Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Catolicii sărbătoresc astăzi FLORIILE - Procesiunea religioasă, ANULATĂ din cauza epidemiei de coronavirus

Credincioşii catolici sărbătoresc, duminică, Floriile, ziua în care a intrat Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic și de măslin. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti organiza, în mod tradiţional, în Duminica Floriilor, o procesiune pe străzile Bucureştiului, ce nu va avea loc, pentru a doua oară în ultimul an, din cauza epidemiei COVID-19.

Catolicii sărbătoresc astăzi FLORIILE - Procesiunea religioasă, ANULATĂ din cauza epidemiei de coronavirus
Comentează 0

"Sărbătoarea Floriilor evocă, în esenţă, evenimentul intrării mesianice a lui Isus Cristos în Ierusalim. Înconjurat şi aclamat de apostoli, de ucenici şi de o mare parte a populaţiei ca Mesia Cel Aşteptat, Isus intră în Ierusalim aducând un mesaj de abatere de la calea corupţiei şi abuzurilor şi de convertire la calea respectării Legii lui Dumnezeu. Sărbătoarea Floriilor nu poate fi disociată de cea a Paştelui şi marchează intrarea în pregătirea liturgică pentru Moartea şi Învierea lui Isus a Săptămânii Mari, a explicat preotul Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, relatează Agerpres.

Catolicii se pregătesc să celebreze Paştele în condiţii de siguranţă sanitară, în colaborare cu autorităţile, a mai spus preotul Tarciziu Şerban. 

Intrarea în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învieri lui Isus, fiind singurul moment în care a acceptat să fie aclamat ca împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Isus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ”Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'”

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute. Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus. Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a anunțat Programul celebrărilor liturgice prezidate de ÎPS Aurel Percă în Catedrala Sf. Iosif în Săptămâna Sfântă, 28 martie — 4 aprilie 2021: 

- 28 martie — Duminica Floriilor: ora 10.30
- 1 aprilie — Joia Sfântă
Liturghia Crismei: ora 9.00
Liturghia „in Coena Domini”: ora 18.30, urmată de adoraţia Preasfântului Sacrament până la ora 21.30.

După această oră, până la orele 24.00, se va putea urmări pe internet, pe catedralaonline.ro și pagina de Facebook / @CatedralaSfIosif adoraţia care va fi făcută de preoţii de la Catedrală.

- 2 aprilie — Vinerea Sfântă
Calea Crucii: ora 15.00 și ora 18.00

Celebrarea Pătimirii şi Morţii Domnului: ora 18.30

- 3 aprilie — Vigilia pascală: ora 23.00
- 4 aprilie – Duminica Învierii, Sfânta Litughie solemnă de Paști: ora 10.30.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite