Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Câți parlamentari ar putea trimite la București partidele arădene, conform unei simulări realizate de Agenția de Rating Politic

Agenția de Rating Politic a realizat o simulare a rezultatelor care ar putea fi obținute în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie în funcție de rezultatele obținute de partide la locale.

Potrivit analizei, liberalii ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, dar, pentru a forma o majoritate guvernamentală, vor avea nevoie de aliați, scrie g4media.ro.

Câți parlamentari ar putea trimite la București partidele arădene, conform unei simulări realizate de Agenția de Rating Politic
Comentează 0

Cel mai probabil, potrivit proiecției, viitorul guvern va fi susținut de o coaliție ce va fi formată din trei, maximum patru partide, din care nu vor lipsi PNL și USR PLUS. Simularea arată că liberalii și cei de la USR PLUS ar putea face, la limită, guvernul sau cu PMP sau cu UDMR, fără a avea nevoie de ambele formațiuni, dar în acest caz majoritatea va fi una destul de fragilă.

Mai există o variantă, cea mai puțin probabilă dacă nu vor apărea variații semnificative în preferințele electorale, ca PNL să lase USR PLUS în opoziție, alături de PSD,  mai scriu colegii de la g4media.ro.

Intrați AICI pentru detalii.

Reprezentanții Aradului în Parlament

Cât despre reprezentanții care vor fi trimiși de partidele arădene în Parlament, potrivit analizei, PNL ar putea să aibă un senator și... patru deputați, adică cu doi deputați în plus față de câți a avut în urma alegerilor din 2016; USR PLUS ar rămâne cu un deputat și un senator; iar cel de al treilea senator de Arad ar putea fi dat de PMP. Mai trebuie spus că partidul format în urma fuziunii dintre Pro România și ALDE ar putea obține un mandat de deputat, la fel ca PSD.

Un nou rezultat „istoric” pentru PSD?

Dacă în ceea ce privește PNL proiecția nu face decât să confirme faptul că reprezintă cea mai importantă forță politică a județului, Organizația Județeană Arad fiind a patra din țară în urma scorului politic obținut în septembrie, în cazul USR PLUS care nu a rupt gura târgului la locale nereușind să câștige nici măcar o primărie în județ pare puțin optimistă, iar PMP și Pro România ALDE ar putea reprezenta o surpriză frumoasă pentru simpatizanții lor. În schimb, de departe cea mai mare surpriză ar putea fi reprezentată de PSD. După ce a reușit un rezultat „istoric” în municipiu, „reușind” să trimită în CLM doar trei consilieri, dublat de un rezultat pe măsură și la Consiliul Județean, unde e adevărat, trebuie să recunoaștem, a obținut patru mandate, PSD Arad ar putea rămâne cu un singur parlamentar (un deputat) din trei deputați și un senator câți a avut în urma alegerilor din 2016.
Rămâne de văzut dacă partidele din județ vor reuși să-și conserve voturile de la locale, vor crește sau dimpotrivă vor scădea în ochii electoratului.

Foto realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite