Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Liberalii așteaptă ca USR să revină la sentimente mai bune, dar nu exclud continuarea negocierilor doar cu PMP și UDMR (VIDEO)

Lazăr Faur și Mihai Pașca, vicepreședinți ai Organizației Municipale a PNL Arad, au venit astăzi în fața presei pentru a prezenta mersul negocierilor în vederea constituirii unei majorități în Consiliul Local Municipal. În esență, cei doi susțin că liberalii arădeni lasă ușile deschise pentru USR-PLUS, însă nu exclud ca pe mai departe negocierile să continue doar cu PMP și UDMR. De menționat că o coaliție locală a partidelor de dreapta care să includă și USR-PLUS ar asigura o majoritate largă în CLM (20 de voturi din 23), iar o coaliție formată din PNL, PMP și UDMR ar asigura o majoritate de 13 la 10, o majoritate care ar permite alegerea celor doi viceprimari și continuarea activității după validarea noului consiliu.

Liberalii așteaptă ca USR să revină la sentimente mai bune, dar nu exclud continuarea negocierilor doar cu PMP și UDMR (VIDEO)
Comentează 0

Potrivit celor doi liberali, discuțiile care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute au vizat principii, proiecte și abia la sfârșit s-au discutat despre demnități publice, moment în care negocierile s-au oprit, în condițiile în care delegația USR-PLUS a cerut ca PNL-ul să nu nominalizeze nici un candidat pentru cele două funcții de viceprimar. „Discuțiile au avut ca bază respectarea voinței arădenilor exprimate prin votul din 27 septembrie, când partidele de dreapta au câștigat alegerile cu o largă majoritate. PNL a propus realizarea unei alianțe de dreapta PNL, USR-PLUS, PMP și UDMR. Așa, administrația publică ar avea o susținere puternică în CLM. Nu se va mai ajunge ca proiectele administrației municipale să fie picate la vot. Am căzut cu toții de acord. Am discutat apoi despre proiectele de dezvoltare a municipiului Arad ce trebuie realizate în mandatul 2020-2024. Principalele discuții în timpul negocierilor au fost despre aceste proiecte. Am discutat apoi despre demnitățile publice, pornind tot de la voința arădenilor. Am propus alegerea unui viceprimar de la PNL și a unui viceprimar de la USR-PLUS. De asemenea, am reafirmat că PNL îl susține pe domnul Sergiu Bîlcea. Asupra acestui subiect nu am căzut de acord pentru că reprezentanții USR-PLUS s-au poziționat nepotrivit”, a declarat Lazăr Faur.

„Nu putem amesteca mere cu pere”

Acesta susține că argumentul invocat de useriști, care susțin că PNL-ul are un primar ales, astfel încât cei doi viceprimari trebuie să fie de la celelalte partide nu stă în picioare. „Nu putem să  amestecăm merele cu perele. Primarul e ales prin vot uninominal. Celelalte partide au pierdut această competiție. Alegerea consilierilor municipali este o altă competiție. Nu putem să le amestecăm, pentru că ele au un parcurs diferit și se referă la persoane diferite. Pentru a respecta configurația votului pornim de la realitatea că PNL are nouă consilieri, USR-PLUS – 7, PMP și USMR câte doi, iar PSD-3. Astfel, cele mai îndreptățite partide să nominalizeze un viceprimar sunt PNL și USR-PLUS. Dacă își doresc o coaliție de dreapta și își asumă o guvernare locală, cei de la USR-PLUS trebuie să accepte poziția noastră. Fără PNL nu se poate realiza o majoritate în CLM decât dacă se va face o alianță cu PSD.  Am ajuns astfel să constatăm poziția fiecărui partid și să închidem negocierile fără niciun rezultat”, a mai spus Lazăr Faur.

 

„O deschidere totală” și totuși...

Potrivit lui Mihai Pașca, înainte de începerea discuțiilor s-a convenit că acestea să aibă loc în prezența presei, useriștii angajându-se să invite ziariștii. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel încât în eventualitatea unor noi discuții liberalii promit că vor încerca să asigure ei prezența presei. „Vreau să vă spun că PNL Arad nu minte. Nu a făcut decât să prezinte faptele și conținutul acestor negocieri la care ar fi vrut să participe și presa”, și-a început discursul Pașca, răspunzând unor afirmații apărute în spațiul public. „În cadrul discuțiilor de sâmbătă s-a făcut o foaie de parcurs pentru discuția de duminică la care urma să participe și PMP”, a continuat Mihai Pașca. Potrivit acestuia, delegația USR-PLUS a ridicat problema unor poziții din administrația publică locală, în conducerea societăților unde CLM este acționar, a unor posturi din aparatul administrativ al Primăriei, dar li s-a atras atenția că multe dintre acestea sunt ocupate prin concurs. De altfel, trebuie spus că printre posturile aduse în discuție de useriști a fost și cel de city manager. „PNL nu s-a opus la nici măcar una dintre solicitările USR-PLUS. A fost o deschidere totală, pe considerentul că este în interesul arădenilor să se formeze o majoritate în CLM”,  a continuat Mihai Pașca. Referindu-se la solicitarea USR-PLUS ca PNL să nu aibă niciun viceprimar, Pașca a ținut să menționeze că negocierile au intrat astfel în impas și au fost oprite. „Până nu vom vedea o schimbare de atitudine aceste discuții nu vor putea fi reluate”, a mai spus Mihai Pașca.

Despre posibilitatea unor negocieri în trei

În încheiere mai trebuie spus că atât PMP, cât și UDMR au solicitat câte o funcție de viceprimar, dar că potrivit liberalilor, nu au condiționat continuarea discuțiilor. Astfel, există și varianta ca negocierile pentru formarea unei majorități să continue doar în formatul PNL, PMP și UDMR. „Mandatul pe care îl avem acum de la Organizația Municipală este să formăm o majoritate largă. Există posibilitatea să negociem cu PMP și UDMR. Vom vedea la sfârșitul săptămânii, când ne vom întruni într-o configurație largă la nivelul Organizației Municipale a PNL și vom primi sau nu un mandat într-o altă formă”, a încheiat Lazăr Faur.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite