Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Coaliţie pentru buget: PNL, PMP, UDMR şi USR PLUS au ajuns la un acord să voteze o serie de amendamente

Bugetul pe anul 2021 al municipiului Arad va fi votat, mâine, de o largă majoritate în Consiliul Local Municipal. PNL, PMP, UDMR şi USR PLUS au ajuns la un acord şi îşi vor susţine împreună amendamentele. Se vor suplimenta bugetele pentru cultură și reabilitarea clădirilor istorice din municipiu. Vor fi alocați bani pentru documentațiile necesare construirii unui nou spital municipal dar și pentru cele necesare accesării fondurilor  europene destinate reabilitării unităților de învățământ. Nu în ultimul rând au fost modificate prin amendamente, bugetele pentru investiții, reparații străzi și amenajare/revitalizare spații verzi.

Coaliţie pentru buget: PNL, PMP, UDMR şi USR PLUS au ajuns la un acord să voteze o serie de amendamente
Comentează 0

Anunţul a fost făcut astăzi, la Primărie, într-o conferinţă de presă la care au participat primarul Călin Bibarţ, viceprimarul Lazăr Faur – din partea PNL; Cristian Galea, din partea PMP; Levente Bognar – din partea UDMR; Florin Stana şi Codrin Dacian Vlad – din partea USR PLUS.

Încă de la început, primarul Călin Bibarţ a ţinut să precizeze că după dezbaterea publică de vineri, a avut întâlniri cu reprezentanţii fiecărei formaţiuni politice reprezentate în CLM, inclusiv cu PSD, care în cele din urmă a ales să facă opinie separată, astfel încât s-a ajuns la un acord cu privire la forma finală a bugetului. „Am constatat că în multe situaţii erau puncte comune. Ne-am pus la masă pentru a vedea care sunt agreate de toată lumea şi apoi am discutat punctual. Am luat filă cu filă proiectul de buget, am mai redus unele cheltuieli materiale, am mai tăiat unele achiziţii de calculatoare, care mai pot să aştepte, cu atât mai mult cu cât legea ne permite să facem ulterior o rectificare de buget. Apreciez faptul că alături de PNL s-au aliat, pentru binele Aradului şi reprezentanţii PMP, UDMR, USR-PLUS. Am demonstrat că dincolo de politică poate exista şi colaborare pentru susținerea  proiectelor şi a unui buget echilibrat”, a declarat primarul Bibarţ. În continuare, Florin Stana a vorbit despre principalele solicitări ale USR PLUS: începerea demersurilor pentru construirea unui nou spital în municipiu; realizarea de investiţii în clădirile şcolilor tehnologice; Filarmonica şi clădirile de patrimoniu. „Am convenit alocarea pentru început a sumei de 500.000 de lei pentru întocmirea studiilor şi documentelor necesare în vederea construirii unui nou spital. Am convenit de asemenea alocarea unei sume pentru refacerea DALI pentru reabilitarea clădirii Liceului Agricol”, a spus Stana. În continuare, fostul viceprimar Levente Bognar susţine că se bucură că s-a găsit un echilibru, având în vedere că cel mai important moment în viaţa unui consiliu local e atunci când se stabileşte proiectul de buget. „Contribuabilii arădeni au diferite aşteptări din partea noastră, iar noi trebuie să găsim răspunsuri la aceste aşteptări. Mă bucur că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte bugetul Aradului. Mă bucur că s-a găsit un echilibru, s-a reuşit să se aloce o sumă mai mare pentru clădirile de patrimoniu”, a spus Bognar.

Un milion pentru Filarmonică

Cristian Galea, liderul de grup al PMP, a ţinut încă de la început să remarce modul în care s-a desfăşurat dialogul cu privire la buget, susţinând că va depune un amendament pentru alocarea sumei de un milion de lei pentru Filarmonică, bani care vor fi luaţi de la Centrul Municipal de Cultură. „Am găsit ușa deschisă spre dialog pentru a modifica diferite lucruri. Astăyi pot să salut această deschidere în mod public. Am reușit să suplimentez bugetul de salarii al angajaților de la Filarmonică. E un prim pas pe care l-am făcut. Ceea ce s-a întâmplat a fostt un semnal de alarmă că lucrurile nu funcționează așa cum trebuie”, a declarat Galea.

Viceprimarul Lazăr Faur și-a manifestat satisfacția că noul buget al Aradului respectă două principii și anume responsabilitatea pentru toate valorile municipiului și regândirea modului în care se fac cheltuielile din bani publici, prin diminuarea cheltuielilor de personal și materiale și relocarea sumelor spre investiții. „Cu toate acestea, o listă de priorități va rămâne, iar o prioritate va fi sănătatea. Nu pot decât să mp bucur pentru intenția de a prospecta apariția unui spital nou la Arad, însă trebuie avute în vedere mai multe aspecte: va putea fi pus în funcțiune doar peste câțiva ani buni, de aceea suntem nevoiți să aducem un aport financiar pentru menținerea și funcționarea actualului spital”, a spus Lazăr Faur.

Galerie foto (22)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite