Aradul – legături mai bune cu restul țării pe autostrăzi construite din bugetul Ministerului Apărării
România ar putea construi autostrăzi strategice cu bani din fondurile Ministerului Apărării Naționale, în condițiile în care trei coridoare NATO traversează țara. În momentul de față, singura porțiune lipsă din Autostrada A1, care desparte Aradul de Sibiu sau Cluj este între Margina și Holdea, șoferii fiind nevoiți să intre pe un drum național și să parcurgă aproximativ 20 de kilometri pe un traseu frumos, dar unde traficul se ștrangulează de cele mai multe ori. De asemenea, pe ruta spre București sau Constanța, porțiunea dintre Sibiu și Curtea de Argeș înseamnă aproximativ 120 de kilometri parcurși pe un drum național, e drept, foarte pitoresc, care străbate Valea Jiului. De remarcat că ultimii kilometri ai tronsonului Curtea de Argeș – Pitești au fost dați în folosință luna trecută.

În cadrul unui amplu proiect NATO de mobilitate militară, România se pregătește să construiască autostrăzi de importanță militară cu fonduri provenite din bugetul Ministerului Apărării Naționale. În următorii zece ani, MApN ar urma să primească 5% din PIB, iar 1,5% din această sumă va fi direcționată către infrastructura militară, inclusiv către construcția de șosele de mare viteză.
Trei coridoare NATO vor traversa România
NATO a stabilit trei trasee esențiale pentru mobilitatea militară în estul Europei, toate trecând prin România:
Coridorul Vest–Est, care intră în țară pe la Arad și merge spre Constanța, trecând prin Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești și București.
Coridorul Sud, care pornește de la Timișoara și continuă prin Drobeta Turnu Severin, Craiova și Calafat.
Coridorul Baltică–Mediterană, care începe în Lituania, trece prin Polonia și Slovacia și intră în România prin județul Bihor.
În cadrul acestui plan, tronsonul Sibiu–Brașov este considerat un punct critic și ar putea fi realizat cu ajutorul fondurilor militare. De asemenea, lipsa unei autostrăzi între Timișoara și sudul țării complică implementarea coridorului sudic, în timp ce legătura dintre Oradea și Arad, esențială pentru coridorul Baltică–Mediterană, este și ea inexistentă la acest moment, dar există un proiect de drum expres care a făcut pași importanți. Drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime de peste 120 km și va face legătura între Autostrada Nădlac – Arad - Timișoara, Autostrada Transilvaniei și drumul expres M44 din Ungaria. În județul Arad, drumul expres va începe de la Varianta de Ocolire Arad la nivel de autostradă, în nodul rutier existent pe DN7, va ocoli municipiul prin nord-vest, apoi va continua în apropierea drumului național 79 (Arad-Oradea), având în est Șofronea și Macea, iar în vest Zimandu Nou, Șimand și Nădab. Parcursul continuă între Chișineu-Criș și Socodor, apoi în vestul localităților Zerind și Iermata Neagră.
Condiții pentru realizarea autostrăzilor militare
Pentru ca aceste autostrăzi să poată fi construite cu bani de la Apărare, trebuie îndeplinite două condiții, potrivit presei centrale. În primul rând, Guvernul trebuie să își respecte angajamentul de a aloca 5% din PIB pentru Apărare, apoi traseele vizate trebuie declarate drumuri de importanță militară printr-o decizie oficială a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale poate însemna astfel nu doar bani alocați pentru cheltuieli de înzestrare, ci și pentru o infrastructură, care chiar dacă este considerată a fi militară, va fi folosită de toții românii.
Fotografia are rol ilustrativ
Sursa foto: Facebook DRDP Timișoara