Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul așteaptă un răspuns de la Ministerul Sănătății pentru a începe tratamentul cu plasmă în cazul bolnavilor cu COVID-19

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a venit astăzi în fața presei, alături de principalii responsabili din sistemul de sănătate arădean pentru a vorbi despre ceea ce se întâmplă în județ pe frontul luptei împotriva COVID-19. La videoconferința de presă au mai participat Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad constituit la nivelul Prefecturii; Gigi Aiordăchioaie, coordonatorul echipei medicale de la Spitalul Municipal; Cătălin Hreniuc, cel desemnat să coordoneze din punct de vedere medical activitatea spitalului de campanie de la Expo și Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID-19 din Grădiște.

Aradul așteaptă un răspuns de la Ministerul Sănătății pentru a începe tratamentul cu plasmă în cazul bolnavilor cu COVID-19
Comentează 0

În expunerea pe care a făcut-o la începutul discuțiilor, Iustin Cionca a ținut să precizeze că spitalul de campanie de la Expo este pregătit să-și primească pacienții, dacă va fi nevoie, a reamintit faptul că toți pacienții care merg să se interneze la Spitalul Județean sunt testați pentru depistarea coronavirusului, toate cele trei aparate de testare funcționând, astfel încât în momentul de față se testează tot ceea ce e prevăzut în protocol, dar și persoanele asimptomatice, că s-a testat majoritatea personalului medical și personalul de asistență socială, a mai vorbit despre faptul că spitalul de la Ineu și Medlife din Arad sunt ținute în rezervă și urmează să fie folosite dacă situația o va impune. „În ceea ce privește echipamentele de protecție, avem asigurat tot ceea ce este necesar. Avem firme cu care încheiem contracte ferme. Costurile sunt însă foarte mari. Doar pentru echipamentele de protecție de la spital e vorba de aproximativ două milioane de euro pe lună. Astfel, mesajul nostru pentru personalul medical este să aibă foarte mare grijă de aceste echipamente. Despre medicamente, pot să vă spun că sunt folosite cele ce se folosesc la nivel național, nu întâmpinăm probleme, iar numărul celor infectați a început să scadă. Facem sute de teste pe zi. De asemenea, numărul vindecaților crește și e destul de mare”, a declarat Iustin Cionca.

Tratament cu plasmă

În continuare, Gheorghe Domșa a ținut să menționeze că deși Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, la fel ca niciun alt spital din lume, nu a fost gândit doar pentru boli infecto-contagioase, lucrurile sunt acum sub control. „Totodată, în weekend ne-am întâlnit un grup, ocazie cu care am pus la punct un protocol de colaborare, astfel încât să se inițieze un studiu clinic la nivelul Spitalului Județean, pentru viitorul tratament cu plasmă de la bolnavul convalescent, care este un lucru mai vechi, dar care este destul de nou în această pandemie și pe care vrem și noi să-l implementăm, motiv pentru care acest protocol a fost înaintat Ministerului Sănătății sub formă scrisă și așteptăm avizul pentru acest tip de tratament”, a spus Domșa.

Cum stăm la capitolul paturi libere

De asemenea, Domșa a ținut să menționeze că în acest moment există 79 de paturi librere alocate bolnavilor de COVID-19, 19 paturi libere destinate persoanelor suspecte, iar câte cinci paturi libere sunt la secțiile de Terapie Intensivă de la Municipal și din Grădiște. „Efectivul de bolnavi COVID pozitivi era azi dimineață de 174. Din acest punct de vedere, posibilitățile de internare există, avem un număr rezonabil de locuri libere. Sperăm ca acest lucru să se mențină și în viitor. În ceea ce privește testările, pot să vă spun ce am făcut în perioada 16-21 aprile. S-au făcut 612 teste. Un lucru pozitiv este că 491 sunt negative, 76 negtive și 45 neconcludente, deci se vor repeta. Din acest punct de vedere sunt încrezător că lucrurile par a se normaliza”, a mai afirmat Gheorghe Domșa.

La rândul său, Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din Grădiște susține că acum medicul curant intră în fiecare zi la toți pacienții, că saloanele nu mai sunt încuiate, dar acest lucru nu înseamnă că nu există o delimitare între zona roșie, destinată pacienților pozitivi și zona verde și că spitalul funcționează așa cum ar trebui să funcționeze un spital COVID. În continuare, Gigi Aiordăchioaie, coordonatorul echipei medicale de la Spitalul Municipal, a vorbit despre operațiile care au avut loc până acum acolo, operații făcute cu aportul tuturor medicilor, nu doar al celor de la Municipal, ținând să menționeze că: „nu facem decât să ne facem meseria, nu suntem eroi pentru asta.” De asemenea, Aiordăchioaie a spus că nu există lipsuri din punct de vedere al materialelor, cadrele medicale având tot ceea ce au nevoie.

De ce nu au fost puse paravane despărțitoare la Expo

În ceea ce-l privește, Cătălin Hreniuc, cel care a fost desemnat să coordoneze din punct de vedere medical spitalul de campanie de la Expo, a spus că echipa a început să se cristalizeze.

„Spitalul, din punct de vedere al construcției este pregătit, în special Corpul C cu 120 de paturi și Corpul D, din mijloc, unde este magazia și zona verde. E pregătit și Corpul A, cu încă 120 de paturi pregătite, dar acolo vom intra doar dacă este necesar. Din punct de vedere al echipei medicale suntem 12 medici, 24 de asistente. Suntem pregătiți. Din punct de vedere al materialelor, am pregătit lipsta pentru ce ar fi nevoie acolo. Multe au fost duse, altele urmează să vină”, a declarat Hreniuc, care a ținut să precizeze că mâine va sosi la Arad profesorul Musta, care conduce Spitalul de Infecțioase de la Timișoara, spital care se poate lăuda cu un număr record de vindecări. Acesta va vizita spitalul de campanie de la Expo, pentru a face recomandări în ceea ce privește circuitele, dacă acest lucru va fi necesar.

Referitor la condițiile de la Expo, Hreniuc susține că existența unor paravane care ar fi compartimentat halele ar fi afectat circulația aerului, ar fi împiedicat supravegherea pacienților de către medici, în plus există studii că acest virus stă și pe suprafețe, astfel încât paravanele ar trebui curățate zilnic. De asemenea, paravanele ar fi afectat și circuitul gândit pentru a se face curățenie.

Intrați aici pentru video: https://www.facebook.com/iustin.cionca/videos/307089482969032/

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite