Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primul din țară: Spitalul de la Expo va fi gata până săptămâna viitoare; acolo vor lucra medici de familie și din ambulatoriu (VIDEO)

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad; Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA; Horia Timiș, noul director al Direcției de Sănătate Publică; omul de afaceri Florin Deznan; dr. Cătălin Hreniuc; dr. Gheorghe Domșa, directorul Casei de Asigurări de Sănătate și coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Județean, și arhitectul Popa, au participat la o conferință de presă on-line, desfășurată la Expo și transmisă de TV Arad, pentru a vorbi despre primul spital suport din țară amenajat de o administrație locală la marginea unui oraș pentru bolnavii de COVID-19, care au simptome ușoare și medii.

Primul din țară: Spitalul de la Expo va fi gata până săptămâna viitoare; acolo vor lucra medici de familie și din ambulatoriu (VIDEO)
Comentează 3

Cei prezenți susțin că în lipsa unei legislații care să reglementeze ceea ce trebuie făcut într-un astfel de caz s-a ținut permanent legătura cu conducerea Ministerului Sănătății și cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, echipa de la Arad trimițând chiar autorităților centrale planul spitalului, pentru a putea fi folosit ca model și în alte părți ale țării.

Cel care a făcut oficiile de gazdă a fost Iustin Cionca, care încă de la început a ținut să precizeze că vicepreședintele Sergiu Bîlcea va răspunde din punct de vedere administrativ de noul spital, iar apreciatul medic Cătălin Hreniuc va asigura conducerea pe linie medicală. „Aș vrea să asigur întreaga populație că tratăm cu maximă responsabilitate această pandemie și că pregătim pas cu pas o strategie prin care dorim să protejăm atât populația sănătoasă, cât și pe cei infectați cu acest coronavirus. Astăzi am avut o ședință de Consiliu Județean și am alocat peste un milion de euro pentru dotarea Expo”, și-a început expunerea Iustin Cionca.

140 de cadre medicale pentru noul spital

Spitalul de aici va avea, în primă fază o capacitate de 240 de paturi, care vor fi repartizate în două săli (câte 120 într-o sală, cu posibilitatea ca în fiecare sală numărul de paturi să poată fi suplimentat până la 200).

De asemenea, conform celor declarate de Cionca, s-a aprobat suplimentarea personalului angajat la Spitalul Județean cu 140 de posturi, posturi care vor fi alocate spitalului de campanie de la Expo. Conform celor declarate de dr. Gheorghe Domșa, în echipele de lucru vor fi cooptați medici de familie, medici specialiști din ambulatoriu, alții decât cei ai Spitalului Județean, care vor fi ajutați de asistentele lor de la cabinet. Asta, în condițiile în care de la Județean nu se poate renunța la nimeni.

Sergiu Bîlcea: „Ne apucăm de treabă”

În continuare, Sergiu Bîlcea a mărturisit că s-a lucrat sub presiune, dar lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună. „Este un moment important. Spitalul Județean a pregătit spitale suport. Am ajuns în această fază, a patra, în care era nevoie ca spitalul suport să fie în afara orașului. Suntem prima administrație care reușește să construiască un spital de campanie, până acum spitalele de campanie au fost construite de Armată. În primul rând a trebuit o proiectare, pentru că nu este simplu să proiectezi un astfel de spital, autorizare. Astăzi, odată cu finațarea oferită de Consiliul Județean ne apucăm de treabă. Acest proiect conține 22 de containere care vor conține vestiare, toalete și zona de decontaminare, un tunel care va lega cele două hale, pentru a nu avea probleme în circuitele epidemiologice. Un alt lucru important este linoleumul, pentru că din partea specialiștilor am primit această indicație de a avea linoleum. Iar 3.500 metri pătrați de linoleum nu a fost simplu în primul rând să-i găsim. A existat presiunea autorizării, presiunea finațării și presiunea timpului”, a declarat Sergiu Bîlcea, care a ținut să precizeze că între cele două hale va fi un laborator de analize care va deservi spitalul și un depozit pentru materialele auxiliare.

În continuare, dr. Horia Timiș, directorul DSP, a vorbit și el despre munca titanică fără de care spitalul de campanie nu ar fi ajuns în această fază și a ținut să menționeze că fiind un spital pentru pacienți cu forme ușoare și medii de COVID-19, „dacă pacientul va ajunge într-o formă gravă, va fi preluat și transportat la Spitalul Județean.”

Omul de afaceri Florin Deznan, cel care a avut inițiativa amenajării unui astfel de spital și-a a promis că prin ONG-urile cu care este în legătură va încerca să procure materiale necesare spitalului.

La rândul său, dr. Cătălin Hreniuc și-a manifestat speranța, la fel ca antevorbitorii săi, ca Aradul să nu aibă nevoie de acest spital. „Vreau să mulțumesc CJA, DSP, voluntarilor pentru că astfel vom reulși să degrevăm Spitalul Județean, dacă va fi nevoie, să nu mai trebuiască să introducem în zona centrală pacienții cu COVID. Având în vedere că la începutul săptămânii viitoare, pe luni, s-ar putea ca acest edificiu să  fie gata vom încerca și noi să ne pregătim din punct de vedere medical, să avem cadrele medicale necesare și să ne mutăm aici dacă este nevoie”, a susținut Hreniuc.

„Circuite gata peste câteva zile”

Dr. Gheorghe Domșa a continuat susținând că spitalul de campanie de la Expo face parte din strategia gândită după constituirea Grupului de Sprijin pentru Spitalul Județean, având în vedere numărul relativ mic de paturi existent în spitalele din județul Arad, a vorbit despre un spațiu cu 45 de paturi ce a fost pus la dispoziția bolnavilor arădeni cu alte boli decât COVID-19 de o societate privată, a vorbit despre circuite și despre modul de lucru al medicilor care luptă cu virusul ucigaș. „S-a redeschis Secția de Boli Infecțioase de pe strada Cicio Pop, de pe strada 6 Martie. Acolo trimitem bolnavii suspecți COVID până la aflarea rezultatelor testelor de laborator. Acolo sunt cazați în saloanele care există acolo, curate și dezinfectate, câte unul în salon, ca să evităm riscul de contaminare. În momentul în care rezultatele vin, presupunând că sunt pozitive, ei se întreaptă spre Spitalul Municipal. Dacă starea se agravează se duc la Spitalul TBC din Grădiște, dacă rezultatele sunt negative, în funcție de patologie se duc la Spitalul Județean de pe Calea Victoriei. De câteva zile, Grupul și-a propus să creeze câteva circuite, astfel încât niciodată să nu se întâlnească bolnavii negativi cu cei pozitivi, lucru care se întâmplă acum, pentru că spitalele trebuie modificate din punct de vedere al circuitelor. Credem că într-o zi două, lucrurile vor funcționa exact cum ne vom dori noi”, a spus Domșa.

Conform reprezentanţilor CJA, sumele alocate pentru acest spital au fost repartizate astfel: 

Pentru dotarea spitalului propriu-zis

- Containere simple – 10 buc.,  containere tip duș – 8 buc., containere tip toaletă – 4 buc. Suma totală, 590.000 lei;

- Tunel Decontaminare – 57.000 lei;

- Pult supraveghere – 2 buc., 14.000 lei;

- Pardoseală Linoleum – 272.000 lei.

Pentru dotarea Laboratorului de analize medicale

- CT 128 slices + modul incinta container – 3.764.000 lei.

- Extractor automat – 134.000 lei;

- Termobloc cu agitare – 21.000 lei;

- Hotă microbiologică cu flux laminar – 55.000 lei.

Intraţi aici pentru video: https://www.facebook.com/TVAradOfficial/videos/241626473650269/

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite