Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ansamblul de dansuri sârbești "SLOGA", ambasadorii comunei Felnac în țară și peste hotare

Un ansamblu de dansuri este întotdeauna ambasadorul comunități din care provine.

Ansamblul de dansuri sârbești
Comentează 0

Nimic nu reprezintă și nu spune mai multe despre o comunitate decât dansul, cântecul și portul popular al locului. Dacă o echipă de fotbal reprezintă o comună, oraș sau localitate pe un teren de sport, sau la un post TV, un ansamblu de dansuri populare reprezintă acea comunitate pe marile scene, având un impact înzecit, ducând cu mândrie tradiția și portul popular strămoșesc al locului. Însă dincolo de aceste lucruri frumoase, de costumele populare deosebit de frumos lucrate, este întotdeauna o echipă de oameni care au un rol incontestabil în promovarea tradiției și a frumosului. Tradiția , cîntecul și dansul popular pleacă întotdeauna din casele oamenilor simpli și de pe ulița satului, pentru că toate acele costume populare și cântecul sunt lăsate ca moștenire de la bunici și străbunici.

Faptul că aceste lucruri frumoase sunt promovate și tradiția este dusă mai departe, ține foarte mult de  administrația locală și mai ales de primar, viceprimar și Consiliul Local care înțeleg că nu poate exista un viitor fără un trecut cu obiceiurile și tradițiile frumoase ale comunității, ce trebuie păstrate și duse mai departe măcar cu o generație (Cine nu-și cunoaste tradiția și portul popular cu siguranță își va uita și istoria locului unde s-a născut).

Acest lucru a fost înțeles de primarul comunei  Felnac, domnul Ioan Malița care acordă tot spijinul și susținerea de care au nevoie ansamblurile de dansuri din comună și acest lucru nu îl spune dânsul ca primar, ci chiar cetățenii comunei și mai ales instructorul de dansuri Nichici Tomislav și copiii din ansamblurile de dansuri.

Unul dintre aceste ansambluri este „SLOGA” chiar din localitatea Felnac, pentru că trebuie amintit că cea mai mare comunitate de sârbi din județul Arad este la Felnac,  iar de puțin timp în comună a luat ființă și acest ansamblu de dansuri sârbești, alături de ansamblul „Zorile Felnac”.

Dacă de partea logistică se ocupă Primăria și domnul primar în general, de partea folclorică și tehnică a ansamblului „Sloga” se ocupă un om cu suflet mare, un sârb hotărât, așa cum sunt sârbii, dar în același timp un instructor de dansuri sârbești foarte talentat și serios în ceea ce face, de aceea și performanțele acestor copii sunt foarte frumoase și realizate într-un timp foarte scurt.

Desigur că un rol major și un merit deosebit îl are și domnului Darko Voștinar, președintele Uniunii Sârbilor din Arad și vicepreședinte pe țară al uniunii, fiind și coregraful acestui ansamblu. Dincolo de toate acestea, Nichici Tomislav este foarte îndrăgit de copiii din ansamblul „SLOGA” și fiecare copil are locșorul lui în sufletul acestui om (galeria foto spune de la sine acest lucru).

Întrebîndu-l ce înseamnă acest ansamblu pentru dînsul  , mi-a spus doar atât „Acești copii sunt inima și viața mea” și am văzut acest lucru în urmă cu câteva zile, când acest ansamblu a reprezentat cu mândrie comuna Felnac din județul Arad la Festivalul ,,Păstrarea tradițiilor” din Petrova Selo, lângă Recaș în Timiș, o comunitate de sate sârbești unde alături de alte ansambluri de dansuri din Timiș și din Serbia a fost și ansamblul Sloga din Felnac.

Încă odată se confirmă faptul că un ansamblu de dansuri este ambasadorul comunității de unde provine și este cel mai frumos lucru să vezi între atâtea costume populare provenite din diferite zone și frumosul costum de Felnac. De curând acest ansamblu a fost și în Serbia la un festival folcloric, reprezentând localitatea Felnac, iar acest lucru nu poate fi decât o mândrie pentru părinții copiilor și comunitate, iar pentru primar și Consiliul Local, satisfacția sufletească că au făcut ceea ce trebuia pentru comunitate și implicit pentru păstrarea identității și tradiției locale. Puține comunități se pot mândri cu două ansambluri de dansuri populare așa ca Felnacul și Vinga.

Sâmbătă, 13.10.2018 după masă, ansamblul SLOGA din Felnac a participat la un festival folcloric sârbesc în localitatea Petrova Selo din Timiș. La acel festival au mai participat trei ansambluri de dansuri sârbești, respectiv AKUD  Mladost din Timișoara, KUD Sveti Dorde din localitatea Stanciova (Timiș) și nu în ultimul rând, KUD Mramorak, un ansamblu din Serbia, care au evoluat în fața spectatorilor pe platforma din fața Căminului Cultural din Petrova Selo. (tradus în românește înseamnă satul lui Petru)

După spectacol, așa cum este obiceiul la sârbi, începe balul care ține până târziu în noapte pentru că sârbii știu cu adevărat să petreacă. Acest festival a fost la prima ediție  prin care s-a promovat  tradiția și portul popular sârbesc din zona Recașului.

Din sursele locale se pare că acești locuitori ai satului Petrova Selo s-ar trage la origini din Muntenegru. Și de această dată ansamblu SLOGA din Felnac a fost deosebit nu numai prin portul popular, ci și prin reprezentația deosebită pe care au realizat-o în fața publicului, ducând cu ei tradiția și dansul popular sârbesc din Felnac.

Acest ansamblu a luat ființă  ATENȚIE!!  în anul 2017, la 9 mai, la inițiativa domnului Tomislav Nichici care de altfel este și președintele Uniunii Sârbilor din Felnac, iar într-un an și jumătate acești copii au performat, iar acum sînt mereu invitați nu numai în județ și în țară dar și peste hotare în Serbia, iar peste puțin timp vor participa din nou la un festival folcloric tot în Serbia, deja existând o legătură frățească între acest ansamblu și tot mai multe localități din Serbia.

Iată că acești copii minunați sunt micii ambasadori ai comunei, iar acolo unde vor ajunge, cu siguranță vor lăsa o carte de vizită frumoasă. Dar în spatele acestor frumoase spectacole stă munca asiduă a domnului Nichici care știe să scoată ce este mai valoros din acești copii, iar ei îl ascultă în primul rând pentru că îl iubesc și îi demonstrează acest lucru prin multele „ștampiluțe” cu ruj pe obraz, pentru că de multe ori nici nu termină de mâncat (așa ca la Petrova Selo) până tăbărăsc toți copiii pe dânsul și fiecare îi lasă o „ștampiluță” cu ruj pe obraz.

Domnul instructor Tomislav îi iubește pe toți, sunt sufletul lui, iar atunci când totul este făcut cu drag nu întârzie să apară nici performanțele, iar tradiția sârbilor și frumoasa lor muzică de neegalat v-a dăinui cu siguranță pe aceste meleaguri cel puțin încă o generație. Dumnezeu să îi ajute!

 

Articole asemanatoare