Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hramul bisericii ortodoxe Felnac (FOTO şi VIDEO)

Ieri a fost Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril – Sfinții Ocrotitori ai Bisericii Ortodoxe Române din Felnac.

Dacă ar fi să facem un scurt istoric al locului, în anul 1711, octoihul lui Vasile Sturze Moldoveanul atestă un locaș de cult ce deservea spiritual localnicii din Felnac. Felnacul la anul 1717 avea doar 42 de case, dar avea totuși și propiul lăcaș de cult. Din anul 1758, lăcașul de cult cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este descris într-un document al vremii. Pe locul acestui lăcaș de cult se află astăzi un monument.

Hramul bisericii ortodoxe Felnac (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Pe fondul creșterii numărului de locuitori și probabil a dezvoltării economice,între 1804-1806 a fost înălțată o nouă biserică din piatră, mult mai trainică și mai spațioasă, ce a păstrat hramul vechii biserici. Biserica a fost folosită în comun de către români și sârbi până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Actuala biserică a fost sfințită în anul 1807.

Ieri începând cu ora 14, la biserica ortodoxă din Felnac a avut loc o sfințire a unei clădiri din curtea sfântului lăcaş, după care a avut loc o slujbă religioasă în biserică, oficiată de un sobor de 15 preoți, fiind o slujbă dedicată Sfinților Mihail și Gavril, o slujbă religioasă care ne aduce aminte că Dumnezeu este cel atotputernic și iubitor de oameni. La eveniment au luat parte mulți enoriași locali, primarul comunei Ioan Malița cu soția și de asemenea viceprimarul Florin Brie cu soția. La eveniment a fost invitat și subprefectul Marius Sulincean. Părintele Protopop Flavius Petcuț a vorbit oamenilor despre Sfinții Mihail și Gavriil într-o predică foarte frumoasă și pe întelesul tuturor. A avut loc sfințirea colacului, un obicei care s-a transmis de la biserica ortodoxă sârbă, după care părintele paroh Petru Ungur a avut un cuvânt pentru noii nași ai bisericii. După încheierea slujbei religioase, în noua clădire sfințită de curând a avut loc o AGAPĂ, apoi programul zilei a cotinuat la Căminul Cultural, în compania unei formații muzicale.

Suntem bucuroși că iată am avut din nou ocazia să organizăm acest frumos eveniment religioos la care participă credincioșii din Felnac. Eu cred că acest lucru ne apropie mai mult de Dumnezeu, fiind un bun prilej de a ne apropia și unii de alții după doi ani grei în care nu am putut socializa aproape deloc. Mă bucură faptul că am avut parte de o slujbă religioasă la care au participat 15 preoți din județul nostru. De asemenea, ne bucură faptul că domnul subprefect Marius Sulincean a fost și dânsul alături de noi la biserică. Vreau de asemenea să mulțumesc părintelui protopop Flavius Petcuț pentru că a fost alături de noi cât și celorlalți preoți respectiv, părintilor Sas Răzvan (Vinga), Păcurar Alexandru (Cruceni), Toduț Ciprian (Bodrogu Nou), Stefan Horia (Secusigiu), Strâmbei Valentin(Mănăștur), Tod Bogdan – Ioan(referend resurse umane), Goronia Valentin (Fiscut), Girj Valer (preot pensionar), Stratulat Marius (Turnu), Moțco Filaret (Călugăreni), Matei Marius (Munar), Morar Gheorghe (Macea), David Ionescu (Schitu Moneasa) și părintelui paroh Ungur Petrică de la noi din Felnac. Noi ca administrație suntem mereu alături de toate confesiunile religioase de la noi din comună și cred că este un lucru normal și creștinesc să sprijinim cultele religioase, să fim aproape de biserică și de Dumnezeu deopotrivă”, a declarat primarul comunei, Ioan Malița.

Galerie foto (191)

Articole asemanatoare