Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Felnac cu proiecte realizate și proiecte de viitor

Situată la doar 20 de km de municipiul Arad, pe malul stâng al râului Mureș, comuna Felnac este una dintre comunele județului care a făcut un progres deosebit în ultimii ani în ceea ce privește dezvoltarea și infrastructura, astfel că oricine poate vedea o  comună cu străzi asfaltate, școli reabilitate dar și alte obiective de interes public care au căpătat o nouă față.

Comuna Felnac cu proiecte realizate și proiecte de viitor
Comentează 1

Acum investițiile sunt direcționate spre alte obiective din comună care vizează o dezvoltare durabilă și care vor creea un nivel de trai decent pentru locuitorii comunei, iar astfel diferențele dintre urban și rural vor fi  depășite cu fiecare proiect implementat așa cum ne relata și primarul Ioan Malița.

„Din anul 2016 de când sunt primar am căutat să-mi pun în slujba cetățenilor toată energia și priceperea mea, astfel că am identificat repede urgențele comunității și m-am axat pe proiecte de dezvoltare în funcție de priorități și binențeles de buget. Am început să lucrăm la proiecte și să accesăm fonduri guvernamentale și externe prin programele PNDL și cele europene, și astfel am obținut finanțare pentru trei mari proiecte, respectiv unul pe infrastructură în comună și două pentru reabilitare, extindere și modernizarea școlilor din Felnac. Apoi un alt proiect a fost câștigat prin PNDL-2, obținând finanțare pentru modernizarea iluminatului public și aici vreau să amintesc că Felnacul a fost prima comună din județul Arad care a trecut pe iluminat public cu leduri. Al doilea proiect este pentru extindere și modernizare sediu Primăriei Felnac, unde se lucrează de zor. Apoi am accesat un alt proiect pe fonduri europene privind achiziția unui buldoexcavator cu echipamentele necesare, un utilaj extrem de folositor lucrărilor edilitare. Prin bugetul local am încercat să facem mereu  câte o investiție prin construirea de obiective utile comunității și binențeles că prioritară a fost construcția unei capele în Felnac care să deservească toți cetățenii comunității. Am reușit să facem această investiție fără ajutorul vreunei instituții. Apoi am continuat cu amenajarea unui frumos parc în Felnac, unde tinerii din comună pot să-și petreacă după amiezile și serile într-un ambient plăcut, iar cei mici au pentru ei un spațiu special de joacă, frumos amenajat.Tot din bugetul local am modernizat trotuarele din comună aducându-le la un nivel corespunzător. Acolo unde  terenul pe stradă era dificil, am preferat construcția trotuarului  cu pavele, iar acum pot spune că  am terminat inclusiv pavarea în partea centrală a comunei pe ambele părți, putându-se circula în condiții normale, însă vom continua cu aceste lucrări și în perioada următoare. Și tot în perioada care urmează vom pava și parcările din zonele aglomerate ale comunei și aici mă refer în primul rând la magazine, astfel încât cetățenii să beneficieze de cele mai bune condiții. Desigur că mai sunt multe obiective de realizat și de întreținut în comună, care sunt tot timpul în  atenția noastră pentru a putea  fi întreținute corespunzător. Avem planuri și obiective de realizat pentru viitor, de aceea mi-am anunțat candidatura pentru un nou mandat, ceea ce mă obligă să atrag noi investiții pentru comuna Felnac, iar ca prioritate ne vor axa pe  noi proiecte de infrastructură astfel încât cetățenii să beneficieze de condiții optime în viața de zi cu zi.

Referitor la acest aspect vreau să spun că suntem foarte avansați cu alte trei proiecte mari pe care urmează să le implementăm, fiind vorba de introducerea canalizării în comună. În acest moment așteptăm finanțarea guvernamentală, urmând apoi începerea lucrărilor. Un alt mare proiect este introducerea gazului metan în toată comuna Felnac , acum fiind în faza de licitație. Sperăm ca în câteva săptămâni să finalizăm procedura, putând merge mai departe la implementarea proiectului, iar după terminarea procedurilor legale să dăm ordinul de începere a lucrărilor.

Al treilea mare proiect este asfaltarea Zonei Industriale. Am promis cetățenilor în 2016 că primordial va fi asfaltarea tuturor străzilor din comuna noastră și iată că avem asfalt pe toate străzile atât în Felnac, cât și în Călugăreni, inclusiv în cartierul nou. De acum, ne vom axa pe asfaltarea zonei industriale, respectiv în jurul localității. Binenteles că am denumit acest proiect «ASFALTARE ZONĂ INDUSTRIALĂ» pentru că mare parte din acest proiect se desfășoară în acea zonă, însă cel mai important lucru este dezvoltarea  zonei astfel că vom mări suprafața disponibilă cu 18 ha, suprafață care va fi pusă la dispoziția celor care doresc să investească în comună, astfel încât cetățenii comunei să beneficieze de locuri de muncă aici la noi acasă. Avem în prezent în comună peste 100 de agenți economici, ceea ce ne bucură pentru că aduc un plus valoare comunei, atât ca locuri de muncă, cât și contribuție la bugetul comunei.

Suntem pe finalizare cu P.U.G.-ul, la care lucrăm de peste un an și jumătate, iar în cursul acestei toamne vom putea da un vot în Consiliul Local pentru aprobarea acestuia, urmând să se facă parcelarea în Zona Industrială și să scoatem la licitație terenurile pentru investitorii interesați. De asemenea, am încheiat Planul Urbanistic General pe extravilan și acum suntem în măsură să începem pe cel intravilan. Pe lângă aceste proiecte mari pe care ne zbatem să le implementăm, mai sunt și altele de viitor care vor fi în beneficiul comunității, încercând să dezvoltăm comuna pentru a nu mai fi diferențe între oraș și sat. Am constatat o creștere considerabilă a populației în comună, ceea ce ne bucură dar totodată ne obligă să muncim mai mult pe viitor.

Aș vrea să punctez faptul că nici pe plan cultural comuna nu a rămas în urmă astfel că avem două ansambluri de dansuri populare în Felnac, primul a fost ansamblul «Zorile Felnac» apoi după câțiva ani s-a înființat și ansamblul sârbesc «Kud Sloga» format numai din copiii școlii gimnaziale din Felnac, ansambluri care ne reprezintă cu mândrie portul și tradițiile Felnacului, atât cele românești cât și cele sârbești. Au participat la diferite festivaluri folclorice atât în țară cât și în străinătate, cu precădere în Serbia, unde sunt mereu invitați. Am fost și sunt un partener loial al acestor ansambluri pe parcursul acestor ani, pentru că îmi doresc să promovăm tradiția locală iar pe viitor voi fi mereu alături de aceste ansambluri care ne aduc multă cinste și bucurie tuturor. Cu regret spun că din cauza situației create de acest virus, copiii nu-și pot continua activitatea și mai mult, am fost nevoiți să anulăm toate activitățile cultural-folclorice din localitate, însă sperăm ca în perioada următoare să se revină la normal ca să putem continua viața socială și culturală în bune condiții.

Pe tărâm sportiv pot spune că avem o grupă de copii la judo și două echipe de fotbal, una de juniori și una de seniori, cu toții find parteneri ai Primăriei Felnac, susținuți de primarul Ioan Malița. Prin intermediul d-voastră vreu să mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine implicați în proiectele comunei și nu în ultimul rând cetățenilor comunei Felnac pentru că au înteles că doar împreună putem face din comuna noastă una modernă și prosperă astfel încât să avem toate condițiile necesare unui trai decent la noi acasă , iar tinerii noștrii să-și găsească un rost aici la Felnac aproape de părinți și de cei dragi”, a declarat primarul Ioan Malița.

Galerie foto (110)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite