Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Ambulanța pentru monumente”, proiect desfășurat și la Arad, ia cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, desfășurat în mai multe județe ale țării, printre care și Aradul, a castigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020.

„Ambulanța pentru monumente”, proiect desfășurat și la Arad, ia cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului
Comentează 0

„Veste extraordinară pentru patrimoniul românesc! «Ambulanța pentru monumente» câștigă cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului. Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat astăzi câștigătorii ediției 2020. Periplul nostru european nu se oprește aici, intrăm în competiție și pentru «Public Choice Award», așa că vă invităm să ne VOTAȚI aici: https://vote.europanostra.org/, alături de alte două proiecte pe care le apreciați și să faceți mesajul cunoscut cât mai multor persoane.

În aceste momente de bucurie ne îndreptăm gândul către toți cei care au fost implicați direct și indirect în proiectul nostru, mulțumind voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, donatorilor și sponsorilor, și, nu în ultimul rând, autorităților locale și regionale care s-au implicat cu entuziasm în acest proiect. Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut cu aprecierile, comentariile și distribuirile voastre. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat, și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul vostru să ne organizăm mai bine și să ne extindem cât mai mult în teritoriu”, susțin cei care au pus pe roate proiectul.

De remarcat că Juriul competiției menționează, printre altele că „Ambulanța pentru monumente” acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. (...) Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa.”

„Cine suntem noi? Noi suntem o rețea informală de patrimoniu alcătuită din Asociatia Monumentum, Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT, Asociatia Culturala Vernacular și Asociația «Arhaic». Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de alte patru organizații care ni se vor alătura anul acesta: Asociația «Actum», Asociația «Inima Olteniei», Asociația «Atelierul de Patrimoniu» și Asociația «Rost». Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales prin The Prince's Foundation și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. Pentru că patrimoniul trebuie abortat integral, ne arătăm recunoștința față de colegii din organizațiile românești și străine, care, ca si noi, contribuie la salvgardarea monumentelor de pe întreg teritoriul țării.

Îi mulțumim lui Martin Drury (National Trust), lui Ştefan Bâlici (INP) și dnei Irina Iamandescu (ICOMOS) pentru recomandare”, mai susțin cei de la „Ambulanța pentru monumente”.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite