Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Adio, tractoare și utilaje neînregistrate sau cu modificări la puntea din față și direcție (FOTO şi VIDEO)

Conform Ordinului de Ministru nr. 1501 cu modificările aduse în 2020, toate tractoarele agricole sau forestiere, utilajele agricole sau alte utilaje vor fi supuse înregistrării cu numere de comună acolo unde își are proprietarul domiciliul și vor fi supuse ITP–ului după care vor primi C.I.V. (Carte de Identitate). Tractoarele și utilajele care nu sunt înregistrate NU VOR MAI PUTEA CIRCULA PE DRUMURILE PUBLICE făcând obiectul INFRACȚIUNII, conform articolului 334 Cod Penal. Tractoarele forestiere sau utilajele forestiere nu vor mai putea de asemenea circula pe drumurile publice neînregistrate și fără ITP. Tractoarele forestiere, utilajele de construcții sau TAF-urile neînregistrate vor fi transportate pe drumurile publice doar pe trailere. De asemenea tractoarele cu modificări constructive neomologate la direcție și puntea față nu vor putea obține ITP-ul și nu vor fi înregistrate fiind considerate pericol public.

Adio, tractoare și utilaje neînregistrate sau cu modificări la puntea din față și direcție (FOTO şi VIDEO)
Comentează 2

Proprietarii vor fi nevoiți să le readucă în starea inițială pentru a putea circula pe drumurile publice. De asemenea cei care dețin remorci monoax sau biax construite artizanal fără omologare RAR nu le vor putea pune în circulație. În urma discuțiilor purtate cu Poliția Arad, respectiv cu comisarul-șef Daniel Borta, șeful Serviciului Circulație, acesta ne-a relatat că pentru conducerea pe drumurile publice a unui tractor/utilaj este nevoie de permis de conducere valabil pentru acea categorie. Tractoarele se pot conduce cu cat.TR sau C, iar cu categoria B se pot conduce doar tractoarele care au o greutate proprie de până la 3.500 kg MTMA (Masa Tractorului Maxim Admisă). Poliția Română prin serviciul circulație, efectuează controale în trafic  în fiecare zi sau controale împreună cu reprezentanți ai RAR și sunt verificate absolut toate tipurile de vehicule inclusiv tractoarele și utilajele. Astfel de acțiuni au loc în tot județul Arad, fie că e vorba de zona Sebiș, Gurahonț, Moneasa, Lipova, Bârzava sau Ineu, practic peste tot.

Echipele RAR se deplasează în fiecare comună

De asemenea am luat legătura și cu purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima referitor la acest aspect, iar dânsa ne-a declarat că la nivel de țară s-a luat hotărârea ca RAR să vină în sprijinul posesorilor de tractoare și utilaje, astfel încât aceștia să intre în legalitate dar fără să se deplaseze cu utilajele la sediul RAR din județul de domiciliu. „În fiecare județ există un autolaborator RAR specializat și o echipă de ingineri specialiști RAR care se vor deplasa cu autolaboratorul în fiecare comună sau oraș la solicitarea primăriilor sau a cel puțin a cinci posesori de utilaje care doresc să intre în legalitate”, susține Roxana Dima.

Am mai discutat și cu șeful Reprezentanței RAR Arad, ing. Octavian Sorin Gliga, care ne-a relatat că RAR Arad face zilnic verificări și atestări pentru tractoare și utilaje, cu autolaboratorul din dotare în tot județul Arad. Astfel de acțiuni au avut loc până acum la Pecica, Turnu, Felnac, Fântânele, Semlac, Chișineu-Criș, Sintea-Mare, Socodor, Buteni și Horia, dar se continuă zi de zi în județ, pentru că sunt tot mai multe solicitări. Numai în luna martie s-au efectuat în județ 174 de astfel de verificări și atestări. De asemenea, conducerea RAR Arad a contactat și a înștiințat UAT-urile din județ, astfel încât detinătorii de tractoare și utilaje să intre în legalitate în cel mai scurt timp. De menționat că primăriile au obligația de a anunța deținătorii de tractoare și utilaje prin afișe publice sau prin intermediul Poliției Locale, astfel încât fiecare detinător de tractor sau utilaj să intre în legalitate.

Nu vor fi însă admise în circulație, tractoare cu modificări la mecanismul de direcție, (decât cele omologate) sau alte modificări care afectează siguranța circulației și nici remorcile construite artizanal și neomologate. Condițiile de omologare sunt cele prevăzute în regulamentul 167/2013 referitoare la remorcile agricole Categoria R. Primăria sau cei interesați pot solicita informații referitoare la acest aspect sunând la RAR Arad. „Având în vedere Ordinul M.I. 1501/2006 cu modificările , completările și aprobările ulterioare care la art 23 alin. (1) prevede: Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele şi cvadriciclurile uşoare aşa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea şi supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roţi şi pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum şi tramvaiele şi vehiculele cu tracțiune animală, Registrul Auto Român RA vine în sprijinul proprietarilor de utilaje care circulă și pe drumurile publice, și pune la dispoziția acestora laboratoare mobile pentru certificarea autenticității. Reprezentanța Arad a RAR RA deține un astfel de autolaborator care se poate deplasa in localitatea de domiciliu a solicitanților pentru verificarea și eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului sau a Atestatului Tehnic după caz, precum și a Inspecției tehnice pentru vehiculele la care RNTR1 prevede verificarea sistemului de frânare prin probe în parcurs. Cu aceste ocazii se pot face si ITP pentru remorcile apicole. Pentru fiecare vehicul se eliberează un CIV sau ATESTAT TEHNIC în cazul combinelor agricole, încărcătoarelor frontale și alte mașini autopropulsate pentru lucrări.ITP –UL se va efectua cu respectarea condițiilor din RNTR 1, în funcție de vehicul”, susțin reprezentații RAR.

Cum se face ITP și ce condiții tehnice trebuie să îndeplinească tractorul sau utilajul

Verificarea tarctoarelor și a utilajelor agricole se execută pe o platform betonată sau asfaltată de pe raza comunei unde solicitanții își au domiciliul. Se face identificarea vehiculului după tip, serie șasiu, serie motor, precum și plăcuța constructorului cu masele maxime autorizate. Se verifică sistemul de frânare, mecanismul de direcție și sistemul de iluminat/semnalizare. Apoi se face o verificare de ansamblu, după care se eliberează CIV-ul sau Atestatul Tehnic, după caz.

Pentru tractoarele construite înainte de anul 1978 fără cabină se cere un cadru de rezistență omologat. În ceea ce privește masinile agricole lente, care nu dezvoltă o viteză mai mare de 25 km/h nu necesită verificare tehnică. Verificările tehnice vor fi făcute la nivelul anului de fabricație pentru tractoarele cele vechi (non euro), iar pentru cele noi, vor respecta condițiile impuse de regulamentul 167/2013, iar la partea de poluare vorbim de regulamentul 1628/2016 unde există condiții clare. Mai există o derogare în O.G. 78/2000 cu completări și modificări ulterioare care prevede o derogare pentru tractoarele cu o putere între 37kw și 100 kw care au fost vândute până la data de 30 aprilie 2020 pentru care se face eliberarea CIV fără a respecta condițiile de poluare. Spre exemplu tractoarele MTZ Belarus.

Ordinul ministrului de Interne precizează la articolul 23 că utilajele pentru lucrări trebuie să dețină un CIV sau ATESTAT TEHNIC în cazul combinelor, încărcătoarelor frontale și altor mașini autopropulsate pentru lucrări ca să poată circula pe un drum public. La vehiculele agricole care nu dețin un act de proveniență, pe baza unei declarații notariale a deținătorului  pe proprie răspundere se poate elibera CIV cu condiția ca acel vehicul să poată fi identificat după serie șasiu, marcă și tipul vehiculului și binențeles să respecte condițiile tehnice impuse pentru acel vehicul, inclusiv pentru tractoarele achiziționate de peste hotare.

Multe tractoare modificate

Practic prin acțiunile pe care le face în momentul de față, RAR Arad vine în sprijinul cetățenilor posesori de astfel de utilaje pentru a intra în legalitate.

Este normal ca orice vehicul care circulă pe un drum public să fie înregistrat, asigurat și să respecte condițiile tehnice impuse. Sunt încă multe tractoare (majoritatea U650) cu modificări la mecanismul de direcție și cu punți pe față adaptate de la diferite mașini (SR 114 Bucegi) care circulă pe drumurile publice. Gândiți-vă la un accident cu un tractor neânmatriculat, fără asigurare și impropriu tehnic...

Nu mai vorbim de alcool la volan, pentru că sunt încă multe cazuri când cei care conduc tractoare sunt și sub influența alcoolului, mai ales în satele izolate. Siguranța în trafic trebuie să fie pe primul loc, de aceea nu putem decât să apreciem acțiunile de verificare și control ale poliției rutiere Arad, precum și a reprezentanței R.A.R. Arad care face eforturi zi de zi pentru a pune în legalitate și aceste tipuri de vehicule, fără a fi deplasate la sediul R.A.R. din Arad, lucru care ar impune costuri mari din partea proprietarilor.

Astfel, zicem noi, se va diminua și numărul accidentelor cauzate de multe ori de utilaje, tractoare și remorci improprii pentru a circula pe drumurile publice și de acei inconștienți care le conduc.

Galerie foto (72)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite