Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Academicianul dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, distins cu Medalia Jubiliară de Aur a UVVG - „100 de ani de la Marea Unire” de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

„În platforma de centre ştiinţifice a Academiei de Ştiinţe Medicale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Centrul de Cercetări (Institutul de Ştiinţe ale Vieţii) îşi găsesc un loc binemeritat” – a declarat Acad. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Academicianul dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, distins cu Medalia Jubiliară de Aur a UVVG - „100 de ani de la Marea Unire” de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
Comentează 0

Academicianul dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a vizitat, sâmbătă, 10.11.2018, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Campusul Universitar - Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, laboratoarele ştiinţifice şi de practică studenţească, precum şi Clinica de Primiri Urgenţe (UPU), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Arad.

Prof. univ. dr. Irinel Popescu, renumit în România şi peste hotare pentru transplanturi de ficat, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a fost însoţit, pe timpul vizitei, de către prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii şi d-na Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, care au prezentat oaspetelui cercetările şi baza ştiinţifică a UVVG. 

Cu această ocazie, conducerea Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad – prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG şi prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii, i-au acordat, în semn de înaltă apreciere faţă de activitatea depusă în cercetarea ştiinţifică medicală, d-lui Academician Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Medalia Jubiliară de Aur „100 de ani de la Marea Unire” şi Globul de cristal al UVVG.  

        

În urma vizitei la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad şi Clinica Universitară de Primiri Urgenţe Arad, dl. acad. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări:

– Domnule profesor doctor, vă rog să ne spuneţi care sunt impresiile d-voastră în urma vizitei pe care aţi efectuat-o la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

– Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” dovedeşte că este o instituţie de învăţământ superior modernă, care a înţeles cerinţele învăţământului din ziua de astăzi, aşa cum sunt ele stabilite la nivel internaţional şi în care pe lângă activitatea de învăţământ propriu-zis se dezvoltă un puternic sector de cercetare, deoarece progresul a venit întotdeauna din cercetare. Există aici un institut foarte bine dotat, se dezvoltă proiecte care subliniază câteva lucruri: o dată capacitatea Universităţii de a se integra în circuitele ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Am apreciat colaborările transfrontaliere cu Ungaria, dar şi cu ţări mai îndepărtate din Europa şi din lume, astfel că preocupările de aici sunt inserate în preocupările ştiinţifice ale comunităţii internaţionale. De asemenea, aş sublinia faptul că cercetările care se desfăşoară în Institutul de Ştiinţe ale Vieţii vin să întărească liniile dezvoltate de Universitate şi, în cazul Facultăţii de Medicină, de spitalele Clinice Universitare. Aş putea da ca exemplu, proiectul legat de metastazarea în creier a diverselor tipuri de tumori – un subiect extrem de actual şi de important – şi datele de microscopie electronică obţinute la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad vin să controleze mecanisme, care să conducă la soluţii pentru rezolvarea acestui tip de afecţiune. Iată, un concept integrat al învăţământului cu cercetarea medicală şi cu medicina practică similar celor mai avansate universităţi pe care am avut ocazia să le vizitez. Îl felicit pe dl. prof. dr. Aurel Ardelean, echipa pe care dânsul o conduce şi le doresc succes colegilor de aici. E un drum lung şi foarte greu dar aşa cum am spus, dacă bazele sunt deja stabilite şi conceptul în sine este foarte modern şi actual, va urma foarte foarte multă muncă, care va fi încununată de un succes, sper eu, remarcabil.

– Ţinând cont de funcţia pe care o ocupaţi, cea de preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, vă rog să ne spuneţi dacă aţi găsit repere comune între instituţia pe care o conduceţi şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad?

– Academia de Ştiinţe Medicale are în momentul de faţă o platformă de centre ştiinţifice pe care se află şi Universitatea d-voastră şi Centrul de Cercetări de aici dar şi Ministerul Cercetării din România are o astfel de platformă, scopul acestora fiind acela de a conexa între ele diverse colective de cercetare. Nimeni nu poate avea toată dotarea de care e nevoie în cercetarea modernă şi nici expertiza umană în profiluri atât de diferite într-o singură unitate şi de aceea în acest networking Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii (Centrul de Cercetare) de aici îşi găsesc un loc binemeritat, expertiza mai ales pe microscopie electronică putând fi pusă în valoare prin conectarea cu alte centre naţionale şi internaţionale.

– În cadrul vizitei d-voastră la Arad aţi vizitat şi Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Arad…

– Într-adevăr, am vizitat şi această Unitate şi pot să spun că ea este conform standardelor stabilite în momentul de faţă în România pentru acest tip de activităţi, extrem de benefice unui spital judeţean, în care urgenţele, după ce au fost stabilizate în timpul transportului şi aduse într-o condiţie cât mai bună în UPU, sunt evaluate, se continuă stabilizarea şi se stabilesc indicaţiile terapeutice în continuare, de la formele uşoare de boală care nu necesită spitalizare sau asistenţă medicală extrem de calificată până la politraumatismele grave care necesită un tratament complex în spitalul judeţean. E o formă nouă de medicină de urgenţă, care, în România a suscitat discuţii la început dar care treptat şi-a dovedit utilitatea şi a ajuns să facă parte integrantă din sistemul de sănătate românesc. Eforturile celor care au introdus şi implementat sistemul sunt cunoscute şi apreciate iar Aradul, aşa cum am văzut la faţa locului, corespunde celor mai înalte cerinţe ale unui astfel de sistem.

 

„Vizita d-lui academician Irinel Popescu la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad ne încurajează în activitatea de cercetare ştiinţifică” - a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG

În urma vizitei d-lui profesor doctor Irinel Popescu la UVVG, am solicitat un punct de vedere al d-lui prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad: „Prof. univ. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, a onorat Universitatea noastră prin vizita pe care a efectuat-o în clinicile universitare şi la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii. Împreună cu d-na. Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, am făcut o analiză a modalităţii de introducere a calităţii în Facultăţile de Medicină, Farmacie, Nutriţie şi Balneofiziokinetoterapie, dar accentul s-a pus pe vizita pe care a realizat-o dl. academician Irinel Popescu la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, care se află pe platforma Academiei de Ştiinţe Medicale, institutul nostru fiind acreditat pentru studii în Clinicile Universitare. Profesorul şi academicianul Irinel Popescu, renumit în România pentru grefele de ficat pe care le efectuează şi cercetările care se întreprind în institutul pe care îl conduce, a apreciat dotarea deosebită de la institutul nostru, aparatele care stau la dispoziţia cercetătorilor şi proiectele pe care le abordăm”.

„Dorim să realizăm împreună un protocol de colaborare pe anumite teme cum ar fi utilizarea principiilor active din plante pentru bolile ficatului şi alte boli ale corpului omenesc pentru a putea să avem rezultate care să ne permită abordarea unor proiecte europene. Domnia sa a avut o părere excelentă despre organizarea clinicilor de la Spitalul Judeţean precum şi despre Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) pe care a apreciat-o pentru modalitatea în care este organizată şi eficienţa sa, precum şi pentru profesionalismul cadrelor medicale de acolo şi celor care lucrează în sistemul SMURD. Pot spune că această vizită ne încurajează în activitatea de cercetare a Universităţii noastre şi demersul pe care îl vom întreprinde va viza strângerea legăturilor cu Institutul de Cercetări Fundeni iar pe linie medicală vom întreprinde mai multe activităţi care să concorde cu Programul Naţional de Profilaxie şi Sănătate”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Daniel Albu

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite