Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce trebuie știut despre apa plată, apa minerală și apa de la robinet

 Ce trebuie știut despre apa plată, apa minerală și apa de la robinet
Comentează 0

Indiferent de anotimp, cantitatea recomandată de apă este de 2 litri pe zi. Însă canicula ne obligă să consumăm mult mai multă apă decât în restul anului. Pe rafturile supermarketurilor există o varietate de ape minerale și plate, ceea ce ne îngreunează alegerea.

Pentru a nu da greș, atunci când cumpărăm apă este bine să citim eticheta. Dacă aceasta conține izvorul de la care provine şi producătorul, atunci o putem consuma cu încredere. În caz contrar, este posibil să provină de la o sursă de apă din apropierea orașului, adică să fie plină de impurități (plumb, bacterii și pesticide) și să conțină cantități mari de calciu, magneziu şi clorură de sodiu, care poate cauza probleme digestive, precum ulcerul. Așadar cu cât izvorul de la care provin este mai deprate de oraș, adică ferit de poluare, cu atât apa este mai sănătoasă.

Plată sau minerală?

Medicul Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj Napoca susține că între cele două tipuri de apă (minerală și plată) nu ar exista diferențe prea mari, întrucât ambele pot conţine în proporţii diferite elemente minerale, în mod particular sodiu, care poate duce la apariția hipertensiunii arteriale, în cazul unui consum în exces.

„Acidularea apei (carbonatarea, respectiv adăugarea propriu-zisă de dioxid de carbon) are în realitate efecte mult mai mici decât se crede. Studiile ştiinţifice nu au reuşit să arate un efect negativ clar al acidulării, dimpotrivă se discută chiar despre posibile efecte benefice atribuite prezenţei acidului (de exemplu, antibacteriene). Comparativ cu sucurile carbogazoase, apa minerală are doar a suta parte din efectul dăunător asupra smalţului. Dealtfel, interzicerea sucurilor carbogazoase în şcoli (în ţările care au această reglementare) are ca principală justificare valoarea lor nutriţională minimă şi nu acidularea. Nici teoriile conform cărora apa minerală ar favoriza osteoporoza nu au susţinere ştiinţifică“, explică medicul Adrian Copcea.

Și totuși bulele din apa minerală au efect iritativ și de aceea este bine ca acest tip de apă să fie consumată doar de persoanele care nu au probleme digestive. „Impactul cel mai cunoscut este, poate, cel asupra refluxului acid, impact resimţit de persoanele care manifestă pirozis (arsuri stomacale care urcă în partea superioară a tubului digestiv), în cadrul sau în afara bolii de reflux gastro-esofagian. Această situaţie, la care se adaugă meteorismul (balonările) sunt situaţii clasice în care consumul de apă acidulată este nepotrivit“, mai susține medicul Copcea.

Apa de la robinet, risc de infecții?

În general, deși este potabilă, se recomandă ca apa de la robinet să nu fie consumată decât ocazional. Pe lângă faptul că poate conține o cantitate mare de clor, nociv pentru organism, apa de la robinet a fost asociată și cu posibile riscuri infecțioase (virale, bacteriene sau parazitare) sau non-infecţioase (toxicitatea nitraţilor). Dacă totuși nu avem altă posibilitate și trebuie să consumăm apă de la robinet, atunci se impune purificarea ei fie prin osmosă inversă, fie cu cărbune.

„Diferenţele principale între apa de robinet şi apa minerală constau în ponderea mai mare a sărurilor minerale în apa minerală (cu tot ce implică, inclusiv avantaje sau dezavantaje), percepţia apei îmbuteliate ca fiind „mai sigură” şi, nu în cele din urmă, preferinţa fiecăruia“, mai susține medicul Adrian Copcea.

 sursa. http://www.jurnalistii.ro/

Articole asemanatoare