Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vizita ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la Arad (FOTOREPORTAJ)

Vizita ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la Arad (FOTOREPORTAJ)
Comentează 0

Astăzi, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a venit la Arad, unde a vizitat fabrica Astra Vagoane Călători, a prezentat proiectele Ministerului Transportului şi a mers pe teren unde a verificat lucrările de la tunelul linii de viteză medie din zona comunei Bata. Pe parcursul zilei, alături de acesta au fost: europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele CJA, Iustin Cionca, prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, primarul Aradului, Călin Bibarţ, vicepreşedinţii CJA, Sergiu Bîlcea şi Răzvan Cadar, viceprimarul Aradului, Ionel Bulbuc, senatorul Ioan Cristina şi deputatul Glad Varga. 

A fost semnat şi un protocol între Primăria Arad, Primăria Timişoara şi CFR, care are ca scop reabilitarea căii ferate Arad-Timişoara-Caransebeş, un proiect care este estimat la 2,5 miliarde de lei. Proiectul este în faza de predare a studiului de fezabilitate. În august vor fi scoase la licitaţie proiectarea şi execuţia, a anunțat directorul general al CFR, Ioan Pintea, care l-a însoțit pe ministrul Lucian Bode în vizita efectuată la Arad. După atribuirea contractului, antreprenorul general va avea la dispoziție şase luni pentru etapa de proiectare și 36 de luni pentru lucrările de execuție. De asemenea, CFR ar urma să investească, în următorii ani, şi în realizarea unei „centuri feroviare” a municipiului Arad, care va duce la desfiinţarea căii ferate care traversează cartierul Micălaca, cel mai mare din oraş.

Și reprezentanții CNAD au anunţat că pe DN7, pe porţiunea de drum dintre municipiul Arad şi localitatea Vladimirescu, va fi realizat un nou pasaj peste calea ferată. Un proiect de interes local rămâne construirea drumului expres Arad-Oradea, cu o valoare estimată de cinci miliarde de lei. Unul dintre cele mai importante proiecte ale administraţiei judeţene este realizarea centurii de est a municipiului, care va lega DN 69 de DN 7. Acest drum ar urma să închidă inelul rutier din jurul municipiului Arad şi este considerat cel mai consistent proiect de infrastructură din judeţ. În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Arad anunţase că va construi cu fonduri proprii ultimul segment al centurii, proiect estimat la 40 de milioane de euro, însă ministrul Lucian Bode a spus că proiectul va fi finanţat de Guvern şi fonduri europene.

„Sunt 35 de kilometri pe raza judeţului Timiş, 28 pe raza administrativă a judeţului Arad, de acceea a fost nevoie de acest protocol”, a transmis ministrul Lucian Bode. El a subliniat că în urmă cu două luni a semnat un protocol identic cu Primăria Cluj – Napoca şi Primăria Oradea pentru modernizarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihorului. „În luna septembrie vom scoate la licitaţie proiectare şi execuţie acest obiectiv în valoare de peste 7,5 miliarde de lei. 166 km, modernizat. Sunt convins că semnarea acestui protocol va duce la o claborare mai bună între cele două instituţii”, a declarat Lucian Bode.

„Pentru mine este foarte important să revenim la planurile şi proiectele mare de infrastructură. În urmă cu 19 ani când mi-am asumat un rol important în administrația locală nu ne puteam imagina că va veni ziua când Aradul va avea proiecte de peste un miliard de euro. Pe atunci păreau imposibile proiectele de 10, 20 milioane de euro. Dar iată că vremurile se schimbă, iar dacă rămânem gospodari, orientați către dezvoltarea comunității putem realiza mai mult decât am îndrăzni să sperăm! De aceea vreau să felicit Guvernul României pentru multele realizări, în special pentru faptul că am scăpat de PSD, cel mai nociv partid de după Revoluție. Felicit Guvernul Orban pentru că la nici un an de la instalare am ajuns să vorbim în Arad despre proiecte de o dimensiune uriaşă. Vreau să îi mulţumesc domnului ministru pentru că a acceptat ca în această prezentare a marilor proiecte de infrastructură din regiunea noastră să facă o vizită la Astra Vagoane. Este important ca toată România să ştie că aici la Arad producem vagoane marfă, vagoane călători, troleibuze, tramvaie și scutere. Exact de ceea ce este nevoie pentru zona de mobilitate. Exact ceea ce se finanțează astăzi la nivelul Uniunii Europene și unde noi avem posibilitatea, să dezvoltăm economia națională, și evident confortul cetăţenilor. Pentru mine, faptul că astăzi, cei doi primari de la Timișoara și Arad, au semnat acest parteneriat de calea ferată, îmi confirmă că noi cei patru edili care am creat Alianța Vestului, am gândit foarte bine și foarte vizionar acum un an şi şase luni. Cine ne credea acum un an și jumătate, când am spus că este normal să descentralizăm fondurile europene şi să creăm un program operațional regional pentru fiecare regiune?! Cine ne credea, acum un an și jumătate, când am cerut ca 2% din PIBul României să meargă în infrastructura țării?! Astăzi prin Planul Național de Investiții, Guvernul României îşi asumă 2% din PIB pentru infrastructură. Ne-am asumat reclădirea România şi o vom realiza indiferent de piedicile pe care concurenta politica ni le va pune”, a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă. 

 

 

Galerie foto (97)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite