Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Un drum din Arad a devenit RAIUL GUNOAIELOR. Cum explică autoritățile

O suprafață importantă de teren este poluată intens cu gunoaie menajere, care sunt descărcate acolo, după cum susțin localnicii, și de către autospeciale ale serviciilor de salubritate.

FOTO | Un drum din Arad a devenit RAIUL GUNOAIELOR. Cum explică autoritățile
Comentează 0

Deșeurile au apărut de câțiva ani la marginea unui drum care leagă Sebișul de satul Răpsig (comuna Bocsig) și sunt tot mai multe, zona devenind o veritabilă rampă de gunoi.

Localnicii ne-au relatat că acolo vin și descarcă atât tractoare cu remorci pline, cât și ”mașini portocalii de salubritate”. Oamenii cred că primăriile din zonă scapă de o parte din deșeuri în acest fel pentru a nu le duce la Arad, la singurul depozit autorizat, care taxează destul de scump, costuri la care se adaugă cele cu transportul de la distanțe de zeci de kilometri.

Sătenii din Răpsig și Bârsa sunt cei mai afectați, ei reclamând mirosurile puternice, mai ales vara. În plus, unii au terenuri agricole în apropiere și acuză că le sunt acoperite de gunoaie purtate de vânt.

”Sunt deșeuri menajere, care în mod normal sunt ridicate de la gospodării de către firmele specializate”, spune un localnic.

Primarii din zonă neagă orice implicare în poluarea terenurilor. Reprezentanții primăriilor Bârsa, Bocsig și Sebiș susțin că nu știu cine descarcă deșeurile, pentru că firmele angajate trebuie să le transporte la Arad.

Cert este că terenul aparține Primăriei Sebiș, care a mai încasat de la Garda de Mediu o amendă de 50.000 de lei.

Primarul Gheorghe Feieș afirmă că zona a mai fost curățată cu bani din bugetul local, dar gunoaiele apar de fiecare dată.

”Eu cred că vin din toată această parte a județului și aruncă aici, dar nu pot să știu cine o face, dacă sunt firmele de salubritate sau nu. Sperăm că această problemă se va rezolva odată cu finalizarea stațiilor de transfer în cadrul proiectului de gestionare a deșeurilor care se implementează în tot județul cu fonduri europene”, a declarat Feieș.

Consiliul Județean derulează, din 2010, un program în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei provenind de la Uniunea Europeană. Programul prevede închiderea rampelor de ilegale, poluante, și construirea de stații de transfer a gunoaielor la Arad. Deșeurile ar urma să fie selectate pe categorii înainte de a ajunge la rampa ecologică din municipiu, pentru ca materialele reciclabile să poată fi valorificate.

Galerie foto (8)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite