Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ULALA solicită ca operațiunea de citire de la distanță a contoarelor de apă să se facă cât mai urgent                                

Conducerea Uniunii Locale a Asociațiilor locative Arad (ULALA) a avut, la sfârșitul săptămânii trecute, o întâlnire cu reprezentanții Companiei de Apă, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă asociațiile de proprietari din municipiu.

ULALA solicită ca operațiunea de citire de la distanță a contoarelor de apă să se facă cât mai urgent                                
Comentează 0

Potrivit președintelui ULALA, Dorina Lupșe, întâlnirea a avut loc pe 29 noiembrie, la sediul Consiliului Județean. „Au participat din partea Companiei, șefii serviciilor Contracte, Relații cu clienții, Serviciu Abonați. Directorul companiei a fost absent de la întâlnirea cu reprezentanții consumatorilor care plătesc lunar facturile acestor utilități”, susține Dorina Lupșe.

Alături de aceasta, la întâlnire au mai participat un administrator de condominiu și un președinte de asociație de proprietari.
„Întâlnirea a avut scopul de a informa și de a prezenta nemulțumirile asociațiilor de proprietari și a cetățenilor care locuiesc în condominii și nu numai. Cea mai dezbătută problemă a fost aceea privind  citirea contoarelor de branșament și facturarea consumurilor de apă în urma implementării noului regulament aprobat prin Hotărârea Nr. 10, din 12/10/2018 de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Canalizare Județul Arad care numai la dezvoltare și modernizare nu s-a gândit așa cu prevede Legea nr. 241/2006, actualizată în 2018.

Odată cu aprobarea acestui regulament, care a fost aruncat în brațele Companiei de Apă Arad, s-a pus în aplicare citirea la două luni a contorului de branșament de către angajații companiei, iar în lunile fără citire estimarea unui consum mediu al ultimelor 12 luni. Toate bune și frumoase, însă în clădirile de tip condominiu, unde există mai mulți consumatori, trebuie să le fie încasat conform legii, consumul de apă real și nu un consum estimat, care trebuie să se regăsească în lista de cheltuieli. Încă de la începutul implementării noului regulament, ULAL Arad a adus la cunoștința Companiei că va fi dificil de aplicat la apa potabilă un consum estimat”, a continuat Dorina Lupșe.

Concedierea angajațiilor, soluție pentru reducerea costurilor

O altă nemulțumire a asociațiilor de proprietari este legată de citirile greșite a indexului de către cititorii Companiei, iar  administratorii sunt nemulțumiți de faptul că primesc prea târziu facturile pentru a întocmi în timp util listele de cheltuieli și a le putea încasa. „O problemă pe care operatorul trebuie să o rezolve neîntârziat este întreținerea rețelelor de canalizare stradală. Rețeaua de canalizare nu este curățată, întreținută adecvat astfel că atunci când cantitatea de precipitații este în cantități importante și canalizarea stradală este colmatată, nu mai preia apa pluvială din căminele condominiilor, iar această situație duce la inundarea subsolurilor condominiilor, producând daune proprietarilor. Reprezentanții Companiei au fost receptivi și au înțeles că este necesar ca aceste întâlniri, informări să continue și în viitor. Chiar dacă încercăm să rezolvăm împreună punctual fiecare problemă cu care ne vom confrunta, ULAL Arad a recomandat Companiei și în special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Canalizare Județul Arad să realizeze investiția de modernizare în TOTALITATE, inclusiv achiziția și implementarea software-ului aferent noilor contoare cu citire la distanță, cât mai urgent conform Legii nr. 241/2006 care le impune operatorilor «să pună în aplicare metode performante de management, care să conducă la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurenţiale prevăzute de normele legale în vigoare pentru achiziţiile de lucrări, bunuri şi servicii». Până în prezent, soluția găsită de conducerea Companiei de reducere a costurilor de operare, a fost concedierea salariațiilor, în mare parte a muncitorilor companiei. Atât conducerea Companiei Apă Arad S.A., cât și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad nu trebuie să uite nici o clipă că toate serviciile de utilitate publică trebuie asigurate în cele mai bune condiții de calitate și la cele mai economice tarife!”, a încheiat Dorina Lupșe.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite