Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dorina Lupșe, președintele ULALA: „Este eronată afirmația că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate”

Având în vedere că Legea 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari, a produs și produce numeroase confuzii, fiind făcută fără consultarea organizaților asociațiilor de proprietari, reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) vin cu o serie de precizări.

Dorina Lupșe, președintele ULALA: „Este eronată afirmația că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate”
Comentează 0

Prima și cea mai importantă este aceea că administratorii de imobile își desfășoară activitatea în mod legal, nu au obținut încă un certificat de calificare profesională, așa cum cere noua lege. „Este eronată afirmația din care rezultă că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate! Cei mai mulți dintre administratorii de imobile din Arad sunt  atestați cu privire la competențele profesionale, în condițiile Legii nr. 230/2007, lege care a fost abrogată în 28/09/2018, prin Legea nr. 196/2018. Este adevărat că, prin Legea nr.196/2018 se instituie obligativitatea ca persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în baza Legii nr. 230/2007 pot îndeplini funcția de administrator numai dacă în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi obțin certificat de calificare profesională, în conformitate cu această lege. Dupa cum știm, încă nu au trecut cele 12 luni de grație și ne așteptăm ca această durată să fie prelungită deoarece nu a fost îndeplinită exigența legală, aceea de actualizare în termen de trei luni a standardului ocupațional pentru ocupația de administrator de condominiu asa cum este prevăzut  în lege”, afirmă Dorina Lupșe, președintele ULALA.

Observații și propuneri

Aceasta a ținut să precizeze că standardul ocupațional în cauză a fost pus în dezbatere publică de către ministerul de resort, iar ULALA și Liga Habitat au făcut observații și propuneri de îmbunătățire. „Nu este reală nici afirmația că nu există în nomenclatorul de meserii ocupația de administrator. Există în nomenclator meseria de administrator de imobile, cod COR: 512112, iar prin standardul ocupațional aflat în faza de aprobare este prevăzută ocupația de administrator de condominiu, cu același cod COR 515303.  Aspectul esențial care trebuie soluționat prin standard este în ce măsură ocupația de administrator de condominiu este diferită de ocupația de administrator de imobil. Astfel, se va stabili dacă certificatele de calificare dobândite în condițiile exigențelor Legii nr. 230/2007 vor fi sau nu valabile la atestarea profesională a administratorilor de condominii, în condițiile Legii nr. 196/2018. Potrivit unor opinii pertinente, ne așteptăm ca certificatele de calificare propfesională obținute în condițiile legii, să fie valabile pentru atestarea în ocupația de administrator de condominiu. A fost în atenția uniunii noastre ca asociațiile  să primească în timp util informații corecte, inclusiv cu privire la implicarea ULAL ARAD, membră a Ligii Habitat  în organizarea cursurilor de calificare în meseria de administrator de condominiu, dar, doar după aprobarea standardului ocupațional”, mai spune Dorina Lupșe.

În încheiere, președintele ULALA susține că organizația pe care o reprezintă îi va informa în permanență în timp util pe cei interesați în legătură cu toate modificările și completările apărute la Legea Asociațiilor de Proprietari, prin toate mijloacele  de comunicare, mass-media, Facebook,  precum și la sediul ULALA, situat pe strada George Coșbuc, nr.33, de luni până vineri, între orele 9-17.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite