Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dorina Lupșe: „Legea nr. 196/2018 este cea mai slabă și ineficace lege pe care asociațiile de proprietari au ghinionul de a o urma”

Reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) sunt extrem de nemulțumiți de Legea 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Președintele Dorina Lupșe susține că este o lege proastă, care trebuie modificată.

Dorina Lupșe: „Legea nr. 196/2018 este cea mai slabă și ineficace lege pe care asociațiile de proprietari au ghinionul de a o urma”
Comentează 0

Din fericire, doi deputați au și pregătit un proiect în acest sens. „La nici sașe luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018, apar deja proiecte de modificare a acesteia și amintim aici proiectul de modificare a art. 80 din Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor și administrarea condominiilor, inițiativă binevenită din partea a doi deputați. Aprobarea acestui proiect i-ar permite asociației de proprietari să evite garantarea plații unui credit, angajat de către unui dintre membrii săi, în interes propriu, asociația neavând nici un cuvînt în încheierea respectivului contract de creditare. Cu regret, trebuie să luăm act despre faptul că  Legea nr. 196/2018 este cea mai slabă și ineficace lege pe care asociațiile de proprietari au ghinionul de a o urma. Chiar dacă această lege a fost votată aproape în unanimitate, lucru care nu ne miră, «profesioniștii», care au contribuit la elaborarea ei, și-au arătat incompetența și fară nici un dubiu au demonstrat că sunt complet rupți de realitate”, susține Dorina Lupșe.

„Pas cu pas ne îngropăm în hârtii”

În continuare, aceasta susține că asociațiile de proprietari au reușit cu mare greutate să îi facă să înțeleagă pe decidenți că este nevoie de norme metodologice pentru punerea în aplicare a legii. „Pas cu pas ne îngropam în hârtii și reglementari, care mai de care mai năstrușnice, și mai greu de pus în aplicare, ori mai greu de urmărit și respectat. Uităm că o lege trebuie să fie simpla și ușor de instrumentat. Uităm că rolul legii este acela de instrument în mâna cetățeanului, în activitatea cotidiană, iar nu un corset de interdicții. Cum să promulgi  o lege pe care tu, legiuitorul, nu o respecți? Nici la ora actuală nu a fost aprobat standardul ocupațional pentru organizarea cursurilor profesionale  de administrator de condominii, cu toate că în lege este prevăzut ca termen 28 Decembrie 2018!  În acest moment nu se  pot organiza de către nici o firma sau Cameră de Comerț din țara cursuri pentru ocupația de administrator de condominii, așa cum prevede Legea nr. 196/2018, și în consecința se prorogă termenul și nu se pot aplica sancțiuni! ULAL Arad a demarat procedura de înscriere a persoanelor interesate să participe la cursul de administrator de condominii, dar cursurile propriu-zise  nu vor putea  începe  pâna în momentul aprobarii de către decidenți a standardelor ocupaționale în  materia profesiei  administrator de condominii.  Toate  informațiile  privind  documentele  necesare și fișa de înscriere pentru curs le găsiți la sediul uniunii  noastre, de pe  strada George Cosbuc, nr. 33, de luni pană vineri, între orele 9:30 - 16:30”, a încheiat Dorina Lupșe.

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite