Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UE analizează diferite tipuri de PLAFOANE de preţuri la gaze în încercarea de a reduce inflația. Zi CRUCIALĂ, vineri, la Bruxelles

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară "flexibilă" impusă preţurilor, potrivit declarației făcute de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Țările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată, iar şefii de stat şi de guvern urmează să dezbată această idee la summitul lor care va avea loc vineri.

UE analizează diferite tipuri de PLAFOANE de preţuri la gaze în încercarea de a reduce inflația. Zi CRUCIALĂ, vineri, la Bruxelles
Comentează 0

Potrivit lui Kadri Simson, următoarea "mutare" a Comisiei Europene va fi ghidată de rezultatul reuniunii de vineri, Executivul comunitar analizeazând mai multe opţiuni pentru a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a diminuării livrărilor din Rusia.

"O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei", le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos.

O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

Există însă și opțiunea lansării unui "cadru de referinţă" european pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson.

Reamintim că Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 state membre UE au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să vizeze toate tranzacţiile angro cu gaze. Însă Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se numără printre statele care se opun unei astfel de măsuri.

Bruxelles-ul a avertizat, la rândul său, că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

În practică, totul a pornit după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa după invazia sa în Ucraina.

Văzută în fața faptului împlinit, UE a adoptat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite. Cum preţul gazelor este în continuare la un nivel record, multe state UE spun că aceste măsuri nu merg suficient de departe.

Potrivit unei variante de lucru a concluziilor ce vor fi adoptate la summitul de vineri, consultată de Reuters, liderii europeni vor cere Comisiei să propună "soluţii funcţionale" pentru a reduce preţul gazelor naturale prin intermediul unui plafon.


Scrie un comentariu

trimite