Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ucu Dima: "Război în Ucraina ... faliment pentru firmele românești?"

Nu vreau sa fiu inteles gresit, de aceea voi incepe cu marturia ca si eu ii compatimesc pe ucrainieni, si eu sunt marcat, PUTIN socat ca in 2022 in loc de diplomatie s-a ales calea aruncatului cu bombe, implicit inceperea unui razboi ... insa, sincer va spun, sunt mult mai ingrijorat de ceea ce se intampla cu romanii in aceste vremuri bizare.

Ucu Dima:
Comentează 0

De ce?

Pentru ca romanii ajuta, dar nu sunt ajutati.

Romanii sunt manipulati "cu televizorul" si indusi in eroare de site-urile de stiri tip "fake news", propagandiste, care ii incurajeaza sa isi faca provizii de ulei si combustibil de parca ar veni sfarsitul lumii. Oameni buni ... prin extrem, nu chiar absurd, sa spunem ca suntem bombardati si noi, ce vom face? Vom praji cartofi in tigaie sau vom fugi? Vom pleca cu masinile cu un plin facut, sau cu remorca plina de plase cu motorina? Pe bune acum?? Cu doar 50km (+/-) parcursi suntem in Ungaria, in cazul in care vrem sa fugim, alimentam de la ei :) 

Repet, nu ma intelegeti gresit, dar trebuie sa fim ceva mai smart, prea "mancam tot ce zboara".

Ce ma ingrijoreaza si mai mult? Firmele mici si mijlocii nu au "suport tehnic" de la stat, nu au siguranta zilei de maine. Da, motorul societatii, firmele mici si mijlocii nu au viitorul asigurat. 

De ce spun asta?

Pentru ca ...

Apar presiunile inflationiste prin cresterea preturilor la energie, alimente si metale, astfel clientii, cumparatorii, vor face achizitii mai putine cu aceiasi bani, dar vor fi mai sceptici si neincrezatori in consumarea bugetelor, practic, inflatie + scepticism = reducerea drastica a consumului. "Tinem de bani, ca nu stim ce-o fi!" Ce se intampla atunci? Profitul incepe sa se erodeze pentru sectoarele care consuma multa energie sau cele care se bazeaza pe cheltuielile discretionare ale consumatorilor. Firmele nu mai incaseaza, nu mai pot plati taxele, nu mai pot plati salariile etc. Si ce fac atunci firmele? 

Fug la banci...

Insa reevaluarea riscului va creste costurile de imprumut, asta in cazul fericit in care sunt creditate, pentru ca debitorii mai slabi nu vor "pupa" finantare.

Si daca o firma nu are bani, nu are flux de numerar, are probleme, mari probleme...

Si ce sa facem? Cum sa mergem mai departe?

Va spun cum o vad eu...

In primul rand, cel putin pentru o perioada, trebuie sa ne gandim sa supravietuim, sa fim constienti ca marja de adaos va scadea (in ideea in care mentinem aceleasi preturi, fie ca vindem produse, fie ca oferim servicii), profitabilitatea va fi mai mica, sau poate deloc.

In al doilea rand, sa venim mai aproape de clienti cu masuri precum plafonarea preturilor produselor sau serviciilor oferite, chiar daca costurile de achizitie sunt mai mari, sa le oferim clientilor nostri produsele sau serviciile la preturile cu care au fost obisnuiti, si bineinteles sa le comunicam (marketing) ca strangem din dinti, dar "avem grija de ei, si de banutii lor".

In al treilea rand, trebuie sa restrangem cat de mult putem cheltuielile fixe, prin renegocierea spatiilor inchiriate, cresterea eficacitatii angajatilor pentru a nu plati ore suplimentare irelevante, incercarea de a reduce consumul de combustibil, energie (cat se poate), sunt multe, in functie de fiecare domeniu de activitate stiti ce aveti de facut.

In al patrulea rand, nu cumva sa ramanem cu darile catre stat in urma, este elementar sa ne platim taxele la timp.

Dar, parerea mea, ca dintre toate cele enumerate, grija fata de clienti este cea mai importanta. Aveti grija de clientii vostri ca de o nestemata, si nu uitati ca fara cash flow-ul lor suntem pe nicaieri. :)

Cu drag, un gand de viata si de business,

Ucu Dima,

antreprenor

Articole asemanatoare