Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Rețea care trafica migranți, condamnată în primă instanță

Nici mai mult nici mai puțin de 25 de persoane au fost judecate pentru trafic de migranți, trafic de migranți în formă continuată și constituirea unui grup infracțional. Decizia de ieri a Tribunalului Arad e cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. 18 persoane au fost condamnate la pedespe cu suspendare, patru persoane vor executa pedepse cu închisoare și față de trei persoane s-a dispus încetarea procesului, fără a fi condamnați.

Rețea care trafica migranți, condamnată în primă instanță
Comentează 0

Sumele încasate de traficanţi erau consistente, pentru un transport din Turcia, migranţii ajungând să plătească până la 6.000 -7.000 de euro de persoană. Banii astfel obţinuţi de către infractorii plasaţi la vârful structurii infracţionale erau redistribuiţi, prin intermediul şefilor de celulă, către ceilalţi membri ai grupului infracţional, remuneraţia cărăuşilor („cioban”, în jargon infracţional) pentru un transport din Bucureşti, până în zona frontierei de vest a României cifrându-se la 100 de euro de persoană, în timp ce adăpostirea, iar, mai apoi, transportul până în proximitatea frontierei şi îndrumarea acestora pentru a trece fraudulos peste graniţă se plăteau cu 150 de euro de persoană. Pentru obţinerea foloaselor patrimoniale, membrii grupului infracţional nu au ezitat a folosi mijloace de natură a pune în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migranţilor, aceştia fiind transportaţi, spre exemplu, în condiţii de iarnă, în autocisterne neizolate termic şi necorespunzător ventilate, care rulau cu viteze mari pe autostradă, ori în autovehicule conduse de persoane care nu posedau permis de conducere. În continuare, în rechizitoriu sunt descrise, din punctul de vedere al procurorului, modul de organizare a grupării infracţionale, sunt prezentate în detaliu operațiunile de trafic de migranți derulate de membrii grupării infracţionale şi reţinute ca acte infracţionale distincte, acestea fiind localizate temporal şi spaţial, fiind prezentată şi analizată participarea fiecărui inculpat implicat, mijloacele utilizate, precum şi probele pe care se sprijină afirmaţiile procurorului precum şi poziţiile procesuale ale fiecărui inculpat.

Modul de organizare a grupării

Din cercetările efectuate s-a putut stabili că gruparea era structurată pe trei paliere distincte, cu roluri clar definite pentru fiecare palier:  Palierul de conducere, decizie şi finanţare, care au constituit grupul infracţional organizat şi care au acționat de pe teritoriul Turciei şi Greciei. Rolul inculpaţilor din cadrul acestui palier a fost acela de a recruta grupuri de migranţi pe care să le transfere către persoane de legătură  care, la rândul lor, să le asigure adăpostirea, transportul şi îndrumarea în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat. Totodată, inculpaţii ce au acţionat la acest nivel au fost cei care au condus, controlat şi coordonat operaţiunile de trafic de migranţi ce urmează a fi descrise în continuare. Aceștia au asigurat deopotrivă şi finanţarea activităţilor infracţionale, în urma probelor administrate în cauză stabilindu-se că unul dintre inculpați trimitea bani prin sistemul Western Union fie de pe numele lui, fie de pe numele altor persoane către inculpaţii din România. În fapt, migranţii racolaţi de către inculpaţii aflaţi la vârful structurii infracţionale erau apoi transferaţi succesiv către celelalte paliere ale grupării, a căror componenţi asigurau transportul, adăpostirea şi îndrumarea migranților pe anumite segmente de drum. Conducerea şi coordonarea activităţilor de trafic de migranţi de către inculpaţii aflaţi la nivelul acestui palier se făcea de regulă telefonic, inculpaţii de pe palierul imediat inferior fiind puşi unii în legătură cu alţii cu privire la locaţiile unde se făcea transferul migranţilor.

Au existat însă şi situaţii în care, pe parcursul derulării activităţii infracţionale, persoane din cadrul palierului de conducere sau trimise de acestea au venit în România pentru a pune la cale desfăşurarea acţiunilor de trafic de migranţi precum şi situaţii în care persoane din cadrul palierului de coordonare a activităţilor de transport s-au deplasat în Turcia în acest scop, aceste situaţii urmând a fi detaliate în cuprinsul stării de fapt expusă în continuare. Inculpatul Dyiar nu a relaţionat în mod direct cu membrii grupării infracţionale de pe teritoriul României, însă deciziile sale erau transmise prin intermediul soţiei sale, cetăţean român, care lua legătura telefonic cu inculpaţii din cadrul palierului de execuţie care asigura coordonarea activităţilor de transport şi le transmitea ori traducea aspectele de interes operativ. În această modalitate, inculpaţii au recrutat mai multe grupuri de migranţi, procedând la organizarea, coordonarea şi finanţarea activităţii de transport, transfer şi adăpostire a acestora către inculpaţii care acţionau în cadrul palierelor inferioare. Pentru a evita expunerea, aceştia au utilizat frecvent şi aplicaţii ale tehnologiei moderne precum WhatsApp ori Viber, care le-au permis să comunice în modalităţi care nu pot fi accesate. Probele administrate în cauză au condus însă la concluzia că inculpaţii Dyiar  şi soția lui au participat în mod nemijllocit sau prin instigarea altor persoane la comiterea tuturor actelor materiale de transport, transfer şi adăpostire a migranţilor reţinute în sarcina celorlalţi inculpaţi, acţionând ca for decizional în cadrul grupării. Totodată, inculpata a controlat în mod nemijlocit o parte a actelor materiale de transport, transfer şi adăpostire a migranţilor, astfel cum vor fi descrise în continuare, membrii acestui palier acţionând coordonat în cadrul operaţiunilor de trafic de migranţi. În acest context, nu sunt de neglijat legăturile personale existente între inculpaţii ce au acţionat la acest nivel. Astfel, inculpaţii sunt căsătoriţi, iar numitul  este fratele acestuia din urmă.

Apoi a existat palierul de coordonare a activităților de transport: era asigurat de liderii celor trei celule ale grupării, care s-au dezvoltat pe parcursul activității infracționale, fiecare cu componența sa: → celula ”bulgară”, acţiona în principal în zona imediat învecinată Bulgariei; → celula „Sud” îşi desfăşura activităţile infracţionale îndeosebi pe relaţia Bucureşti –  Arad; → celula „Vest” îşi desfăşura activităţile infracţionale îndeosebi în zona  frontierei.

Rolul inculpaților de pe acest palier a fost acela de a executa coordonarea diferiților transportatori utilizați în activitatea infracțională cât şi acela de a asigura preluarea, adăpostirea, transportul şi îndrumarea migranţilor în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat. În acest scop, inculpaţii de la nivelul acestui palier erau informaţi de către liderii din cadrul palierului de conducere cu privire la grupurile de migranţi pe care le trimiteau în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, fiind subordonaţi în mod direct inculpaţilor din cadrul palierului de conducere.

Al treilea era palierul de adăpostire și transport a migranților a cuprins cel mai mare număr de inculpaţi, care au asigurat operaţionalizarea măsurilor de transfer, adăpostire şi transport a migranţilor coordonate de către inculpaţii aflaţi în palierul de coordonare a activităţilor de transport, având un rol de execuţie şi fiind subordonaţi în mod direct inculpaţilor din cadrul palierului de coordonare a activităţilor de transport. Liderii acestor celule au căutat permanent să atragă noi membri care să sprijine activitățile infracționale ale grupării (pe partea de asigurare a cazării sau transportului migranților). În aceste condiții, la gruparea infracțională au aderat pe parcurs mai multe persoane, care au sprijinit prin aportul lor direct activitățile de trafic de migranți, fie prin executarea preluării şi transportului acestora către locaţiile ce serveau drept adăpost, fie prin transportarea acestora în zonele de frontieră în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat. Totodată, inculpaţii ce au acţionat la acest nivel au sprijinit activitatea infracţională a grupării şi prin acţiuni precum căutarea unor imobile pentru adăpostirea migranţilor, achiziţionarea de hrană sau de alte lucruri necesare traiului.


Scrie un comentariu

trimite