Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Te pregătești să pleci la drum. Cum afli dacă ai semnal la telefon într-o anumită localitate

Companiile de telefonie mobilă și-au îmbunătățit cu mult serviciile comparativ cu începutul anilor 2000, când dacă te aflai în zona de frontieră și aveai activat serviciul roaming riscai să te trezești la sfârșitul lunii cu facturi uriașe, având în vedere că ajungeai să folosești, fără voia ta, rețeaua mobilă din țara vecină. Acum lucrurile s-au schimbat. De multe ori poți să vorbești fără roaming chiar după ce ai pătruns kilometri buni în Ungaria, spre exemplu. Cu toate acestea, sunt zone în țară care au rămas fără acoperire. Ce faci dacă te pregătești să pleci în concediu sau în delegație și vrei să afli dacă ai sau nu semnal într-o anumită localitate?

Te pregătești să pleci la drum. Cum afli dacă ai semnal la telefon într-o anumită localitate
Comentează 0

Soluția vine de la Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care pe lângă angajările pe ochi frumoși făcute în buna tradiție românească, vine și cu un lucru folositor. Este vorba despre o hartă ce poate fi accesată pentru a afla dacă într-o anumită zonă există sau nu semnal la telefon, și care este intensitatea acestuia.

Accesând  www.aisemnal.ro, nu trebuie decât să bifezi compania de telefonie mobilă la care ești abonat sau de la care ai cartela pre-pay, ce tip de tehnologie folosești (2G, 3G sau 4G) și să cauți localitatea care te interesează, dar fără diacritice. Utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. Harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții disponibile la adresa http://www.aisemnal.ro, cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior și care sunt zonele neacoperite cu semnal. De la lansarea hărții aisemnal.ro și până în prezent, site-ul a avut peste 1,5 milioane de accesări.  „În cadrul unei campanii dedicate, am verificat acoperirea cu servicii de voce mobilă în aproximativ 13.400 de localități, adică în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați peste 246.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale”, susține Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Amenzi de 1.610.000 de lei pentru RCS&RDS, Telekom, Vodafone şi Orange

Deși lucrurile arată mult mai bine comparativ cu anii trecuți, rezultatele obținute în urma verificării nu au fost mulțumitoare, astfel încât au fost aplicate anumite amenzi. „Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizează servicii de voce mobilă nu și-a îndeplinit obligația de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, am aplicat amenzi în cuantum total de 1.610.000 de lei, în funcție de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii și-au asumat aceste obligații odată cu licențele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua această campanie de măsurători și în acest an și vom continua, dacă este necesar, să aplicăm sancțiuni până la îndeplinirea completă a obligațiilor asumate. Toate rezultatele măsurătorilor sunt disponibile pe www.aisemnal.ro“, a  mai spus  Popa.

Potrivit celor de la ANCOM, campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada mai – septembrie 2019. Acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

„În urma măsurătorilor efectuate de Autoritate, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 97.81% din totalul populației, Vodafone Romania - 97.76%, Telekom România Mobile Communications - 96.53%, iar RCS&RDS - 95.42%. Ținând cont de procentul atins de fiecare operator, am sancționat RCS&RDS cu amendă în valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei“, a precizat Cristin Popa.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite