Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Spectacol aniversar la Șiria - 18 ani de existență a Grupului Vocal „Podgorenii” (FOTO şi VIDEO)

Când vorbim de Șiria, gândul ne poartă fără să vrem la Cetatea Șiriei, sau ne duce poate cu gândul la Podgorie, la viile scăldate în soarele dogorâtor al verii, dar în același timp ne duce cu gândul la una dintre cele mai mari, mai dezvoltate și mai frumoase comune din județul Arad. Dumnezeu a lăsat Șiria la poalele dealurilor împădurite ale Vilagoșului, iar sub păduri a lăsat dealurile cu viță-de-vie, ca într-un tablou pictat, sau o poveste frumoaă așa cum este și povestea Șiriei de secole. Dar în același timp i-a dat Șiriei câmpia mănoasă spre Pusta Aradului.

Spectacol aniversar la Șiria  - 18 ani de existență a Grupului Vocal „Podgorenii” (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Puține comune au astfel de asezare precum Șiria, cu un relief atât de diversificat și frumos totodată, dar în același timp Dumnezeu a dat Șiriei un primar destoinic, un om gospodar care a știut să modeleze frumos aceste plaiuri, a știut să fie gospodar și să o modernizeze, pentru că primarul Valentin Bot s-a implicat și se implică cu tot sufletul în tot ceea ce ține de administrarea întregii comune. Credem că nimic nu este întâmplător, așa cum nu este o intâmplare faptul că aici s-a născut marele Slavici, aşa cum nu este întîmplător faptul că aici încă se păstrează tradiția legată de culesul viilor și poate tocmai de aceea în urmă cu 18 ani aici a luat ființă un grup vocal bărbătesc numit „Podgorenii”.

Trei oameni cu suflet

Să fie oare o întâmplare faptul că ideea de a creea un astfel de grup a venit de la trei oameni cu suflet? Nu cred... Era nevoie de cineva să ducă cântecul bătrânesc mai departe, dar era nevoie de oameni cu suflet care au iubit acest tărâm, precum profesorul Ioan Mocuța Crișan, Teodor Pera - șofer și Teodor Olariu, viceprimar în acel an 2004. Era nevoie de oameni care să știe să facă acest lucru și au reușit să o facă la modul cel mai frumos, astfel încât astăzi acele cântece deosebite au ajuns să fie interpretate în marile studiouri TV. Din păcate Ioan Mocuța Crișan nu mai este printre noi, însă ceea ce au lăsat în urma lor acești oameni va dăinui peste ani și ani, iar copiii și nepoții lor vor fi mândri că tatăl sau bunicul lor a fost inițiatorul acestui grup vocal numit sugestiv „Podgorenii”.

Iată ce spune Victor Sofrag despre începutul acestui grup: „Eram tânăr profesor titularizat și aveam de ales între Sântana și Șiria. Am ales Șiria, iar la putin timp, era prin luna august, l-am cunoscut pe Ioan Mocuța Crișan, omul care prin zâmbetul lui și felul de a fi mi-a dat curajul de a închega acest grup. A fost punctul de pornire pentru mine, apoi o lună mai târziu, ne-am întîlnit la Căminul Cultural din Șiria şase persoane, printre care și domnul primar Valentin Bot. A fost momentul in care am stabilit linia pe care trebuie să o urmăm fiind vorba de continuarea tradițiilor locale, repertoriu local, transmiterea spre noile generații a cântecului și obiceiurilor locale moștenite. Astfel, în data de 15 noiembrie grupul a luat ființă și de atunci a avut o activitate continuă până în prezent, iar în anul 2006, la doar doi ani de acivitate, am avut prima apariție pe TVR Timișoara.”

„La majorat”

În Primăria Șiria orice proiect se realizează, fie că este vorba de investiții sau cultură se face cu multă atenție și se pune un accent deosebit pe calitate, primarul Valentin Bot ține foarte mult ca tot ceea ce se realizează să fie de calitate și poate tocmai acest lucru a făcut din Șiria o comună frumoasă. De curând s-a luat hotărârea în consiliul local de a sărbători „majoratul” podgorenilor, pentru că au trecut 18 ani de la înființarea acestui grup, dar mai mult, primarul s-a gândit ca în același eveniment să cinstească și oamenii Șiriei, care într-un fel sau altul și-au adus aportul la propășirea comunei, iar unii dintre locuitorii comunei au fost sărbătoriți pentru faptul că au ajuns... la jumătate de secol de căsnicie, fiind o mândrie pentru comunitate și un exemplu de urmat. Nu în ultimul rând și nu întâmplător, în muzeul etnografic din Șiria a avut loc lansarea unei cărți numită «Oanea lu  ́Fița» in memoria prof. Ioan Mocuța Crișan, unul dintre inițiatorii grupului «Podgorenii». Duminică 6 octombrie, la Șiria în Casa de Cultură a avut loc Spectacolul Aniversar al Grupului Vocal Podgorenii, care au împlinit 18 ani de activitate. Inițiatorul și organizatorul evenimentului a fost primarul Valentin Bot, Primaria și Consiliul Local Șiria, iar o doamnă „cu suflet de aur” aș spune, pentru că Garofița Popa a fost cea care sa îngrijit ca totul să fie impecabil în organizarea acestui eveniment deosebit de frumos, a fost mereu în mijlocul evenimentului. Prezentatoarele acestui spectacol aniversar au fost Felicia Stoian de la TVR Timișoara și Daniela Băcilă de la Radio Timișoara, ca semn al prețuirii și unei îndelungi colaborări între „Podgoreni” și Radio-TV Timișoara.

Un spectacol de neuitat

Rar mi-a fost dat să asist la un spectacol prezentat cu atâta profesionalism, dragoste în suflet și în glas precum au prezentat Daniela Băcilă și Felicia Stoian evenimentul de la Șiria. Dacă Felicia este deja cunoscută publicului arădean și putem spune că este deja pe jumătate a Aradului, cu siguranță că ne-o dorim și pe Daniela Băcilă mai des în județul Arad, pentru că vocea-i caldă și felul de a prezenta o face plăcută publicului.

Evenimentul a debutat cu orchestra RAPSODIA, condusă de maestrul Vasile Rus, după care Felicia Stoian și Daniela Băcilă au deschis oficial spectacolul, făcând o scurtă dar frumoasă prezentare a Grupului Vocal „Podgorenii”. Câteva piese interpretate de grup precum „Faină-i Doamne-n Podgorie”, „Pică bruma argintie”, „Pă dealul cu viile”, „A ruginit frunza din vii” au rupt ropote de aplauze din sală, pentru că fiecare din cei prezenți s-a regăsit în acele cântece deosebit de frumoase. Maestrul Petrică Pașca a interpretat câteva piese frumoase la taragot, precum „A ruginit frunza din vii”, „Frumoasa Românie”, „Măi Ardeal” (doină), „Ceardaș”, „Țarini” și „Tropotita”. Apoi alte două piese interpretate de Podgoreni s-au făcut auzite, precum „Te-astept în paradisul viselor”, „Deschide, deschide fereastra”, două piese foarte frumoase pe care părinții noștrii le cântau mereu. Felicia Stoian, nu este numai prezentator și un suflet drag nouă tuturor, Felicia este plină de surprize ca de fiecare dată, astfel că a interpretat și câteva piese din Banat precum „Doamne ajută la tăt natu”, „Din copită murgu bate”, „Azi vreau să uit grijile”, piese deosebit de îndrăgite și în zona Aradului.

Diplome şi distincţii

Dar dincolo de acest program foarte reușit, primarul Valentin Bot a avut și surprize pentru cei invitați, astfel că au fost acordate diplome și distincții celor care de-a lungul timpului și-au adus contribuția într-un fel sau altul la propășirea comunei. Unul dintre acestie este Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, care și-a adus un aport deosebit la dezvoltarea comunei Șiria, atât pe plan cultural, cât și al investițiilor. Profesorul Marcel Ioan Priescu este un alt om de valoare pentru Șiria, dânsul și-a adus un aport deosebit în dezvoltarea comunei fiind și consilier local. O altă diplomă pentru un aport deosebit a fost dăruită (post morten) celui care a fost unul dintre dascălii comunei Șiria și directorul școlii din Galșa, precum și unul dintre inițiatorii grupului vocal „Podgorenii”. Diploma a fost oferită fiicei dînsului, profesor de geografie în comună. Lui Victor Șofrag i-a fost oferită o diplomă pentru aportul adus culturii şiriene, dânsul fiind coordonatorul Grupului Vocal  „Podgorenii”.

Au fost oferite de asemenea diplome și distincții unor profesori, care au activat în cadrul școlilor din comună, precum și lui Viorel Popa, cel care de ani buni se ocupă de ansamblul de dansuri populare din Șiria. Din mână dânsului au ieșit generații de copiii dansatori care au dus cu mândrie pe marile scene numele Șiriei. Primarul Valentin Bot nu a uitat nici de cei care preț de jumate de secol au știut să iși păstreze cu sfințenie căsnicia, astfel că nouă familii au fost premiate pe scenă de primar. Numele lor (pentru că merită) îl vom reda mai jos: Bodea Petru - Țîc Dorina Silvia, Stepan Livius- Mariș Ioana, Potrea Ioan – Crăciunaș Floare, Rusu Ioan – Crișan Rozalia-Ecaterina, Cîrpaci Ștefan - Cîrpaci Maria, Belenesi Traian – Mester Floare, Ferician Pavel – Crișan Marioara-Rodica, Talmaciu Dumitru – Ştef Vioara, Jurj Traian – Moț Lucia-Leontina. Cu toții s-au căsătorit în anul 1972.

Lansarea cărții „Oanea lu ̓ Fița”

Evenimentul s-a încheiat cu alte cântece frumoase interpretate de „Podgoreni”, precum „Frumoasă-i vecina noastră”, „Mie-mi place vinul roșu” și bineînțeles „Mulți ani trăiască”, după care primarul Valentin Bot a încheiat evenimentul, nu înainte de a invita pe toți cei ce doresc să participe la lansarea cărții „Oanea lu ̓ Fița”.

Lansarea a avut loc în muzeul etnografic în prezența primarului Valentin Bot, a cadrelor didactice din comună, a fețelor bisericești și a multor oameni care au cunoscut autorul. Expunerea a fost axată pe aspecte din viața autorului, dragostea lui Ioan Mocuța de aceste locuri și oamenii cu care a interacționat, fie colegi profesori fie oamenii locului. Profesorul Victor Sofrag a făcut o frumoasă prezentare a cărții, care din păcate nu a mai fost văzută și de autor. Fiica dânsului spunea că înainte de a merge la spital a rugat familia să se îngrijească de apariția acestei cărți lucru care s-a și întâmplat.

Cu siguranță Ioan Mocuța va rămâne în sufletele tuturor celor cunoscuți ca un om deosebit, un om care a știut să se facă plăcut tuturor. Se spune că oamenii buni nu mor niciodată, ei sunt doar luați la ceruri de Dumnezeu. „A fost un eveniment de suflet, un eveniment care ne-a reîntors în trecut pe fiecare dintre noi, pentru că Șiria a fost și este un loc în care trecutul și prezentul au fost la ele acasă. Grupul Vocal «Podgorenii» este pentru noi toți un ambasador frumos al acestor plaiuri, iar cântecul lor își are un loc aparte în perioada culesului de vie și în perioada iernilor când vinul este curat precum cristalul, in perioada sărbătorilor de iarnă și a colindelor. Ei sunt cei care ne aduc aminte mereu de bunicii noștri, de felul cum își petreceau ei sărbătorile și nu în ultimul rând de faptul că Șiria este un tărâm al tradiției și al frumosului”, spunea în încheiere primarul Valentin Bot.

Articole asemanatoare