Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

China văzută prin ochii participanților la cea de a V-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”

După cum vă informam, ieri a început cea ce a V-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”. Manifestarea, organizată de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură, Consiliul Local Municipal și Asociația Con Brio, a intrat deja în tradiția evenimentelor culturale care au loc în municipiu.

Astăzi, Sala Regele Ferdinand a Primăriei a găzduit prezentarea lucrărilor elaborate de cei 27 de participanți, lucrări care abordează o tematică variată și complexă.

China văzută prin ochii participanților la cea de a V-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”
Comentează 0

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a vorbit despre prietenia de 70 de ani care leagă cele două țări, o prietenie trainică. „Momentul de astăzi este pentru noi un moment cu totul special. Cea de a V-a ediție a Simpozionului Internațional «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze» este o ediție aniversară, care este dedicată împlinirii a 70 de ani de relații diplomatice și de prietenie româno-chineze. Recent, E.S. Yu Jiang, ambasadorul R.P. Chineze în România, a declarat că țara sa nu-și uită vechii prieteni, iar România este un prieten vechi. La cea de a 26-a Adunare Generală a ONU, România a avut curajul să susțină cu fermitate accederea R.P. Chineze în forumul Organizației Națiunilor Unite. A fost un moment special, un moment pe care China îl consideră unul istoric. Alături de noi se află cele mai importante personalități politice și cele mai importante personalități culturale ale Aradului. Domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, are meritul remarcabil pentru promovarea relațiilor româno-chineze, care aproape nu existau până la venirea domnului Cionca la conducerea CJA. Primăria Arad e reprezentată de domnul viceprimar Ionel Bulbuc, Primăria Pecica e reprezentată de domnul viceprimar Miodrag Stanoiov, Colegiul Național Moise Nicoară de doamna prof. dr. Diana Achim, directorul instituției, Consiliul Local Municipal e reprezentat de doamna Mariana Cismașiu. Alături de noi este și doamna dr. Corina Crișan, consilier județean”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Punți de comunicare

În continuare, prof. univ. dr. Ioan Biriș, vicepreședintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a dat citire scrisorii de felicitare trimisă Forumului de E.S. Yu Jiang, ambasadorul R.P. Chineze în România, după care invitații au avut cuvântul. „Această prestigioasă manifestare reprezintă un reper cultural distinct pe harta colaborării româno-chineze. Un grup de intelectuali generează la Arad activități care pun în valoare județul și coagulează un parteneriat între Arad și R.P. Chineză. De la preluarea mandatului, mi-am propus ca județul Arad să fie unul dintre actorii principali ai acestui parteneriat între România și China. Doamna președintă Lizica Mihuț a contribuit la familiarizarea arădenilor cu spiritul cultural chinez. Astfel se crează punți de comunicare accesibile publicului larg. O felicit pe doamna Mihuț pentru nivelul ridicat al acestui eveniment și pentru inspirația de a cuprinde în paginile unei cărți comunicările prezentate acum, pentru a supraviețui trecerii timpului”, a afirmat Cionca.

Simpozionul, în calendarul cultural al municipiului

La rândul său, viceprimarul Ionel Bulbuc, a ținut să menționeze că simpozionul a fost introdus în calendarul evenimentelor culturale ale municipiului. „Având în vedere că Simpozionul Internațional «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze» a devenit o tradiție, a fost firesc să-l introducem în calendarul cultural al orașului nostru. Ne bucurăm că și noi, la rândul nostru am reușit să contribuim la întărirea relaților de prietenie prin semnarea acordului de colaborare între Arad și orașul Jiangsu. Prietenia profundă dintre cele două popare s-a bazat pe încredere și respect reciproc, a spus Bulbuc, care a ținut să o felicite pe prof. univ. dr. Lizica Mihuț, pentru modul în care contribuie la întărirea relațiilor româno-chineze.

„Nici România nu-și uită vechii prieteni”

În continuare, Miodrag Stanoiov, viceprimarul orașului Pecica, oraș în care a fost înființat primul Club Pro China din România, a ținut să menționeze că dacă China nu-și uită prietenii vechi, nici România nu o face. „Mă bucur să fiu acum aici, alături de dumneavoastră. Și dacă China nu-și uită prietenii vechi, nici România nu-și uită prietenii. Prieten este acela care este lângă tine când ai nevoie, iar China a fost alături de noi”, a afirmat Stanoiov.

Despre prietenia româno-chineză au mai vorbit Mariana Cismașiu și Diana Achim, aceasta din urmă făcând și o prezentare a volumului al III-lea al lucrării „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, după care a urmat prezentarea lucrărilor pregătite de cei 27 de participanți.

 De remarcat că în această după-amiază, la Grădinița Furnicuța, condusă în calitate de director de Mariana Cismașiu vor avea loc activități cu tematică chineză, iar la ora 17, Sala Clio a Muzeului Județean va găzdui expoziția de artă vizuală  China, istorie și contemporaneitate” a artistului fotograf Nelu Scripciuc, președintele FotoClubPro Arad.

Lucian Șerban

Foto Vasile Zărăndan

 

Galerie foto (65)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite