Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ședință de CLM cu dispute pe tema Pieței Catedralei și alocării de fonduri pentru „intrarea Armatei Române în Arad”

Consilierii locali au fost convocați, în această dimineață, pentru a participa la o ședință ordinară. Dacă, de obicei, ședințele de consiliu au loc în Sala Ferdinand, de data aceasta aleșii Aradului au trebuit să se mulțumească cu o sală mai mică, Regina Maria, din cauză că prima sală urma să găzduiască un alt eveniment, „Stângeri de mâini”.

Ședință de CLM cu dispute pe tema Pieței Catedralei și alocării de fonduri pentru „intrarea Armatei Române în Arad”
Comentează 0

Pe ordinea de zi au fost 15 puncte, dintre care 12 proiecte. Iată care au fost acelea:

1.      Proiect de hotărâre nr. 228/2019 privind aprobarea modificării Programului Cultural  General al Centrului Municipal de Cultură Arad pentru anul 2019 - iniţiativa primarului.

2.      Proiect de hotărâre nr. 233/2019 privind alipirea unor imobile, care formează cimitirul Eternitatea, situate în Arad, str. Poetului nr. 2, proprietate publică a Municipiului Arad- iniţiativa primarului.

3.      Proiect de hotărâre nr. 227/2019 privind abrogarea Hotărârii nr. 144/2005 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind transmiterea în administrarea SC „Târguri, Oboare şi Pieţe” SA Arad a „Pieţei Solare” - iniţiativa primarului.

4.      Proiect de hotărâre nr. 204/2019 privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Municipiului Arad în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Târguri Oboare şi Pieţe SA Arad - iniţiativa primarului.

5.      Proiect de hotărâre nr. 232/2019 privind  aprobarea acordării ajutorului cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către S.C. CET Hidrocarburi S.A. Arad - iniţiativa primarului.

6.      Proiect de hotărâre nr. 234/2019 privind unele măsuri referitoare la mandatul membrilor consiliului de administraţie de la SC Gospodărirea Comunală Arad SA - iniţiativa primarului.

7.      Proiect de hotărâre nr. 229/2019 cu privire la respingerea plângerii prealabile formulate de către dl Zbîrcea Călin-Ciprian împotriva Hotărârii nr. 651/2018 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind majorarea cu 300% a impozitului pentru clădirea situată în Arad, str. Preparandiei nr. 31-33 începând cu data de 01.01.2019 - iniţiativa primarului.

8.      Proiect de hotărâre nr. 230/2019 cu privire la respingerea plângerii prealabile formulate de către dna Grozdi Geanina împotriva Hotărârii nr. 581/2018 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind majorarea cu 200% a impozitului pentru clădirea situată în Arad, str. Mihai Eminescu nr. 9 începând cu data de 01.01.2019 - iniţiativa primarului.

9.      Proiect de hotărâre nr. 231 /2019 cu privire la respingerea plângerii prealabile formulate de către dl Kish Francis împotriva Hotărârii nr. 622/2018 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirea situată în Arad, str. Heim Domokos nr. 6 începând cu data de 01.01.2019 - iniţiativa primarului.

10.    Proiect de hotărâre nr. 222/2019 cu privire la aprobarea modificării şi completării Hotărârii nr. 41/2014 a Consiliului Local al Municipiului Arad cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad” - iniţiativa primarului.

11.    Proiect de hotărâre nr. 235/2019 privind modificarea statului de funcţii al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad - iniţiativa primarului.

12.    Proiect de hotărâre nr. 220/2019 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad - iniţiativa primarului.

13.    Informări privind activitatea operatorilor economici de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad pentru luna aprilie 2019 şi principalele activităţi programate pentru luna mai 2019.

14.    Notificări diverse, corespondenţă adresată Consiliului Local al Municipiului Arad, informări privind deplasarea aleşilor locali  în misiuni oficiale.

15.    Interpelări, întrebări, petiţii, declaraţii politice şi alte probleme supuse atenţiei Consiliului Local al Municipiului Arad.

Bani pentru „intrarea Armatei Române în Arad”

Încă de la primul punct au apărut divergențe între Puterea locală și Opoziție, consilierii opoziției abținându-se de la vot, nemulțumiți că s-au alocat sume suplimentare pentru celebrarea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Arad. „După cum știți, pe 17 mai sărbătorim 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Arad.  În afară de partea de conferințe și simpozioane, pe care o organizăm în fiecare an, de data aceasta vom face o reconstituire istorică, cu o paradă militară”, a ținut să precizeze viceprimarul Călin Bibarț. Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru și șase abțineri.

Următoarele cinci proiecte au fost votate apoi în unanimitate, pentru ca proiectele de la punctele 7, 8 și 9 să treacă cu 19 voturi pentru și o abținere.

 

Au votat din nou pentru Piața Catedralei

La punctul 10, când s-a supus la vot proiectul cu privire la aprobarea modificării şi completării Hotărârii nr. 41/2014 a Consiliului Local al Municipiului Arad cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad”, au apărut din nou divergențele, pesedistul Ilie Cheșa întrebând de ce a fost pus pe ordinea de zi, din moment ce un proiect similar „a fost anulat de instanță”. Răsunsul a venit din partea viceprimarului Călin Bibarț: „S-a refăcut documentația și o vom vota din nou. Suntem convinși că îi veți spune doamnei prefect să o atace iar” și a departamentului tehnic din Primărie: „Hotărârea care a fost anulată de instanță a fost anulată pentru că în dispozitivul hotărârii nu au fost trecute explicit modificările făcute în studiul de fezabilitate actualizat. Acum au fost cuprinse în corpul hotărârii toate modificările.” În continuare, Marin Lupaș a venit și el cu o propunere, cerând să se facă o piață mai mică pe același loc, pentru a nu se rupe tradiția de 100 de ani. Cel care a pus punct discuției a fost Călin Bibarț, care a punctat: „Așteptăm în continuare să ne pună bețe-n roate Prefectura.”

Când s-a tras linie, proiectul a adunat 14 voturi pentru și șapte abțineri.

Teatrul Hirschl, gratis la Primărie

Punctele 11 și 12 au trecut apoi în unanimitate pentru ca apoi Ionel Ciupe să facă două interpelări pe tema Teatrului Hirschl (De ce nu este cumpărat de Primărie?) și a Ștrandului Neptun (De ce nu au fost terminate lucrările de acolo până la 1 Mai?). Răspunsurile a venit tot din partea viceprimarului Bibarț. „Municipalitatea și proprietarul Teatrului Vechi nu au ajuns la un acord cu privire la preț. De anul acesta însă avem o lege care ne permite să-i sanționăm pe proprietarii care nu-și îngrijesc clădirile. După cum ați văzut, clădirea a fost scoasă la vânzare. Dacă nu îl vinde în câțiva ani, poate ni-l dă apoi gratis... În ceea ce privește ștrandul, să îl întrebați pe șeful dumneavoastră de partid de la Senat, pe domnul Tăriceanu, de ce nu a votat bugetul României mai repede, de ce Guvernul și Parlamentul nu au dat un buget mai repede. Noi, ca administrație locală nu am putut vota alocarea unor bani pentru diferite investiții dacă nu am primit bugetul”, a ținut să precizeze Bibarț.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite