Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Maraton în CLM: două ședințe care au durat trei ore și jumătate, s-a ales un singur viceprimar, Lazăr Faur, iar Bîlcea, Vlad și Meszar și-au dat demisia (FOTO)

A fost un adevărat maraton astăzi în CLM. Cele doua ședințe care au fost programate în această dimineață au durat împreună trei ore și jumătate, timp care le-a fost necesar consilierilor municipali pentru a discuta și vota 35 de puncte (șase pe ordinea de zi a ședinței extraordinare și 29 pe ordinea de zi a ședinței ordinare). Cel mai mult a durat alegerea viceprimarului, spunem viceprimar nu viceprimari, în condițiile în care doar un singur candidat, liberalul Lazăr Faur, a reușit să obțină voturile necesare.

Maraton în CLM: două ședințe care au durat trei ore și jumătate, s-a ales un singur viceprimar, Lazăr Faur, iar Bîlcea, Vlad și Meszar și-au dat demisia (FOTO)
Comentează 0

De menționat că cele două ședințe au fost marcate de discuții în contradictoriu între PSD, USR și reprezentanții Primăriei, consilierii celor două partide abținându-se de la vot sau votând împotrivă în cazul unor proiecte.

Lazăr Faur a fost ales cu 13 voturi

În ceea ce privește cel mai important punct aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare, alegerea celor doi viceprimari, încă de la început au fost discuții cu privire la procedura de vot, consilierul PSD Ilie Cheșa fiind nemulțumit de faptul că pentru cele două funcții se votează separat, cu două buletine de vot. Răspunsul a venit de la Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului, care a ținut să menționeze că aceasta este procedura legală, pe care și-o asumă în totalitate. Au urmat apoi propunerile pentru prima funcție de viceprimar, primarul Călin Bibarț propunându-l pe Lazăr Faur. Din partea grupului PSD a fost propus Ilie Cheșa, iar din partea USR, Florin Stana. Consilierii au fost chemați să meargă în cabina de vot în ordine alfabetică, votul fiind secret. Când i-a venit rândul, consilierul USR Dorian Curcanu a provocat râsetele unei mari părți a asistenței, având în vedere că s-a îndreptat direct spre cabină, fără a mai lua buletinul de vot și ștampila aferentă. În urma numărătorii buletinelor, operațiune care s-a făcut după ce toți consilierii și-au exprimat opțiunea, s-a constatat că Lazăr Faur a obținut 13 voturi și funcția de viceprimar. Ceilalți candidați au obținut șapte voturi – Florin Stana, respectiv trei voturi – Ilie Cheșa.

PMP și UDMR au avut câte un candidat

Surpriza a venit când s-au făcut propunerile pentru cel de al doilea viceprimar, atât PMP, cât și UDMR, formațiuni care constituie împreună cu PNL majoritatea din Consiliul Local Municipal, desemnându-și câte un candidat. Astfel, grupul PMP l-a propus pe Cristian Galea, iar grupul UDMR pe Alexandru Meszar. De asemenea, USR și PSD au mers în continuare pe mâna candidaților propuși și pentru primul post, respectiv Florin Stana și Ilie Cheșa. Cei doi au obținut același număr de voturi ca la scrutinul anterior, Stana – șapte, iar Cheșa – trei, alte 13 voturi fiind anulate, ceilalți doi candidați neobținând nici un vot, chiar și Galea și Meszar anulându-și votul. Având în vedere că niciunul dintre candidați nu a obținut cel puțin 12 voturi, cea de a doua funcție de viceprimar a rămas în continuare vacantă, ceea ce l-a făcut pe primarul Călin Bibarț să spună: „După alegerile din septembrie și până acum am avut un proiect pilot, am văzut cum funcționează o primărie fără niciun viceprimar. Acum intrăm în al doilea proiect pilot, să vedem cum funcționează o primărie cu un viceprimar. Îi rog pe cei doi colegi ai noștri care merg în parlament (n.r. Sergiu Bîlcea – Camera Deputaților și Sergiu Vlad – Senat) să tragă o concluzie de câți viceprimari e nevoie.” Referindu-se la alegerea viceprimarului, Călin Bibarț a declarat ulterior: „Propunerea mea pentru viceprimar a trecut de vot. Pentru cea de-a doua funcție de viceprimar, consilierii încă nu s-au pus de acord. Îl felicit pe domnul Lazăr Faur pentru votul obținut. Am încredere că toată activitatea sa va fi concentrată spre dezvoltarea Aradului. De astăzi, domnul viceprimar îşi va prelua responsabilitățile şi va trece la treabă în Primărie! Stimați consilieri, am încredere că următoarea dată când votăm alegerea celui de-al doilea viceprimar să ajungeți la un consens benefic pentru Arad. "

Trei demisii din CLM

Ulterior au luat cuvântul Sergiu Bîlcea, Sergiu Vlad și Alexandru Meszar, care au anunțat că își dau demisia din Consiliul Local Municipal, Bîlcea și Vlad pentru că au fost aleși în Camera Deputaților, respectiv Senat, iar Meszar pentru că nu a fost ales viceprimar, îndeplinindu-și astfel promisiunea făcută înainte de alegeri. „Vreau să îl felicit pe Lazăr Faur și noua majoritate constituită în Consiliul Local. Sper că în perioada următoare se va ajunge la un consens și pentru al doilea viceprimar. După 6 decembrie, prin votul și încrederea arădenilor încep o nouă etapă, prin a reprezenta Aradul în Parlamentul României. La final vreau să vă spun un singur lucru, voi rămâne partenerul arădenilor, al Primăriei Municipiului Arad și al Consiliului Județean Arad, pentru că este nevoie de dezvoltare”, a spus Sergiu Bîlcea, cel care era până astăzi liderul consilierilor PNL din CLM.

Ce spune noul viceprimar

În încheiere, Lazăr Faur, viceprimarul nou ales, a ținut să spună la rândul său câteva cuvinte. „După aproape 20 de ani, mă întorc astăzi în administrație. Le mulțumesc colegilor mei pentru încrederea acordată. Voi face echipă cu Călin Bibarț pentru proiectele Aradului și dezvoltarea Aradului. Voi fi un partener deschis și loial pentru ceea ce înseamnă binele cetățenilor. Voi rămâne, de asemenea, un om de dialog cu cetățenii municipiului Arad”, a afirmat viceprimarul Lazăr Faur.

Foto: Cătălin Florin

Galerie foto (155)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite