Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SCANDAL IMENS în Consiliul Local. Falcă l-a evacuat pe Lupaș din ședință. De ce s-au războit cei doi aleși

Consiliul Local a fost la un pas de premieră negativă, în această după-amiază, când pentru prima dată un consilier local urma să fie evacuat cu forța din sală, dacă nu alegea să plece de bună-voie.

SCANDAL IMENS în Consiliul Local. Falcă l-a evacuat pe Lupaș din ședință. De ce s-au războit cei doi aleși
Comentează 1

Este vorba de consilierul Marin Lupaș (PSD), care a intrat din nou într-un război verbal cu primarul Gheoghe Falcă, iar acesta din urmă a cerut să fie evacuat ”conform regulamentului”.

Subiectul fierbinte a fost primul proiect de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, referitor la aprobarea angajamentului de susținere financiară a candidaturii orașului pentru titlul ”Capitală Europeană a Culturii” în 2021.

Lupaș a cerut amânarea proiectului, spunând că e o ”ciorbă administrativă”, referindu-se la o serie de clădiri emblematice pe care municipalitatea ar urma să le achiziționeze pentru a le reabilita și a le pune în valoare.

Primarul Gheorghe Falcă a intervenit rapid, arătând că amânarea proiectului echivalează cu ieșirea Aradului din competiție înainte să intre. Asta pentru că dosarul candidaturii trebuie depus la Ministerul Culturii cel târziu vineri la ora prânzului, iar fără aprobarea acestui proiect ar fi incomplet. 

”Amânarea proiectului înseamnă indirect să nu candidăm. PSD confirmă că nu dorește ca Aradul să se înscrie în aceasta competiție (...) Una dintre condiții este o armonie politică în acestă candidatură (...) Cei care nu votați înseamnă că nu participați”, s-a adresat Falcă aleșilor locali.

Consilierul Ionel Ciupe (ALDE) a pus paie pe foc cu o intervenție pe acest subiect. El a reproșat executivului Primăriei că ”a scos proiectul pe ultima sută de metri” și nu mai există timp pentru dezbateri. 

Proiectul a trecut cu 16 voturi, în timp ce doi consilieri (Lupaș și Gheorghe Săplăcan) s-au abținut.

Chiar și după vot, Ciupe a insistat să mai intervină, iar Falcă a cerut din nou respectarea regulamentului, amenințând că va suspenda ședința pentru a le da timp lui Lupaș și Ciupe să citească acest regulament.

”Disciplina am înțeles-o, dar nesimțirea chiar nu o înțeleg. Am dreptul să cer evacuarea oricărui consilier”, a răbufnit primarul în timp ce Ionel Ciupe își susținea punctul de vedere zgomotos.

Lupaș a sărit în apărarea lui Ciupe, iar Falcă a cerut ca acesta să fie evacuat ”conform procedurii” de către un polițist local din Palatul Administrativ. Marin Lupaș a ales să plece înainte de a deveni primul consilier arădean scos cu forța din sala de ședințe.

După calmarea spiritelor, primarul a anunțat că o delegație a municipalității va pleca joi la București, pentru a depune la Ministerul Culturii dosarul candidaturii.

CITEȘTE ȘI: Primăria cumpără și reabilitează o serie de clădiri, între care Teatrul Vechi, Cazinoul și Turnul de Apă
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite