Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă, ATAC la Văcean, care a rămas pe funcție: ”Nu te mai dorește nimeni! Înțelege!”

Falcă, ATAC la Văcean, care a rămas pe funcție: ”Nu te mai dorește nimeni! Înțelege!”
Comentează 2

Tensiunile de la Filarmonică nu par să-și găsească sfârșitul, chiar dacă administrația locală se arată hotărâtă să facă ordine în instituția care a suferit cel mai mult la capitolul imagine în ultimii ani. 

Astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local s-a consumat un nou episod din seria scandalurilor legate de schimbarea managerului Filarmonicii, Alin Văcean.  Dacă în trecut primarul Gheorghe Falcă avea ieșiri publice timide prin care-l critica pe Văcean, de această dată a fost mai clar ca niciodată: îi transmite managerului că nimeni în orașul acesta nu-l mai dorește.

Pe ordinea de zi a ședinței consilierilor s-a aflat un proiect privind „încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad”.

Inițiatorii au argumentat această intenție prin faptul că la ultima evaluare anuală Văcean a obţinut nota 7,46, în timp ce nota minimă pentru a rămâne în funcție este 8, conform contractului de management semnat în octombrie 2014.

Totuși, lucrurile nu s-au dovedit atât de simple, motiv pentru care și ședința CL a început cu o întârziere de 20 de minute, timp în care Falcă și o parte dintre aleși s-au consultat.

Astfel, în plenul ședinței, după o serie de atacuri la adresa lui Văcean, Falcă a cerut ca acest proiect să fie amânat, arătând că managerul a amenințat deja, printr-o scrisoare transmisă la Primărie, că apelează la instanță dacă este demis.

Secretarul Consiliului Local a atras atenția, de asemenea, că există riscul pierderii unui proces cu Văcean, pentru că legislația a fost schimbată în urmă cu doi ani, iar nota minimă necesară unui manager pentru a rămâne pe funcție a fost scăzută de la 8 la 7, chiar dacă în contractul semnat cu Văcean este prevăzută tot nota 8.

Consilierii au aprobat în unanimitate amânarea proiectului, astfel încât Văcean a rămas pe funcție. Doar pentru moment, după cum a ținut să accentueze primarul, care a criticat mai dur ca niciodată atitudinea lui Văcean.

Atacurile lui Falcă
”Amânăm proiectul, dar mesajul către Văcean rămâne. Trebuie să-i spunem: Nu te mai dorește nimeni, orașul, Consiliul Local, Filarmonica, înțelege!”, a spus Falcă în ședință.

Primarul a declarat că l-a invitat pe manager la discuții, ”dar cum este deja caracteristic domnului Văcean, nu răspunde în fața nimănui”.

”Ceea ce este real este că domnul Văcean a depășit toate normele de bun-simț privind conducerea unei isntituții. N-am înteles niciodată de ce cei care l-au evaluat i-au dat peste 7, pentru că nu putea să depașească nota 5 la nivel de comportament (...) Un astfel de om sfidează pe toată lumea, stă cu avocații în spate, sfidează o instituție de ținută a municipiului (...) Trebuie să-l chemăm și să-i spune în față: Domnule director, din punct de vedere a valorilor noastre, nu mai poți continua pe această funcție”, a spus Falcă.

Primarul a reclamat deficiențe legislative care nu dau putere autorităților locale în astfel de situații. Chiar dacă Filarmonica este finanțată 100% cu fonduri locale (buget și încasări) și este sub autoritatea Consiliului Local, managerul nu poate fi schimbat decât în condițiile prevăzute de legislație, oricât de mult ar dori arădenii, care susțin financiar Filarmonica, ca Văcean să fie demis.

”Azi ar trebui să votăm un lucru normal (demiterea lui Văcean – n.r.), dar se vede că primarul și Consiliul Local nu au o forță foarte mare, pentru că dacă era așa, de mult era dat afară din instituție (...) Dar legiuitorul a spus că directorul trebuie să rămână dacă are nota peste 7, iar în urmă cu doi ani se cerea peste 8. Legea îl ajută pe director, dar bunul-simț nu l-a ajutat”, a adăugat edilul.

”A făcut abateri de la lege”
Consilierul local Marin Lupaș (PSD) a atras atenția cu o intervenție pe marginea subiectului. El susține că are informații potrivit cărora Văcean ”a făcut abateri de la lege”, motiv pentru care trebuie găsită o cale să fie demis fără a se ține cont de nota de la evaluare.

”Există au audit financiar și am informații că Văcean a făcut unele abateri de la lege”, a spus Lupaș, care a continuat cu alt argument în favoarea demiterii: 90 % dintre angajații Filarmonicii nu l-ar mai vrea pe Văcean, apelând la greve și proteste.

Evaluare și reevaluare
Managerul Filarmonicii nu a promovat examenul de evaluare anuală, primind nota 5,58, pe care a contestat-o, însă. După reevaluare, nota a crescut la 7,46.
Au existat suspiciuni că unii membri ai comisiei de evaluare au făcut tot posibilul pentru a-l ajuta pe Văcean să își mențină postul, dar alte voci au susținut că managerul a pus presiune asupra lor, amenințându-i cu procese dacă nu-i acordă nota ”meritată”.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite