Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă, în contradicție cu ministrul Culturii. Vezi ce propunere l-a făcut să reacționeze la București

Ministerul Culturii a organizat, luni, o dezbatere despre un proiect pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Acest proiect prevede, printre altele, că managementul instituţiilor de cultură va putea fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.

Falcă, în contradicție cu ministrul Culturii. Vezi ce propunere l-a făcut să reacționeze la București
Comentează 1

"Vreau să încurajez performanţa, vreau să fac o reformă mică. Ministrul Culturii este al dumneavoastră şi nu va întreprinde nimic fără dumneavoastră", a declarat Vlad Alexandrescu, în deschiderea dezbaterii publice.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), a solicitat retragerea proiectului de modificare a Ordonanţei 189, precizând că vorbeşte în numele a 18 instituţii, care l-au mandatat în acest sens.

Și reprezentanţii mai multor instituţii, precum filarmonici şi opere, muzee şi biblioteci din ţară au făcut propuneri de amendare a acestui proiect de modificare a Ordonanţei, numitorul comun fiind acela de necesitate a experienţei în domeniu, de experienţă managerială a candidaţilor şi de eliminare a concursului, în cazul managerilor care sunt evaluaţi cu note mai mari de 9.

"Am fost printre puţinii care au investit în cultură. Din bugetul anului 2015, 10% au fost bani direcţi către cultură, separat de cel alocat infrastructurii culturale. Am finalizat anul 2015 cu un excedent bugetar de 32 de milioane de euro. Spun asta pentru că vreau să vorbim în termeni de credibilitate", a spus Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, la dezbaterea publică de la Ministerul Culturii.

"Dacă veţi promova această Ordonanţă, prost va merge", a adăugat Gheorghe Falcă. "Haideţi să ne întâlnim finanţatorii, atât cei guvernamentali, cât şi ai administraţiei locale, să discutăm separat, pentru că una este managementul la Filarmonică şi alta managementul muzeelor", a precizat acesta.

"Am reuşit pe bani europeni să creem un muzeu şi Guvernul României nu ne-a lăsat să angajăm personal. Cred că ar trebui să vă spunem şi noi problemele noastre şi să nu ne grăbim. Este un moment de început. Să aşteptăm să treacă alegerile locale, ca aceşti oameni să fie disponibili pentru întâlniri, şi avem un an împreună pentru a reuşi ca, în toamnă, nu să discutăm despre o reformă mică, ci despre o aşezare în relaţie cu ceea ce înseamnă partea europeană", a fost propunerea lui Gheorghe Falcă.

Acesta a dat ca exemplu situaţia în care se găseşte acum administraţia publică din Arad privind cinematografele. "Pentru că am preluat cinematografele şi nu avem expertiză în domeniul gestionării lor, lucrăm cu mai mulţi experţi din afară. Dacă tot ni le-aţi dat, unii nu le-au vrut, este ministerul partener cu noi? Am 16 ani de administraţie. Aceasta este prima întâlnire cu ministerul. În 16 ani, nu ne-a căutat nimeni. Trebuie să vedeţi că există şi alte instituţii în afară de minister", a mai spus Falcă.

Concluzia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost aceea că este nevoie de mai multe întâlniri şi discuţii pe această temă. "Ordonanţa 189, de la început, nu a fost suficient de încăpătoare. Trebuie pornită o reformă mare, iar asta cu ajutorul consultărilor. Astăzi a fost punctul de pornire, de reflecţie", a spus acesta.

Sursa: MEDIAFAX

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite