Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săvârșinul își respectă statutul de centrul zonal și continuă investițiile în infrastructură (FOTO)

Având în vedere că la Săvîrșin există o unitate de trezorerie care funcționează în cadrul Administrației Finanțelor Publice Săvârșin, un centru local APIA, un centru de asistență medico-socială, un cămin de bătrâni și nu în ultimul rând un liceu la care vin pe lângă copiii din comună și cei din Bata, Petriș, Vărădia de Mureș și Bârzava, comuna este un adevărat centru zonal, având multe dintre caracteristicile unui oraș. În plus, Castelul Regal a făcut comuna cunoscută la nivelul întregii țări. În aceste condiții este și normal ca autoritățile locale să se implice în atragerea de fonduri europene și guvernamentale, pentru a ridica gradul de confort al locuitorilor.

Săvârșinul își respectă statutul de centrul zonal și continuă investițiile în infrastructură (FOTO)
Comentează 0

În ultimii ani, în comună au fost făcute investiții menite să modernizeze infrastructura, în urmă cu câteva luni fiind inaugurată, spre exemplu, cea mai modernă sală de sport de pe Valea Mureșului. Investițiile însă continuă, după cum ne mărturisește primarul Ioan Vodicean.

Avem proiecte europene pe axele de finanțare DR 27 și DR 28, respectiv reabilitare infrastructură rutieră, drumuri de interes local și drumuri agricole. În ceea ce privește drumurile comunale, vom reabilita aproximativ șase kilometri. E destul de puțin, pe de o parte, dar pe de altă parte, având în vedere că sunt și foarte multe alte lucrări, respectiv poduri și consolidarea malurilor unor cursuri de apă, valoarea proiectului era mult mai mare decât suma maximă accesată, care este un milion de euro. Proiectul pe care l-am avut inițial depășea poate două milioane de euro, dar l-am pregătit în așa fel încât să poată fi depus pe această axă de finanțare. Alt milion de euro va fi accesat pe drumurile agricole. Aici avem undeva la nouă kilometri. Din păcate, o parte din aceste drumuri a trebuit să le preluăm pe neeligibil și să fie finanțate din bugetul local. Ca să ne putem încadra și să obținem punctajul necesar a trebuit să deservim prin aceste drumuri o anumită suprafață de teren agricol. Cum se știe, la deal și munte zonele de terenuri agricole nu sunt foarte întinse, prin urmare, lungimea drumului a trebuit să fie foarte mare ca să putem deservi o suprafață de teren agricol considerabilă, pentru a putea îndeplini condițiile necesare acordării punctajului. Atunci, o bună parte din suma necesară va trebui să o suportăm din bugetul local”, susține primarul.

Primăria – independentă energetic

Un alt proiect constă în transformarea sediului Primăriei într-o clădire independentă din punct de vedere energetic, drept pentru care toate compartimentele s-au mutat în alte spații.

„În acest moment, în plină desfășurare este reabilitarea sediului Primăriei. Este un proiect finanțat din fondul de mediu, în valoare de aproximativ 360.000 de euro, lucrarea fiind începută din luna ianuarie. Am avut șansa să câștige licitația un constructor foarte bun, după cum s-a mișcat până acum. Termenul de execuție este de 12 luni. Primăria va fi independentă energetic, atât din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, cât și al încălzirii, prin folosirea unor mijloace prietenoase cu mediul, respectiv panouri solare și pompe de căldură. Toate spațiile vor fi modernizate, astfel încât să atingem standardele europene. Se fac lucrări de amploare, a fost dat la o parte acoperișul, au fost scoase toate elementele de tâmplărie, a fost coborât nivelul pardoselilor cu 50 de centimetri, să se poată face izolația termică. Astfel, în acest moment, Primăria funcționează în incinta Muzeului de Artă «Eugen Popa». Am reușit să ne mutăm toate serviciile în incinta muzeului, mai puțin casieria și contabilitatea care funcționează în incinta Centrului de Informare Turistică, iar Evidența Populației și grupa de jandarmi sunt mutate în incinta Căminului Cultural, care este în aceeași clădire cu Muzeul de  Artă”, susține Vodicean.

Lucrări la școli

Un alt proiect finanțat din fondul de mediu este reabilitarea școlii cu clasele I-IV din Săvârșin, în valoare de 360.000 de euro, doar că având în vedere că la această oră de derulează un alt proiect de reabilitate, la Liceul Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin, unde toate clasele din incinta liceului sunt evacuate, lucrările vor începe doar din vară. „Astfel nu vom începe lucrarea până nu se ia vacanța de vară, pentru că până atunci va trebui să folosim spațiile pentru derularea procesului de învățământ. Chiar dacă am încheiat contractul de execuție tot cu societatea care lucrează și la Primărie, ceea ce este un lucru bun, vom pune o clauză suspensivă în contractul de execuție”, a ținut să precizeze primarul.

Despre lucrările le la liceu, acesta a ținut să spună: „Valoarea inițială a contractului era de 500.000 de euro, însă având în vedre că proiectul a început în 2015, toate costurile aproape s-au dublat, atât în ceea ce privește materialele, cât și în ceea ce privește manopera. Foarte mare parte din costurile suplimentare au fost suportate din alocări de la bugetul local, dar și de la Consiliul Județean.

Este o altă lucrare de mare amploare, care din păcate este foarte întârziată la această oră, având în vedere că nu am avut șansa să fim binecuvântați de o societate cu un potențial atât de mare precum cea care lucrează la Primărie, dar încet-încet lucrurile se mișcă, chiar dacă suntem într-o foarte mare întârziere și sper că până în toamnă, când va începe noul an școlar, să putem să ne mutăm în clădirea liceului. Elevii învață acum într-o grădiniță nou construită, care poartă numele Reginei mamă Elena și în grădinița veche pe care urmează să o reabilităm și să o amenajăm ca un sediu administrativ pentru alte câteva servicii din Primărie.”

O altă lucrare vizează reabilitarea fostei grădinițe. „Mai avem în vedere reabilitarea sediului fostei grădinițe, unde vom amenaja un sediu administrativ. La fel, până la vacanța de vara nu vom putea începe lucrarea, pentru că și în acel local se derulează ore de curs, în condițiile în care liceul este la această oră în reabilitare”, a mai spus edilul.

Zona centrală va căpăta față nouă

În încheiere, Ioan Vodicean ne-a relatat despre două proiecte care au fost depuse pe Programul „Anghel Saligy”. „Avem de asemenea, două proiecte finanțabile pe Anghel Saligny, pe care nu le-am încărcat deocamdată în sistem, le vom încărca în perioada următoare și vom semna contractele cu Ministerul Dezvoltării până în luna iunie. Este vorba despre extinderea rețelei de canalizare din satele Săvârșin și Toc și intervenții majore la stația de epurare. Un al doilea proiect este amenajarea urbanistică în zona centrală a Săvârșinului, respectiv toată porținunea de pe DN 7, de la intrare dinspre Arad până la ieșirea înspre Deva. Se vor întuba șanțurile de preluare a apelor pluviale, se vor amenaja piste de biciclete și accesele la proprietăți. Vor mai fi amplasate două stații de încărcare la intrearea dinspre Deva. Valoarea estimată a lucrărilor este de 4.437.947 lei.

Tot pe PNRR avem și un proiect în valoare de 1.506 167,18  lei, pentru dotarea Liceului Tehnologic cu mobilier și tehnică informatică, construirea unei săli de practică și cabinet de științe agricole în cadrul aceluiași Liceu Tehnologic, un proiect care a fost depus. Avem un punctaj mare, 70 de puncte. Șansele de finanțare sunt de aproape 100%”, a mai spus Ioan Vodicean.

 

 

 

Galerie foto (11)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite