Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea iei la Cetatea Șiria, la 850 de ani de atestare documentară a localității

Șiria este una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Arad, însă totodată este și o comună unde se pune accent deosebit pe cultură, biserică și istorie. Șiria are, de altfel, o bogată contribuție la cultura românească, prin înaintașii ei și aici nu putem să nu amintim de marele Ioan Slavici căruia poporul român îi datorează mult. Dar dincolo de aceste aspecte, trebuie amintit faptul că administrația actuală a comunei prin primarul Valentin Bot și echipa dânsului se preocupă permanent și de partea culturală a comunei. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, cu precădere acum, în această săptămână culturală care se desfășoară la Șiria. De menționat că evenimentul s-a bucurat și de prezența lui Iustin Ciona, președintele C.J. Arad și a Geaninei Pistru, prim-vicepreședintele Organizației Naționale a Femeilor Liberale.

Sărbătoarea iei la Cetatea Șiria, la 850 de ani de atestare documentară a localității
Comentează 0

Începând cu data de 24 iunie, de Sânziene, la Șiria au loc zilnic evenimente culturale, religioase și sportive, pentru că acum se împlinesc 850 de ani de atestare documentară a localității.

„Șiria pe treptele istoriei”

Sub genericul „Șiria pe treptele istoriei” localitatea arădeană are o săptămână dedicată culturii.

Dacă luni de Sânziene a fost o zi dedicată iei ca și componentă a portului popular, cu un frumos spectacol organizat sus la cetate, marți au fost deschise portile administrației locale, astăzi este o zi dedicată lui Ioan Slavici și lui Emil Monția, mâine va avea loc un concert religios la teatru de vară, vineri va avea loc fi sfințirea Crucii din deal, de un sobor de preoți, totul culminând sîmbătă și duminică cu „Zilele Șiriei”.

Revenind la evenimentul de luni , în primul rând trebuie să felicităm administrația comunei Șiria pentru faptul că a reușit să aducă într-un cadru natural deosebit așa cum este platoul de la Cetatea Șiria un eveniment de excepție și să facă din sărbătoarea iei una dintre cele mai frumoase sărbători din județ.

Chiar dacă a fost la prima ediție, sărbătoarea s-a bucurat de un real succes printre vizitatori și printre toți cei prezenți. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național după care taraful din Șiria a prezentat o suită de cântece instrumentale din zona Aradului. Au urmat copiii de la ansamblul de dansuri „ȘIRIANA jr.” din Șiria, care au prezentând o suită de dansuri localedin Țara Zărandului, precum și din alte zone folclorice din țară. Dealtfel, trebuie amintit faptul că ansamblul de dansuri „ȘIRIANA” a participat la un festival folcloric și în Cehia. La rândul sau, corul „Emil Monția”din Arad, dirijat de Ovidiu Boar, a încântat publicul pe scena de la cetate. În continuare, grupul folcloric „Sânzienele” condus de Marioara Miclea a prezentat un frumos program folcloric. Este vorba despre un grup cunoscut în tot județul Arad și nu numai, datorită repertoriului foarte bine ales de  prof. Marioara Miclea. În continuare, soliștii vocali Alin Neag, Alex Pop  și Maya Toadere au încântat publicul prin cântecele populare interpretate.

Lansare de carte și prezentare de modă

În cadrul evenimentului, Katarina Turi și-a lansat o frumoasă carte dedicată portului popular românesc din zona Șiriei, o carte care ilustrează amănunțit piesele componente ale straiului popular din Zona Zărandului.  Apoi, orchestra „RAPSODIA”, condusă de maestrul Vasile Rus, a interpretat câteva piese instrumentale și a asigurat fundalul muzical la unul dintre cele mai atractive puncte din program, un moment de excepție și pentru prima dată într-un cadru atât de natural. Este vorba despre, prezentarea de modă „CHIC BY Vali Ciobanu”, colecție dedicată celor 850 de ani de atestare documntară a localității Șiria.

A fost un moment de excepție dedicat tuturor celor care apreciază frumosul și bunul gust, celor care apreciază ia ca veșmânt femeiesc, pentru că toată colecția a fost inspirată de acest veșmânt tradițional. Apoi, interpreta de muzică populară Ioana Luguzan Roxin, o fiică a localității Șiria, a interpretat câteva piese frumoase. O altă șiriancă, binecunoscuta Daniela Han, a fost cea care a încheiat programul folcloric desfășurat sus pe dealul cetății de la Șiria, aproape când se îmbina ziua cu noaptea.

Un eveniment reușit

Prezentatorii programului au fost Denis Bot împreună cu Garofița Popa,  sufletul evenimentelor culturale de la Șiria, pentru că nu ne putem închipui un eveniment cultural la Șiria fără Garo, așa cum o alintă localnicii. Dacă fiecare comună ar avea un om cu suflet mare așa cum este Garofița Popa, cu siguranță tradițiile satului românesc nu s-ar pierde niciodată.

Dumnezeu pune oameni potriviți acolo unde este nevoie, iar Garo este acolo unde este mai multă nevoie de ea. Cu siguranță că frumusețea acestui eveniment de pe dealul cetății i se datorează și ei, după cum i se datorează și primarului Valentin Bot, care a avut și cuvîntul de încheiere a festivalului.

A fost un eveniment reușit, care va deveni o tradiție la Șiria, pentru că alături de sărbătorile de pe Muntele Găina și de la Tăcășele, Sărbătoarea iei românești trebuie să dăinuie peste veacuri pe dealul cetății de la Șiria, așa cum dăinuie și cetatea.

După ce seara a pus stăpânire peste dealul cetății, s-a așternut încet și liniștea, auzindu-se doar cântecul greierilor, iar acolo sus se mai vedeau doar zidurile cetății luminate, ca un bastion al continuității noastre pe aceste meleaguri binecuvântate.

Galerie foto (221)