Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Învierii Mîntuitorului la Agrișu-Mare

Sărbătoarea Învierii Mîntuitorului la Agrișu-Mare
Comentează 0

Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Hristos este sărbătoarea biruinței vieții asupra morții, este sărbătoarea bucuriei asupra întristării. Această sărbătoare ne cheamă să fim mai buni, mai iubitori și îngăduitori, așa cum a fost  și fiul lui Dumnezeu, pogorîndu-se pe pămînt, jertfindu-se pe cruce pentru păcatele noastre. Dumnezeu a dat pe unicul său fiu să moară pentru iertarea păcatelor noastre, să biruiască moartea iar a treia zi să invie, ca noi să avem viață.Atunci cînd orologiul bate ora 12 în noaptea învierii,  clopotele bisericilor din întreaga lume prind din nou a glăsui  anunțînd triunfător  Învierea Mîntuitorului nostru Isus Hristos din morți ,,cu moartea pe moarte călcînd,,   Anul acesta am sărbătorit Învierea domnului Isus Hristos  la biserica ortodoxă ,,Cuvioasa Paraschiva,, din Agrișu-Mare , ...,,acasă,,... acolo unde am copilărit , alături de cei dragi. Slujba de Înviere a fost oficiată de părintele paroh Leucuța Ioan Marius părintele paroh din localitate.   Despre biserica ortodoxă din Agriș am mai scris în urmă cu vreo doi ani (,,Biserica ortodoxă Agrișu-Mare - unicat arhitectural în județul Arad), fiind o biserică foarte frumoasă, și unicat în județul  Arad sau  poate chiar în țară. Este una dintre cele mai frumoase și impunătoare biserici pe care le-am văzut vreodată iar arhitectura acestei biserici se leagă de numele unui preot care a slujit în fosta biserică ortodoxă de aici cu mulți ani în urmă.  

 ,,Datorită numărului tot mai ridicat de credincioși care nu mai încăpeau în biserică la slujbe (un număr de peste 3000 de enoriași), preoții de atunci au hotărât construirea unei noi biserici, de proporții mai mari. După ridicarea și sfințirea noii biserici, în anul 1936 biserica veche a fost demolată.

 Astfel în anul 1936 a fost ridicată o altă biserică, mult mai mare decât precedenta, aceasta purtând tot hramul Cuvioasa Paraschiva. Biserica a fost construită pe locul fostei piețe, după planurile arhitectului Gheorghe Rafiroiu. Construcția a început în anul 1934 și s-a terminat în 1936, sfințindu-se la data de 18 octombrie, același an, de către vrednicul de pomenire Prea Sfințitul Andrei Magieru (1936-1960). Datorită dimensiunilor mari, din păcate biserica a fost pictată abia între anii 1974-1975, iar binecuvântarea picturii a avut loc în 14 octombrie 1977, chiar de sărbătoarea hramului. „Evlavia credincioșilor din parohia Agrișu Mare, protopopiatul Ineu, i-a făcut să înalțe o biserică, copie mai mică a arhitecturii Sfintei Sofii”. Biserica din Agrișu Mare a fost admirată ani la rând de către enoriașii altor parohii,considerând-o ca o emblemă a locașurilor de cult ortodoxe din părțile Zărandului,,. Anii comunismului au adus cu ei și schimbări în viața religioasă astfel că la Agrișu-Mare ca peste tot în țară tineretul a migrat spre orașe, astfel că  numărul enoriașilor s-a  micșorat , însă la sărbători fii satului plecați la orașe se întorc întotdeauna cu drag acasă, pentru a sărbători atît nașterea cît și învierea Mîntuitorului Isus Hristos alături de cei dragi .

Galerie foto (125)