Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Sărbătoare la Buteni”, un festival folcloric foarte frumos

Duminică 18 august la Buteni a avut loc o altă sărbătoare culturală de excepție care a adunat foarte multă lume, așa cum este de obicei la Buteni ori de câte ori este organizat un eveniment cultural. Dacă la  sărbătorile creștinești de Crăciun și de Paște la Buteni se organizează cele mai frumoase concerte în care sunt implicați peste 60 de copii, acest lucru se datorează  Primăriei Buteni și Consiliului Local împreună cu dirijorul Dan Miculiț și Saveta Miculiț, doi oameni extraordinari care au reușit într-un timp foarte scurt să realizeze cele mai frumoase concerte din județ.

„Sărbătoare la Buteni”, un festival folcloric foarte frumos
Comentează 0

Iată că și spectacolul folcloric ,,Sărbătoare la Buteni” este o manifestație cultural folclorică reușită, prin programul deosebit de frumos care s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ șase ore. Sărbătoarea a debutat la ora 17.00, în parcul de lângă Primăria Buteni,  vremea a fost foarte frumoasă pentru desfășurarea acestui eveniment, iar invitații au fost pe măsură. Prezentatoarea evenimentului a fost Elena Voichița Suba, pe care o cunoaștem și o îndrăgim cu toții, fiind o fiică a acestor meleaguri frumoase. 

Voichița știe să pătrundă întotdeauna în sufletele oamenilor. Așa cum este frumos și creștinește, părintele paroh din Buteni, Marinică Ciucur a deschis sărbătoarea oficiind o slujbă scurtă cu rugăciune, având alături de dânsul și corul bisericii ortodoxe din Buteni. Apoi pe scenă a urcat primarul comunei Buteni, Mircea Braiți care a urat un bun venit tuturor celor prezenții, mulțumind corului și părintelui paroh pentru prezență, oferind un buchet de flori Voichiței Suba ca semn al respectului și aprecierii.

<

Ansamblul de dansuri „Bălgărce” din Vinga a fost cel care a deschis programul folcloric prezentând câteva dansuri folclorice bulgărești. De menționat că Ansamblul Bălgărce este ansamblul bulgarilor din Vinga care este sprijinit de către Consiliul Local și Primăria Vinga prin primarul Sorin Negrei, un om deosebit și un primar foarte bun, care îndrăgește foarte mult zona Chisindia –Buteni.

Pe scenă a urcat apoi Sorina Lupșa, o fiică a comunei Buteni, o voce foarte frumoasă și armonioasă, membru în grupul folcloric „Sânzienele” condus de prof. Mărioara Miclea. Sorina a adus cu ea câteva cântece absolut superbe. Desigur că au fost și invitați de onoare care au venit cu drag tocmai din Maramureș, fiind vorba de Cornelia și Lupu Rednic care au adus cântecul maramureșan la Buteni. Alți invitați de marcă au fost Lavinia Goste și Marius Zorilă, cu un repertoriu bogat de cântece populare din Ardeal. Ansamblul „Pădureanca” din Chisindia a evoluat apoi, prezentând o suită de dansuri locale. Despre Ansamblul „Pădureanca” se poate vorbi mult, pentru că tinerii membri ai acestuia nu mai au în prezent un instructor, ci un „staroste” care conduce ansamblu, însă au făcut performanță de-a lungul timpului, participând la multe concursuri în țară, fiind văzuți de multe ori pe micile ecrane la diverse televiziuni naționale.

Ionel Borlea este un tânăr de doar 14 ani de la Revetiș cu o voce care promite mult. Și el a interpretat câteva piese frumoase culese din zona Crișului Alb. Alin Neag este un alt interpret de muzică populară care a interpretat câteva piese, printre care una dedicată vânătorilor din zonă. Orchestra „Frații Șandru” a asigurat orchestrația, având cu ei și un solist vocal, respectiv pe Florin Șandru, o voce duioasă care a interpretat câteva piese foarte frumoase. Cosmina Brădean o altă fiică a Chisindiei a interpretat câteva piese frumoase din repertoriul local, cât și un cântec care ne-a amintit că suntem români și așa trebuie să rămânem, indiferent ce vor alții din afară. Lioara Boșcu, o  interpretă de muzică populară din Banat, dar care își trage rădăcinile din Buteni, a adus cu ea cântecul bănățean. Felicia Costa este o altă interpretă din Banat care vine cu drag întotdeauna în județul Arad, ducând cu ea cântecul, portul și dansul din Banatul de pustă. Este o interpretă foarte apreciată de public, astfel că ani de zile a fost invitată la Tauț la ,,Ieșitul la țarină”.

Și pentru că Voichița Suba este și interpretă de muzică populară nu numai prezentator, a interpretat cu mult drag și din suflet câteva piese foarte frumoase, culese din folclorul butincean și chisindan. Întotdeauna este o plăcere să o asculți pe Voichița cântând pentru că transmite publicului „acel ceva” care unge sufletul omului de pe Valea Crișului Alb. Un superb foc de artificii a luminat cerul peste Buteni, după care un alți invitați speciali au evoluat pe scenă fiind vorba de Ramona și Petrică Vița care au venit la Buteni din Banatul de Munte, din ținutul Carașului. Ramona Vița este foarte îndrăgită și apreciată de public, datorită vocii inconfundabile și a repertoriului frumos ales.

Iată că din nou la Buteni se cântă frumos la fel cum se cânta odată, pentru că Buteni-ul a fost cunoscut și în trecut datorită corurilor bisericești și a fanfarei. În încheiere trebuie spus că primarul Mircea Braiți mulțumește tuturor celor implicați în reușita acestui eveniment, Consiliului Județean Arad, pentru ajutorul incontestabil de care a avut parte și de această dată comuna Buteni. De asemenea, primarul și viceprimarul mulțumesc angajaților din Primăria Buteni care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. Dar  primarul Mircea Braiți mulțumește și tuturor celor prezenți care au venit într-un număr foarte mare la eveniment, asigurând cetățenii comunei că vor mai avea loc evenimente culturale foarte frumoase și pe viitor la Buteni.