Săptămâna începe cu un cod galben de caniculă
Administrația Națională de Meteorologie a emis COD GALBEN de caniculă, cu temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic accentuat, valabil în perioada 21 iulie 2025 ora 10:00 – 22 iulie 2025 ora 10:00, pe raza județului Arad, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 34 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce va determina o noapte tropicală. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Potrivit meteoromania.ro, site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, zonele afectate sunt: nordul Banatului, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Dobrogei. „Luni, valul de căldură se va extinde în nordul Banatului, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-vestul Dobrogei unde va fi caniculă,disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 21 de grade, caracterizând local o noapte tropicală.
În acest sens, pompierii militari arădeni vă recomandă să fiți precauți și să luați măsuri pentru a nu deveni victime ale caniculei.
Evitaţi, pe cât posibil, expunerea la soare, între orele 11:00 – 18:00.
Purtaţi pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise.
Hidratați-vă corespunzător, fără a aştepta să apară senzaţia de sete și consumați fructe și legume proaspete;
Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
De asemenea, pe tot parcursul verii, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile, lacurile sau marea pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole.
Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.
Totodată, vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă! NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite!
NU aruncați la întâmplare resturile de țigară; acestea pot genera incendii.
Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență: https://fiipregatit.ro/ghiduri/canicula-despre-8-17#despre-67”, transmit reprezentanții ISU Arad.
Sursa foto: meteoromania.ro