Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

REPORTAJ: Un arădean de 92 de ani, cel mai bătrân columbofil din ţară. Are peste 300 de voiajori

Un arădean de 92 de ani este cel mai bătrân columbofil activ din ţară, el având peste 300 de porumbei voiajori, de care se îngrijeşte cât e ziua de lungă. Nonagenarul participă săptămânal la concursuri, dar spune că vremurile s-au schimbat pentru acest sport: de când a apărut telefonia mobilă, numeroasele antene GSM afectează simţul orientării porumbeilor, iar până la 60 la sută se pierd pe drumul spre casă, scrie News.ro.

REPORTAJ: Un arădean de 92 de ani, cel mai bătrân columbofil din ţară. Are peste 300 de voiajori
Comentează 1

De câteva ori pe zi, Ioan Rosenzweig, căruia cunoscuţii îi spun nenea Iancsi, trece pe lângă dulapurile pline cu trofee şi diplome pe care le-a adunat de-a lungul anilor în care a participat la concursuri columbofile din ţară şi străinătate. Uneori se opreşte, deschide vitrinele şi mai şterge de praf cupele şi medaliile (două de aur). Îşi aminteşte de anii de glorie ai acestui sport, iar când cineva îi trece pragul casei, deapănă ore întregi. Arădeanul, care la cei 92 de ani este cel mai bătrân columbofil din ţară, membru de onoare al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR), îşi petrece toată ziua îngrjind cei peste 300 de voiajori pe care îi creşte.

Nenea Iancsi creşte porumbei de opt decenii în aceeaşi casă

Primii porumbei i-a primit la vârsta de zece ani, de la buniciul său, iar de atunci îngrijirea acestor păsări a devenit pasiunea vieţii sale. Locuieşte şi acum în aceeaşi casă din centrul vechi al Aradului, în care creşte porumbei de opt decenii.

”Când ne-am mutat în această casă, bunicul mi-a dăruit doi pui de porumbei. Unul a zburat, iar pe celălalt l-am salvat din gura câinelui. Apoi tata mi-a mai cumpărat o pereche şi, pentru că a văzut că mă ocup de ei cu drag, mi-a luat şi alţii. Orice ban de buzunar aveam, îl cheltuiam pentru a cumpăra un voiajor. În scurt timp, am avut câteva zeci de păsări pe care le iubeam mai mult decât orice”, povesteşte nenea Iancsi.

El nu a renunţat la voiajori nici în timpul războiului, nici pe vremea comunismului, când hrana era mai greu de procurat.

Veteran de război, nenea Iancsi povesteşte că pe front a fost în linia întâi, la Păuliş, unde a fost ridicat un monument al eroilor: ”Am urmat Şcoala de subofiţeri din Radna, iar la 20 de ani am fost trimis pe front, la Păuliş. Am stat două săptămâni în linia întâi. Când au intrat ungurii în Arad, le-am ţinut  piept până ne-au venit ruşii în ajutor, dar mulţi colegi mi-au murit atunci. A fost măcel, că ungurii erau ajutaţi de nemţi. Dacă nu veneau ruşii, eram ucişi toţi acei tineri scoşi din şcoală”.

Pasiunea lui nenea Iancsi este continuată de nepotul său Robert Fejes, în vârstă de 33 de ani. De la şase ani a început să aibă grijă de porumbei.

CITEȘTE CONTINUAREA ȘI VEZI FOTOGRAFII PE NEWS.RO

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite