Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

REPORTAJ: Ultimii trei oameni dintr-un sat arădean trăiesc izolaţi, fără drumuri, curent şi apă

Un sat din Arad mai are doar trei locuitori, pentru că oamenii s-au săturat să trăiască izolaţi între dealuri, fără drumuri, apă curentă şi electricitate, astfel că şi-au abandonat pe rând casele, care au ajuns ruine. Populaţia este formată din doi bărbaţi şi o femeie, care se pregătesc să rupă orice legătură cu lumea până la primăvară, pentru că singurul drum către civilizaţie devine impracticabil iarna, scrie NEWS.RO.

REPORTAJ: Ultimii trei oameni dintr-un sat arădean trăiesc izolaţi, fără drumuri, curent şi apă
Comentează 0

Satul Varniţa este situat la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Arad, în zona Lipova, între dealuri,înconjurat de pădure. Numele său a fost dat de către oamenii care în urmă cu mai bine de două secole s-au stabilit în zonă pentru a produce var, solul fiind bogat în calcar.

Satul s-a dezvoltat în prima parte a secolului trecut şi a avut peste 200 de localnici, dar în anii 1970 tinerii au început să-l abandoneze, pentru că civilizaţia nu a ajuns niciodată în locul în care au crescut. În 1980, 35 de case erau locuite, iar în 1990, zece familii mai populau satul. Cei mai bătrâni s-au prăpădit, iar la recensământul din 2011 populaţia satului era de patru locuitori, în timp ce astăzi mai sunt trei.

Cei trei săteni îşi fac provizii până la primăvară, pentru că iarna sunt izolaţi

În Varniţa mai trăiesc două familii, formate din doi bărbaţi şi o femeie. Mircea Drăgoi are 80 de ani şi este cel mai bătrân localnic. Este bolnav de diabet, dar este nevoit să lucreze de la răsărit la apus, alături de soţia sa, pentru a putea întreţine gospodăria. Cei doi cresc animale - oi şi porci. Pentru că nu mai există  localnici pe care să-i angajeze, soţia este cea care merge cu animalele pe păşune, zi de zi.

”Nevastă-mea face cât şapte femei! Stă toată ziua cu oile, iar seara vine şi face mâncare şi treburi în gospodărie. Noi doi ne descurcăm, aşa cum putem, la vârsta asta, că ajutoare nu mai avem. Am o fată care e profesoară la Timişoara şi un băiat plecat şi el la oraş”, spune bătrânul.

CITEȘTE CONTINUAREA ȘI VEZI FOTOGRAFII PE NEWS.RO

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite