Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Răspuns HALUCINANT al Parchetului Timișoara în cazul Cazacu! NEGLIJENȚĂ sau MUȘAMALIZARE?

Vă prezentam zilele trecute un caz de înșelăciune din județele Arad și Timiș care în ciuda numărului mare de victime rămâne ignorat de către Ministerul Public, situație ce pune persoanele din zona noastră în mare risc. Iată că, urmare a articolului nostru, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a revenit cu completări. Ceea ce ne-a fost transmis nu este însă de natură a ne liniști ci, dimpotrivă, ridică multe semne de întrebare cu privire la activitatea instituției.

Răspuns HALUCINANT al Parchetului Timișoara în cazul Cazacu! NEGLIJENȚĂ sau MUȘAMALIZARE?
Comentează 2

Cazul pe scurt

Cazul Cazacu se referea la cel puțin nouă victime care au pierdut sume între 4 000 și 40 000 de lei, achitând avansuri pentru lucrări unor firme de construcții care ulterior nu s-au mai prezentat pe șantier și nici nu au mai returnat banii încasați. Victimele erau în pare parte persoane fizice care doreau să execute unele renovări ale locuințelor iar firmele contractate erau reprezentate de același Cazacu A.L., fiecare plângere descriind același mod de operare. 

Pe scurt, domnul Cazacu încheie contracte de antrepriză cu diverși beneficiari, emite facturi pentru avansul stabilit în vederea începerii lucrărilor, în mare parte din cazuri le propune clienților să se ocupe și de cumpărarea materialelor pentru care încasează alți bani, și apoi dispare. În lipsa unor măsuri ale autorităților, arădenii rămân practic vulnerabili în fața unor astfel de infracțiuni, oricare dintre ei putând cădea victimă acestui mod de operare.

Pentru a înțelege mai bine acest caz, trebuie să precizăm și faptul că cele nouă victime ale căror plângeri se află acum în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara  descriu fapte cu autor cunoscut, în persoană domnului Cazacu A.L. După cum se poate vedea și în imaginile atașate acestui articol, păgubiții au indicat numele, prenumele, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu și firmele pe care acesta le reprezintă. În plus, aceștia au prezentat Parchetului și mai multe înscrisuri oficiale (contracte, facturi, devize de lucrări, comunicări scrise) întocmite și semnate de domnul Cazacu, înscrisuri pe baza cărora acesta și-a însușit sumele de bani ce fac obiectul plângerilor penale.

Un răspuns halucinant!

Deși inițial ne-a comunicat că nu poate oferi nici o informație despre aceste cazuri, ulterior publicării articolului am solicitat, așa cum era deontologic corect, și poziția Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara față de cele relatate. În răspunsul sau, invocând mai multe prevederi din Ghidul C.S.M. privind relația cu mass-media, Parchetul susține în continuare că nu poate oferi detalii despre cazurile la care facem referire. Totuși, fără a da alte detalii, instituția recunoaște că are în lucru nouă dosare penale privind posibile infracțiuni de înșelăciune și abuz de încredere „ce vizează un mod de operare similar prin încheierea unor contracte de antrepriză, primirea avansului pentru lucrări și neexecutarea lor.” Întâmplător sau nu, Parchetul face referire la același număr și tip de plângeri ca cele despre care reporteri ARQ.ro ceruseră informații, lăsând să se înțeleagă că aceasta este o confirmare a faptului că ele sunt momentan în lucru. 

Începând cu următorul paragraf însă, comunicarea Parchetului devine absolut halucinantă: motivul pentru care nu se pot da mai multe informații este că „în aceste dosare NU EXISTĂ SUSPECT”!

Astfel, deși din iulie 2017 la Parchetul Timișoara se adună aproape lunar câte o plângere, nici după un an de la prima astfel de reclamație PARCHETUL NU ARE ÎNCĂ UN SUSPECT! Asta, repetăm, în condițiile în care fiecare dintre cei nouă păgubiți INDICĂ ACELAȘI AUTOR CU NUME, PRENUME, C.N.P. ȘI FIRMĂ pe care o reprezintă!

Ca situația să fie și mai incredibilă, domnul Cazacu se află și în perioada de supraveghere ulterioară unei condamnări primite în 2016. Conform sentinței dată de judecătoria Timișoara, acesta trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Timiș, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existentă și să anunțe, în prealabil, orice schimbare a domiciliului. Totodată, orice nouă infracțiune intenționată a domnului Cazacu duce automat la revocarea suspendării primite și la executarea în regim de detenție a pedepsei cu închisoarea la care a fost deja condamnat. Cu toate acestea observăm că Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara nu găsește că suspiciunea că o astfel de persoană ar fi săvârșit nu mai puțin de NOUĂ infracțiuni cu intenție reprezintă un caz de interes.  Mai mult, deși intră în atribuțiile sale, nici Serviciul de Probațiune Timiș nu pare să se întrebe cum își câștigă existența o persoană care din informațiile de până acum adună insuccese după insuccese în afaceri, multe dintre ele reclamate a fi de natură penală. 

NEGLIJENȚĂ SAU MUȘAMALIZARE?

Una din primele victime cu care jurnaliștii ARQ.ro au luat legătura ne povestea la acel moment și o situație care atunci nu ne-a atras prea mult atenția. Pe scurt, în una dintre discuțiile avute, domnul Cazacu ar fi susținut că în pofida mai multor plângeri penale depuse pe numele lui el stă liniștit deoarece cercetările vor stagna până când victimele vor accepta propunerea acestuia de împăcare.

Desigur, la acel moment declarația a fost luată doar ca un act de bravadă din partea acestuia sau, în cel mai rău caz, ca o încercare de descurajare a victimelor. Totuși, pe măsură ce apar noi elemente în ancheta noastră, văzând evoluția cercetărilor și modul în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara tratează acest caz, nu putem să nu ne întrebăm dacă în spatele acelei declarații nu este ceva mai mult. 

Este  această tergiversare doar un act de neglijență din partea autorităților sau ascunde ea anumite interese neconforme cu statul de drept? 

Urmează dezvăluiri!

Până când vom avea răspunsul la întrebarea de mai sus, urmează noi dezvăluiri cu privire la amploarea cazului și bâlbele autorităților:

 • Cazul capătă o anvergură națională, pe măsură ce apar victime și din alte județe ale țării!

 • Deși trebuie să anunțe orice schimbare de domiciliu Serviciului de Probațiune Timiș, lucrătorii I.P.J. spun victimelor că nu pot continua  cercetările pentru că nu îl pot găsi pe Cazacu!

 • Două alte firme și două alte persoane apropiate i-ar fi asigurat domnului Cazacu sprijin în activitatea reclamată ca fiind infracțională!

 • Câtă încredere mai putem avea în contractele civile din România, cât de mult ne protejează statul cu adevărat și cum ne putem apăra singuri de astfel de infracțiuni?

 

E.I.

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite