Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Protest uriaș după "marțea neagră", în București și în țară: zeci de mii de oameni, în stradă UPDATE

După o noapte albă, protestele continuă şi miercuri la Guvern. În jur de 15.000 de oameni au ieşit în Piaţa Victoriei după ce Guvernul a adoptat pe înserate modificarea codurilor. Manifestanţii cer în continuare demisia Executivului Grindeanu si spun că se simt sfidaţi de cei care conduc în acest moment ţara.

Protest uriaș după
Comentează 0

La aproape 24 de ore de la decizia care a înfuriat o ţară întreagă, oamenii nu se lasă! Piaţa Victoriei este din nou blocată de protestatari. 150.000 de persoane scandează la unison mesaje împotriva Guvernului.

Mulţimea din Piaţa Victoriei strigă: "DEMISIA!", "Noaptea ne-aţi furat deminitatea!" şi "NU SCĂPAŢI"

(w500) Protest Pi

Protestatarii spun că se simt sfidaţi de cei care conduc în acest moment România. Acesta cer respect şi vor să nu fie minţiti.

"Vrem să abroge ordonanţele date, vrem un sistem corect pentru toată lumea, nu unul clienteral", a precizat un tănăr aflat în Piaţa Victoriei, adăugând că va proteste până când se vor abroga cele două lege şi, mai departe, până lucrurile se vor aşeza în România. 

(w500)

Oamenii continuă să vină în faţa sediului Guvernului, la ora 19:50, numărul acestora ajungând la peste 60.000 de protestari.

Piaţa Victoriei s-a umplut, la ora 19:25 aflându-se în faţa Guvernului în jur de 30.000 de oameni.

(w500)

Oamenii continuă să vină în piaţa Victoriei, 15.000 de persoane afându-se la ora 19:00 în faţa Guvernului. Traficul este blocat blocat complet în jurul pieţei.

La ora 18:00, în faţa Guvernului se aflau peste 4.000 de oameni. "Protestez împotriva golanilor de la putere, vrem partide curate, nu pătate", a spus unul dintre protestatarii. 

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a început să crească. În zonă sunt mobilizate forţe de ordine suplimentare.

Protestatarii, care cer demisia Guvernului Grindeanu, strigă "Hoţii!", iar şoferii care trec prin prin faţa Guvernului claxonează.

În jur de 2000-2500 de oameni protestează, la ora 17:30, în faţa Guvernului. 

Şi miercuri după-amiaza, sute de oameni au fost prezenți în continuare în fața Guvernului, unii dintre ei dotați cu fluiere și tobe.

Sute de protestatari se află în Piața Victoriei de ore bune cu pancarte și strigă lozinci împotriva guvernului. Reporterii Realitatea TV relatează că unii manifestanți și-au comandat mâncare și sunt pregătiți să rămână în piață până la manifestația mamut anunțată de la ora 19.00.

Proteste de la prima oră

După o noapte de proteste, Guvernul s-a trezit, miercuri dimineață, cu o nouă serie de manifestanți în Piața Victoriei. Aproape 2.000 de oameni au ieșit pentru a protesta față de decizia Executivului de a adopta proiectele grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală.

Un nou protest se anunță pentru diseară pe mai multe pagini de Facebook. Miercuri dimineață, în jurul ore 12.00, 21.000 de oameni își anunțaseră deja prezența la un protest sub sloganul: "Jos Guvernul". 

Manifestația ar urma să înceapă la ora 19.00 în Piața Victoriei. 

Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, (...) am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Întrebat în ce mod modifică această ordonanță infracțiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: "Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetățeni au invocat-o a fost eliminată și abuzul în serviciu a fost pus în concordanță cu decizia Curții".

Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancționat penal.

"Nu este sancționat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează și nu mai este sancționat penal. Asta ne-a recomandat și Curtea, să stabilim un cuantum. Ținând cont de condițiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanța putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitați în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro și atunci, în aceste condiții, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu... Nu, l-am reglementat mai bine și l-am pus în concordanță cu decizia Curții", a precizat Iordache.

Ministrul Justiției a mai spus că în OUG sunt modificări și în ceea ce privește instituția denunțătorului.

"Este făcută o modificare și o mai mare clarificare, astfel încât în șase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele șase luni", a adăugat Iordache.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite