Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiect de peste 618.660.000 lei pentru modernizarea CET-H votat în CLM (FOTO)

Consilierii municipali au votat în unanimitate în cadrul şedinţei extraordinare de astăzi a CLM un proiect în valoare de peste 618.660.000 de lei care va duce la modernizarea sistemului de producere a energiei termice şi electrice de către CET Hidrocarburi.

Proiect de peste 618.660.000 lei pentru modernizarea CET-H votat în CLM (FOTO)
Comentează 0

Pentru ca proiectul cu pricina să treacă şi să poată fi depus spre finanţare prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost nevoie de două voturi. Unul pentru aprobarea proiectului de hotărâre nr. 455/2022 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții Studiu de fezabilitate „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” şi unul pentru aprobarea proiectului de hotărâre nr. 456/2022 privind aprobarea proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”, a cofinanțării acestuia, asigurarea fluxului financiar pentru implementarea proiectului și acoperirea contravalorii cheltuielilor neeligibile, în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta 6. Energie, Măsura de investiții 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde.

Potrivit primarului Călin Bibarţ proiectul va duce la realizarea unei instalaţii complexe care va respecta prevederile PNRR şi normele europene. „Azi am făcut un prim pas esențial pentru a obține finanțarea necesară retehnologizării CET H. Suntem optimiști. Sunt bani în PNRR, pentru așa ceva, pe de altă parte nu sunt foarte multe solicitări.  Doar noi și Constanța am reușit să finalizăm documentația necesară, într-un timp atât de scurt. Termenul de depunere al cererilor de finanțare este 15 septembrie, după care vom afla ce sumă ne revine din total.  Sperăm că un procent cât mai mare, astfel încât să nu fim nevoiți să cofinanțăm cu sume mari. Este un pas mare în implementare pentru a obține  o sursă de energie cât mai ieftină, respectiv să reușim să producem  și să vindem curent, care înseamnă câștig financiar și în subsidiar să avem apă caldă pe care am obține-o la un preț mult mai mic. Dacă avem finanțarea semnată în această toamnă, urmează licitația, apoi implementarea care estimăm că s-ar intinde pe durata unui un an și jumătate. Cu un pic de șansă ca lucrurile să nu se împiedice și să nu fie termene prea lungi, anul viitor s-ar putea lucra, ceea ce ar însemna că iarna viitoare sau cel puțin o parte din ea să o avem cu un CET retehnologizat în urma unei investiții pe fonduri nerambursabile”,  a ţinut să precizeze Bibarţ.

Ce presupune proiectul

Din documentaţia aferentă rezultă că vor fi făcute investiţii atât în sistemul de producţie, cât şi în reţelele de transport şi distribuţie.

„Conform Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020 – 2030, aprobată în formă actualizată, s-a propus implementarea unor investiții atât în capacitățile de producție cât și în rețelele de transport și distribuție, alături de modernizarea punctelor termice. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea factorilor de mediu, ca urmare a investițiilor în infrastructură, impuse de politica de coeziune a Uniunii Europene pentru atingerea obiectivului ”Convergență”.

Obiectivul specific al proiectului constă în stabilirea investițiilor necesare măsurilor de restructurare și reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, care să asigure conformarea — la cel mai mic cost — cu obligațiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare, precum și cu obiectivele strategiilor și programelor naționale relevante pentru mediu (creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife suportabile pentru populație)”, se arată în referatul de aprobare, în timp ce în raportul serviciului de specialitate se menţionează, printre altele, că investiţia se va realiza pe un teren aparţinând municipalităţii situat în incinta CET-H, de pe Bulevardul Iuliu Maniu. „Pornind de la necesitățile urgente de rezolvat pentru asigurarea furnizării energiei termice populației, au fost prioritizate investițiile iar în prima etapă de dezvoltare este prevăzută realizarea unei surse de producție de energie electrică și termică cu tehnică de ultimă generație cu capacitate termică de 130 MW, destinată să asigure necesarul de căldură al SACET.

Noua sursă este compusă din următoarele obiecte (Etapa 1 de dezvoltare):

- Unitate de producție cu cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație cu capacitatea electrică nominală de cca. 31,2 MW, denumit în continuare Ucog;

- Unitate de producție cu cogenerare de înaltă eficiență cu funcționare pe biomasă cu capacitatea electrică nominală de cca.1,8 MW, denumit în continuare CHPbio;

- 4 Cazane CAF cu sarcină termică nominală de 100 MW respectiv un CA de 6 t/h , unitate de productie energie termica denumita în continuare Ufcog

Pe lângă folosirea unei părți din infrastructura existentă în incinta CETH (stație de tratare chimică a apei, degazor apă de termoficare, pompe de apă de adaos, stații electrice 6/0,4 kV, stație și rețea de apă pentru PSI, conducte tur/retur pentru apa de termoficare, conductă de alimentare cu gaz), vor fi prevăzute toate lucrările de construcție și montaj necesare, inclusiv realizarea racordurilor de alimentare cu gaz natural, apă, energie electrică respectiv a racordurilor de livrare a agentului termic și energiei electrice”, se mai arată în raportul serviciului de specialitate.

 

Galerie foto (25)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite