Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Profile, în câteva „linii”: CĂLIN BIBARȚ

Inginer silvic, ca profesie, Călin Bibarț „a intrat” în politică în anul 1997, declarându-se a fi un „om de dreapta”, dar cu excepția funcției de prefect, a ocupat, de-a lungul anilor, funcții administrative: șef de district și șef ocol silvic, director al Departamentului de Informatică, Strategii și Comunicare și apoi, director al Regiei Naționale a Pădurilor, în prezent, primar al Aradului, după un interimat, determinat de alegerea primarului de atunci, Gheorghe Falcă, în calitate de europarlamentar.

Profile, în câteva „linii”: CĂLIN BIBARȚ
Comentează 0

Declarând ca „nu este un tip conflictual și nu îi place să se certe cu nimeni”, trebuie să recunoaștem că sunt, în general, calități, dar ca primar este obligatoriu să te impui, chiar dacă nu bătând cu pumnul în masă, dar susținând cu tărie o idee, o atitudine, un demers administrativ, deoarece, altminteri, impresia este de ezitare și nesiguranță. Și, implicit, de neprofesionalism.

Din punctul meu de vedere, cel mai important merit al primarului este apropierea de oameni, nu numai prin emisiunile „E marți, e Bibarț“ (La Strada TV) și Audiențe în direct” (La Strada TV și Joy FM), prin Rondurile de seară sau de zi, aflate pe pagina sa de fb, ci și prin întâlnirile cu arădenii în cartiere, dar, mai ales, prin rezolvarea, în temeiul legii, a problemelor, ce par mărunte, însă importante pentru aceștia. Fără aroganțe și încruntări, mereu cu zâmbetul pe buze,  primarul Călin Bibarț știe să cultive relația cu oamnenii, fiind mereu prezent printre ei, atent la „pulsul” acestora, existând funcționari în Primărie, care sintetizează și urmăresc rezolvarea dezideratelor exprimate de arădeni, cu prilejul diverselor întâlniri directe sau prin media, ceea ce este este apreciabil.

Știm că Poliția locală este un departament în cadrul Primăriei, cu atribuții limitate, ceea ce trebuie, de urgență, reglementate prin lege, dar subliniem, chiar în această situație, activitatea desfășurată de aceasta, faptul că asigură ordinea în oraș, iar prezența continuă pe străzile Aradului și nu în birouri, descurajează încălcări ale legii, oferind siguranță cetățenilor. Este o realizare dezafectarea terenului rău famat, al Mărului, și transformarea acestuia într-o posibilă zonă de agrement. Realizări sunt și augmentarea iluminării, prin înlocuirea becurilor cu sodiu prin leduri, continuarea curățeniei de primăvară, inclusiv pe Malul Mureșului, preocuparea pentru primenirea flotei de tramvaie, atenția acordată restaurării unor imobile emblematice pentru Arad, ca să dăm doar câteva exemple. Apreciez și faptul că primarul Călin Bibarț la evenimentele culturale, chiar dacă are un text elaborat, își prezintă liber ideile, însuflețindu-le cu o anume căldură și un autentic firesc.

Trebuie să recunoaștem că primarul Bibarț se străduiește și se implică în problemele arădenilor, dar ceea ce lipsește, cu evidență, este un proiect de dezvoltare fundamentală a Aradului pe termen mediu și lung, chiar și pe termen scurt. Este absolut necesară elaborarea unei strategii complexe, care să transforme Aradul, dintr-un oraș provincial într-un oraș, care să aibă anvergură spectaculoasă, precum marile orașe vecine. Cei peste 600 de angajați ai Primăriei, probabil prea mulți, nu sunt și nu pot fi toți „de top”. Este absolut necesară externalizarea unor servicii, primarul trebuind „să se lupte” în Consiliul Local pentru impunerea acestei externalizări, prin colaborarea cu mari specialiști în dezvoltare urbanistică, cu idei îndrăznețe, care să schimbe înfățișarea „băbească” a urbei, nefiind suficientă doar restaurarea unor imobile prin sporirea impozitelor cu 500%. Trebuie regândită așa numita „zonă protejată”, spre a nu limita și chiar bloca dezvoltarea orașului. Cu excepția consilierilor pe media şi a doamnei Consuela Avram, mereu implicată și specialistă pe relații externe, primarului îi lipsesc consilieri valoroși, profesioniști prin excelență, care să elaboreze propuneri esențiale pentru propășirea urbei noastre. PUG-ul, lansat recent, constituie, cred, o utopie, nu doar prin termenul de finalizare (anul 2024), ci și prin unele din ideile sale, ce par năstrușnice.

Desigur, Profilul nostru jurnalistic este, ab intio, doar în câteva „linii”, de aceea ne oprim aici, nu înainte de a-i ura, cu sinceritate, primarului Călin Bibarț, succes, în continuare.

Lizica Mihuț

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite