Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primăria cumpără și reabilitează o serie de clădiri, între care Teatrul Vechi, Cazinoul și Turnul de Apă

Consilierii locali vor avea pe masa de lucru, în ședința de miercuri, un proiect privind aprobarea angajamentului de susţinere financiară în perioada 2016-2026 a participării Aradului la competiția pentru titlul „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021.

Primăria cumpără și reabilitează o serie de clădiri, între care Teatrul Vechi, Cazinoul și Turnul de Apă
Comentează 0

Proiectul prevede că până în 2026 se vor cheltui peste 130 de milioane de euro în acest scop, cea mai mare parte a finanțărilor urmând să meargă în infrastructura culturală.

Pentru implementarea proiectului de candidatură se estimează că vor fi cheltuiți 16 milioane de euro până în 2022.

Investițiile în lucrări de reabilitare a unor obiective culturale pe care le deține deja municipalitatea sunt estimate la 26 de milioane de euro. Aici intră Filarmonica, Teatrul de Stat, Cinema Grădiște, Cinema Studio și Parcul Reconcilierii. Au fost avute în vedere și cheltuielile necesare cu amplasarea Monumentului Marii Uniri pe lacul de la Podgoria.

Proiectul ce va fi supus votului consilierilor prevede și achiziția unor imobile de importanță locală, care sunt în proprietatea unor persoane sau firme. Este vorba de Teatrul Vechi, Casa Hirschl, Turnul de Apă, Casa Marta (fostul centru de calcul), Fabrica Teba și Cazinoul. Pentru imobilul fostului cazinou există planuri de transformare în pavilion epozițional, destinație pe care a mai avut-o în istorie. 

Pentru achiziția acestor imobile și reabilitarea lor ar urma să se plătească aproximativ 17 milioane de euro. Autoritățile locale nu au dat publicității însă sumele pentru fiecare obiectiv în parte, primarul Gheorghe Falcă afirmând că este vorba de estimări, iar pentru fiecare achiziție se vor purta negocieri.

Tot în cadrul proiectului candidaturii vor fi incluse investiții de 12,6 milioane de euro ce vizează parcurile de pe falza Mureșului și bazele sportive, urmând să fie amenajat și un club nautic.

Reconversia Cetății Aradului ar urma să fie cea mai costisitoare: 59 de milioane de euro până în 2026.

”Acest proiect confirmă că Primăria are o strategie clară pentru susținerea culturii, indiferent dacă vom câștiga sau nu titlul de Capitală Culturală. Vorbim de investiții directe și indirecte în cultură și patrimoniu”, a declarat primarul, într-o conferință de presă susținută luni.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite