Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Aradul intră cu 50 de milioane de euro în lupta pentru titlul de Capitală Culturală

Bătălia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 va fi foarte dură, iar Aradul pune la bătaie peste 50 de milioane de euro.

FOTO | Aradul intră cu 50 de milioane de euro în lupta pentru titlul de Capitală Culturală
Comentează 5

Primăria Arad a prezentat public, sâmbătă seara, proiectul candidaturii orașului la acest important titlu, eveniment care a avut loc în prezența a peste 1500 de persoane, într-un spațiu inedit, respectiv într-o hală de producție de tramvaie a fabricii Astra Vagoane Călători.

Organizatorii evenimentului și-au justificat alegerea prin faptul că mediul economic din oraș susține cultura și va exista un parteneriat pentru proiectul candidaturii.

În discursul său, primarul Gheorghe Falcă a spus că există un sondaj din care reise că 80 la sută dintre arădeni susțin candidatura orașului pentru acest titlu.

Potrivit edilului, peste 50 de milioane de euro vor fi cheltuiți pe proiecte culturale în următorii ani, în legătură cu acest proiect.

”Vom investi în această competiție peste 50 de milioane de euro. Suntem poate orașul care a pus cei mai mulți bani la bătaie pentru că noi lucrăm atât la infrastructura culturală, cât și la ofera noatră pentru Europa. Noi nu vrem să fim o capitală culturală în interiorul României, vrem să oferim Europei soluții care pleacă din Arad”, a declarat edilul-șef.

Falcă a explicat că o parte din bani vor merge pe infrastructura culturală, respectiv restaurarea unor clădiri importante. Dacă se ține cont și de proiectul reconversiei Cetății Aradului, suma va depăși 200 de milioane de euro.

Referitor la dosarul candidaturii, primarul a declarat că acesta a fost finalizat, iar la începutul lunii octombrie, într-o ședință a Consiliului Local, va fi aprobată finanțarea pentru fiecare obiectiv. Ulterior, echipa municipalității se va deplasa la București pentru depunerea dosarului la Ministerul Culturii, iar în decembrie va susține candidatura în fața juriului.

Printre inițiativele prezentate de către edil și echipa sa se numără valorificarea râului Mureș, pentru că trece prin centrul orașului. ”Mureșul va fi cea mai importantă stradă a orașului, va fi pus în valoare”, a spus Falcă.

Primarul s-a referit și la bugetul alocat culturii în ultimii ani, spunând că acesta a fost în creștere, iar până în 2021 va reprezenta 16 la sută din bugetul municipal.

Aseară a fost anunțată și candidatura pentru titlul de Capitală Europeană Verde 2018. Orașul nostru este singurul din România care se înscrie în această competiție.

”Nu știm dacă vom câștiga. Niciodată  nu a câștigat o astfel de competiție un oraș care a candidat prima dată, dar știm ce direcție să avem. Știm că ne interesează transportul local, spațiile verzi, calitatea aerului”, a declarat Gheorghe Falcă.

Evenimentul de prezentare a candidaturii s-a încheiat cu o recepție, iar la ieșire participanții cu primit câte un pachețel în care erau cinci șuhaide.

În 5 martie 2013, Aradul şi-a lansat oficial candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, în Parlamentul European, în prezenţa a peste 300 de invitaţi, între care europarlamentari şi membri ai Comitetului Regiunilor.

FOTO: Dragoș Salvețiu
 

Galerie foto (60)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite