Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă va candida pentru funcția de vicepreședinte PNL în echipa lui Florin Cîțu; premierul a vizitat Târgul Agromalim, apoi şi-a prezentat moţiunea în faţa liberalilor arădeni (FOTO şi VIDEO)

Florin Cîțu a prezentat la Arad moțiunea pentru conducerea PNL, în fața conducerii filialei locale. Susținătorii premierului Cîțu, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Cristian Bușoi, Alin Nica și Marilen Pirtea au pus accent pe responsabilitatea de a guverna prin investiții, de a produce reforme, de a susține proiectele locale, inclusiv programul Anghel Saligny.

Falcă va candida pentru funcția de vicepreședinte PNL în echipa lui Florin Cîțu; premierul a vizitat Târgul Agromalim, apoi şi-a prezentat moţiunea în faţa liberalilor arădeni (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Prim-ministrul a apreciat capacitatea și forța PNL Arad. El a pornit de la numele moțiunii, România liberală, și a considerat că liberalismul este singura soluție pentru România, după 30 de ani de încercări eșuate și „socialism cu fața umană”. „Vedem că în țările în care resursele sunt alocate de piață nu de Guvern, avem dezvoltare, de aici numele de România Liberală. Vrem să punem prima dată investițiile, să creăm locuri de muncă, pentru a avea pensii, salarii mari pentru cei care fac performanță. Nu poți să împarți ce nu ai, așa cum a încercat PSD. Singura soluție este să faci reforme și investiții”, a spus premierul ministru. El s-a referit la criza guvernamentală, generată de lipsa de maturitate a USR. „Voi pune în față interesele românilor, PNL nu este un partid care poate fi șantajat, avem obiective care nu pot fi negociate”, a declarat acesta. Florin Cîțu s-a referit la responsabilitatea de a investi eficient până în 2024. „Unde liberalii conduc, au găsit soluții să dezvolte comunitățile, asta vedem aici, la Arad. Am început cu o echipă mică și am spus că voi construi. Această echipă s-a mărit, obiectivul este ca după 25 septembrie să fim uniți. Anghel Saligny trebuie implementat, m-am asigurat că avem resursele. Se va aproba PNRR, avem responsabilitatea fondurilor europene. Noi investim în România, nu este o competiție despre mine, este despre viitorul PNL și viitorul României în Uniunea Europeană”, a încheiat premierul Florin Cîțu.

Iustin Cionca a cerut reducerea birocraţiei

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, nu s-a rezumat la un discurs de complezență. El a apreciat calitatea moțiunii, dar a cerut corelarea guvernării la principiile asumate. Iustin Cionca a cerut reducerea birocrației, susținerea descentralizării și a investițiilor în detrimentul cheltuielilor sociale. Premierul a primit aplauze pentru simplificarea legislației pentru achiziții, dar președintele CJA susținut de primarii din sală a cerut mai multe reforme. „Arădenii, românii care ne-au votat așteaptă reforme radicale, vor un guvern liberal pus pe treabă, cu rezultate concrete, cu statistici care să se reflecte în viața de zi cu zi, vor să trăiască mai bine. Platforma liberală trebuie construită nu pentru un grup, ci pentru o țară!”, a spus Iustin Cionca, care a anunțat că va vota moțiunea susținută de Florin Cîțu.

Bibarţ vrea un CF pentru Cetatea Aradului

Primarul Călin Bibarț a mulțumit pentru vizita în Cetatea Aradului în special, pentru o „durere a Aradului”. „Până să avem fonduri europene, avem nevoie de un CF unde să scrie Primăria Arad”, a spus Călin Bibarț. „Sper din tot sufletul, din 25 septembrie să învățăm din nou să ne respectăm, ca și colegi. Este foarte important să câștigi, dar cel mai important este să demonstrezi că ai meritat să câștigi. Haideți să ne apucăm cu adevărat de o Românie Liberală”, a încheiat primarul Bibarț.

Falcă: „Vom fi alături de președintele Iohannis și premierul Cîțu”

Președintele PNL Arad, Gheorghe Falcă a vorbit despre prioritățile Europei și României, care trebuie să crească prin educație, reducerea poluării, îmbunătățirea infrastructurii (România este singura țară care primește bani din PNRR pentru infrastructură), apropierea de cetățeni: „Trebuie să facem descentralizare, un subiect la care vorbim de 30 de ani, să obținem avize mai repede și mai corect.” Gheorghe Falcă a cerut o dezvoltare mai echilibrată între marile centre urbane și comunitățile rurale. „Decalajele pot fi oprite prin două proiecte în parteneriatul dintre președintele Iohannis și premierul Cîțu: vorbim de PNRR și de programul de investiții Anghel Saligny”, a continuat Gheorghe Falcă. Acesta a mai spus că PNL Arad este construit „după sistem administrativ”, care a dus la dezvoltare. „Am arătat premierului zona industrială din sud, că doar în 2009 și 2020 nu am avut creștere economică. Dar spun în continuare că trebuie să reducem decalajele. Noi am făcut cu banii noștri stadion și regenerare urbană. Noi trebuie să urbanizăm localitățile și comunele mici”, a mai spus liderul PNL Arad. „În final vă spun că susțin această moțiune și voi fi vicepreședinte pentru fonduri europene. Vom fi alături de președintele Iohannis și premierul Cîțu”, a încheiat președintele PNL Arad.   

Ce a declarat premierul despre neînţelegerile cu USR PLUS

Înainte de a-şi prezenta moţiunea, premierul Florin Cîţu a vizitat Târgul Agromalim, a vorbit cu diverşi expozanţi, a mâncat la o terasă şi a gustat ţuica produsă în Arad.

Mai trebuie spus că şeful Guvernului a ţinut să-i felicite pe liberalii arădeni pentru că au organizat întâlnirea la Expo Arad, unde se desfăşoară Agromalim, apoi a vorbit despre neînţelegerile cu USR PLUS, pledând pentru dialog. Referindu-se la mesajul de susţinere transmis de preşedintele Klaus Iohannis, Cîţu a spus: „Este un mesaj sau un apel la responsabilitate. Sunt de acord cu mesajul preşedintelui. Este un mesaj care spune să fim responsabili într-un moment important pentru România. În acelaşi timp, eu citesc mesajul că în continuare putem să găsim soluţii, aşa cum spun de câteva zile, în interiorul coaliţiei de guvernare, nu în afară. Să nu ne uităm la soluţii alături de partide extremiste sau de socialişti, cei care au făcut rău României. Nu. Soluţia este în interior. Ne aşezăm la masă şi eu sunt dispus în continuare să discutăm, pentru că este mult mai important ca acestă guvernare să continue. O guvernare care continuă face lucruri bune pentru România. Este trist că am ajuns aici, ca preşedintele să intervină. Preşedintele prezintă o situaţie pe care o văd mulţi români. Am fost în stradă cu toţii, am luptat alături de USR împotriva celor de la PSD, împotriva extremiştilor şi astăzi vedem că cei cu care am fost în stradă şi am luptat pentru nişte idealuri le aruncă şi îşi bat joc de ele şi am şi auzit acea expresie, pentru o sticlă de vin. Ar trebui să fim mai responsabili, pentru că avem în spatele nostru voturile românilor şi trebuie să ţinem această coaliţie unită.

Dacă ne aşezăm la masă, avem soluţii. Discutăm. Nu trebuie să ne ducem în extremă. Cea mai simplă soluţie era ca USR, al cărui portofoliu este astăzi Ministerul Justiţiei, să vină imediat cu un ministru al Justiţiei. Mergeam mai departe. Până la urmă, eu sunt responsabil de modul în care funcţionează această guvernare. E adevărat că în spate există o coaliţie, dar dacă această guvernare este de succes sau nu este de succes eu sunt cel care sunt responsabil. Ar trebui să înţelegem că deciziile pe care le iau nu sunt decizii pe care le iau peste noapte. Discuţiile au fost despre toate ministerele. Atrag atenţia din timp când sunt probleme. Ar trebui să mergem mai departe, să trecem peste acest lucru. Sunt foarte transparent cu colegii mei şi cu cei din Partidul Naţional Liberal, şi cu cei din UDMR şi cu cei din USR şi atrag atenţia cu mult timp înainte de a lua o decizie că undeva nu funcţionează lucrurile. Aici, pentru că vorbim de acest minister, avem o situaţie de opt luni de zile în care nu s-a întâmplat nimic. Eu am ieşit în stradă, alături de colegii de la USR împotriva legilor lui Tudorel Toader. Nu se poate să rămânem cu acelaşi legi de oput luni de zile, când suntem la guvernare. Nu se poate să ai ministerul şi să nu poţi să faci. Dacă nu poţi, trebuie să spui că nu poţi şi să te dai la o parte. În Guvern nu mă interesează culoarea politică, mă interesează ca ministrul care are un portofoliu să-şi facă treaba aşa cum a fost pus acolo. Avem un program de guvernare, am cerut să se implementeze programul de guvernare. Aţi văzut că nu m-am dat înapoi să schimb un ministru important, Ministerul Finanţelor Publice este un minister important al Partidului Naţional Liberal, pentru că erau blocate foarte multe proiecte.”

Premierul a ţinut să menţioneze că soluţiile pentru deblocarea situaţiei sunt foarte simple. „Fac un apel la responsabilitate şi maturitate politică. Să revenim după acest weekend, să stăm de vorbă şi să găsim soluţii. Soluţiile sunt foarte simple, le avem deja. Un ministru al Justiţiei ar rezolva problema”, a mai spus şeful Guvernului.

Lucian Şerban

Intraţi AICI pentru VIDEO.

Galerie foto (78)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite