Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce a discutat premierul Cîţu la Arad cu participanţii la şedinţa extraordinară a CDR Vest

După cum vă informam, şedință extraordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest, a avut loc, ieri seară în Sala Ferdinad a Primăriei, în prezența prim-ministrului Florin Cîțu. Printre participanţi s-au numărat europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad, Iustin Cionca, preşedintele Consilului Judeţean Arad şi al CDR Vest, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Laurenţiu Nistor, preşedintele Consilului Judeţean Hunedoara, europarlamentarul Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, Alina Gorghiu, deputaţii arădeni Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, prefectul Toth Csaba, viceprimarul Lazăr Faur, vicepreşedinţii CJA, Răzvan Cadar şi Ionel Bulbuc,subprefectul Doru Sinaci şi bineînţeles Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Ce a discutat premierul Cîţu la Arad cu participanţii la şedinţa extraordinară a CDR Vest
Comentează 0

Pe ordinea de zi au fost trei puncte: informare privind stadiul portofoliului de proiecte pregătit prin POAT 2014-2020 în baza OUG 88/2020; prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, făcută de premierul Cîţu şi prezentarea Programului Operaţional Regional Vest 2021-2027.

Agențiile pentru dezvoltare regională vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, care a prezentat apoi planul în urma căruia România va beneficia de un buget de 29,2 miliarde de euro, prin granturi și împrumuturi.

„Este o provocare pentru noi toți această sumă, dar sunt sigur că vom putea să facem acest lucru, pentru că, trebuie să fim conștienți că nu vom mai avea această șansă.  Vreau să ne asigurăm că implementăm acești bani. Cele trei elemente vitale in care vom investi sunt: infrastructura rutieră și feroviară, spitalele și fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse și CJ-urile”, a spus premierul Florin Cîţu.

„Nu vorbim despre votanţii unui partid, vorbim de investiţii peentru România”

A vorbit apoi europarlamentarul Rareş Bogdan, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa premierului Florin Cîţu şi a ţinut să menţioneze că PNRR este un program de care România nu a avut parte niciodată până acum. Mă bucur că la aceeaşi masă stau patru preşedinţi de consilii judeţene. Vorbim despre PNRR, nu vorbim despre votanţii unui partid, vorbim despre investiţii foarte importante pentru România. E un program de care România nu a avut parte niciodată până acum”, a spus Rareş Bogdan.

Falcă: „E o şansă enormă”

În continuare, europarlamentarul Gheorghe Falcă, fostul primar al municipiului Arad, a reamintit celor prezenţi despre principalele doleanţe ale Alianţei Vestului (AVE) care a luat fiinţă în 2018, descentralizare şi debirocratizare. „Astăzi întreaga Europă vorbeşte despre reformă şi investiţii, nu doar România. Până acum ştiam care sunt problemele ce trebuie rezolvate, dar nu aveam bani. Acum avem posibilitatea să implementăm proiecte care să corespundă marilor aşteptări ale românilor. E o şansă enormă, doar că avem două lucruri de rezolvat, schimbarea legii achiziţiilor publice, pentru a mări ritmul de implementare a proiectelor şi o optimizare, o debirocratizare a mecanismelor. Mă bucur că CDR propune Guvernului Romîniei măsuri de optimizare şi îmbunătăţire, a spus Falcă.

Programe în funcţie de nevoile şi specificul fiecărei regiuni

Începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, agențiile pentru dezvoltare regională îndeplinesc  funcția de autorități de management, pentru programele operaționale regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa şi plăti direct, la nivel regional.

„Avantajele acestei decizii de descentralizare este că programele operaționale regionale sunt elaborate plecând de la nevoile şi specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetățeni.

Acest demers va simplifica procesul de depunere şi va grăbi evaluarea şi apoi implementarea proiectelor, utilizând mecanisme simple si, sper eu, digitalizate. Ținta noastră este de a reduce la cel puțin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect, față de situația de până acum”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.

La vară am putea avea programe aprobate de Comisia Europeană

Cele opt agenții au pregătit și transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conținutul acestora.

„Cele opt programe regionale sunt în cea mai avansată fază. Niciun alt program sectorial pregătit de Guvern nu este într-o fază atât de avansată. Practic, există șanse ca, la mijlocul verii să avem programele aprobate de către Comisia Europeană. Și, mai mult decât atât, am putea să producem cheltuieli anul acesta”, susţine Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Acesta a prezentat principalele priorități ale programului:

-        O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;

-        O regiune cu orașe smart și administrație digitalizată – 40 milioane euro;

-        Eficiența energetică;

-        O regiune cu mobilitate sustenabilă;

-        O regiune accesibilă;

-        O regiune educată;

-        O regiune atractivă urban și rural;

„Ne propunem să creștem tinerii în spiritul inovării și antreprenoriatului din școală. Vrem să facem patru centre de competență, câte unul în fiecare județ al regiunii Vest, în care tinerii să fie expuși la tehnologia nouă, să-i învățăm antreprenoriat, marketing, leadership, pentru că numai așa putem crește masa de plusvaloare pe care regiunea poate să o dezvolte”, a mai spus directorul ADR Vest.

Galerie foto (24)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite