Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PREȚUL SINGURĂTĂȚII lui Bogdan Butariu

PREȚUL SINGURĂTĂȚII lui Bogdan Butariu
Comentează 0

În după-amiaza zilei de vineri, 10 martie, în Sala CONCORDIA a Bibliotecii Județene A. D. Xenopol, în prezența celor mai senificativi scriitori arădeni, a avut loc lansarea romanului PREȚUL SINGURĂTĂȚII de Bogdan Butariu, apărut în condiții grafice excelente la Editura AZBEST PUBLISHING. 

Volumul a fost prezentat de către Horia Ungureanu și C-tin Butunoi (a cărui luare de cuvânt o și redăm mai jos) și fragmente semnificative din volumul lansat au fost expresiv lecturate de către actrița Angela Petrean Varjasi.

În încheiere autorul a oferit cu generozitate autografe.

„Preţul singurătăţii” – așa cum îl vede Constantin Butunoi:

„Fata nu l-a refuzat. Mitruţ era un om voinic şi frumos, pe care şi-l doreau în aşternuturi nu numai fetele, dar şi nevestele altora. Viitorul socru însă , i se uitase în ochi, plimbându-şi pe faţă un zâmbet batjocoritor şi-l întrebase simplu:

  • Tac-tu ce-ţi dă?
  • Zece pogoane de pământ şi casa.
  • Bun, măi omule, dar măcar o moară să fi avut şi tu.”

Şi este refuzat.

Aşa începe drama  lui Mitruţ Daminescu, personajul principal al romanul „Preţul singurătăţii”, cu care debutează editorial Bogdan Butariu făcând abstracţie de cele trei antologii de cenaclu, unde i-au fost incluse proze scurte.

Am cunoscut autorul acestui volum pe când se producea prin cenaclurile literare arădene. Cu prozele lui scurte, stârnea curiozităţi, mai ales, prin felul cum îşi alegea personajele şi motivele rurale abordate, prozatorul fiind născut în Bucureşti iar copilăria şi studiile sale întâmplând-se şi în Arad.

În volumul „Preţul singurătăţii”, prin care autorul îşi încearcă „puterile” cu romanul, asistăm la povestea unor destine afectate de condiţiile existenţiale nefaste, mai toate personajele, aduse în faţa noastră, cu măiestrie, de către autor, sunt sortite, într-un fel sau altul, ratării; visurile care îi animă pornesc de la apucături pătimaşe, într-o lume rurală supusă degradării.

Acţiune se petrece într-un areal aflat la interferenţa Banatului cu Ardealul, pe linia Mureşului, cu centru localitatea Arad. Evoluţia socială este neprielnică – „secetă, cote, numai ai chef de făcut avere”. Se încearcă să se aducă în realitate o lume rurală dispărută, dintr-o zonă circumscrisă Aradului, unde se desfăşoară dramă lui Mitruţ şi a Cosminei,  

care ajung să se urască fiind puternic afectaţi de condiţiile vitrege existente , pasiunea lor fiind reprimată, cu hotărâre, de tatăl Cosminei. Mitruţ ajunge un jucător de cărţi şi mare consumator de băuturi alcoolice, Cosmina se mărită din interes.

Există un timp când , când datorită unei întâmplări miraculoase, punând mâna pe mânăstirea călugărilor, ideea lui fixă, Mitruţ devine un om aşezat, cu posibilităţi materiale  care îi permit să-şi construiască o casă dar, foarte singur.

Autorul îşi continuă povestirea cu tot felul de întâmplări spectaculoase din viaţa

 personajelor , până la urmă, Mitruţ şi Cosmina ajung soţ şi soţie dar, viaţa lor conjugală devine aproape supliciu. Nu pot fi fericiţi, patimile excesive care îi stăpânesc devin piedici. Se apelează la tot felul de subterfugii pentru obţinerea de avantaje în detrimentul celuilalt, se ajunge chiar la crimă.

Dezvoltarea intrigii duce la un conflict , care,în final, va fi rezolvat ingenios surprinzând cititorii, romanul fiind conceput în tipare clasice, fără a fi excluse implicaţiile psihologice, cu profunde note moderniste. Deşi, prin tematică, pare a fi tradiţionalist.

Proza sa este viguroasă, Bogdan Butaru dovedindu-se un abil povestitor, care, utilizând limbajul simplu dar adecvat, reuşeşte să trezească interesul pentru teme ce nu par actuale iar prin modalităţi fluente de narare să facă lectura plăcută. El conduce  cu calm şi luciditate modul particular de acţiune al personajelor, mereu are în atenţie dinamismul povestirii, reuşind să facă auzită o voce originală în proza actuală.     

 

Galerie foto (28)


Scrie un comentariu

trimite