Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Podgoria Aradului - Rută Culturală Turistică recunoscută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ruta patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei Podgoriei Miniș-Măderat este recunoscută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului drept Rută Culturală Turistică dezvoltată pe plan regional, în urma unei informări primite de Consiliul Județean Arad. Recunoașterea vine în urma solicitării realizate de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

Ruta patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei Podgoriei Miniș-Măderat este a doua rută recunoscută de Ministerul Turismului drept rută culturală turistică, după Ruta Bisericilor de Lemn din județul Arad.

Podgoria Aradului - Rută Culturală Turistică recunoscută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Comentează 0

„Aradul are una dintre cele mai vestite și apreciate podgorii din Europa Centrală și de Est. Podgoria se întinde de la Lipova la Ineu, prin Păuliș, Ghioroc, Covăsânț, Șiria, Pâncota. Cu o istorie de peste 2.000 de ani, este una dintre cele mai vechi podgorii ale României, care merită promovată și cunoscută atât de turiștii români, cât și de cei străini”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, a adăugat: „Avem o echipă care lucrează la Consiliul Județean Arad pentru promovarea turistică a județului, cu rezultate bune. Noile rute recunoscute de Minister vor fi incluse în circuitul «Turismul de o zi», pe care Consiliul Județean îl va porni în această vară”.

Ruta patrimoniului arealului Lipova-Ineu și a istoriei Podgoriei Miniș-Măderat se adresează persoanelor interesate de turismul cultural și gastronomic.  Itinerarul rutei cuprinde localitățile: Arad – Păuliș – Lipova – Miniș – Ghioroc – Covășânț – Șiria – Mâsca –Pâncota – Măderat – Târnova – Ineu, cu o lungime totală de 160 kilometri. Timpul aproximatix (nu include opririle la obiective) este de trei ore. 

Obiectivele turistice care pot fi vizitate pe această rută sunt: Monumentul Eroilor de la Păuliș (Păuliș), Basilica Maria Radna, Ruinele Cetății de la Șoimoș,  Stațiunea Băile Lipova (Lipova), Muzeul Tramvaiului Electric, Muzeul Viei și Vinului, Lacul Ghioroc (Ghioroc), Casa Memorială „Ioan T. Florea”, Muzeul „Zestrea Satului” (Covăsînț), Cetatea Șiriei, Mănăstirea și Schitul Feredeu, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” (Șiria), Tabăra de sculptură monumentală de la Căsoaia, Muzeul etnografic din Dud (Târnova), Cetatea Ineului (Ineu), precum și cramele istorice.

Rutele Culturale Turistice sunt folosite ca instrumente pentru promovarea și dezvoltarea produsului turistic, cu componentă culturală și canale pentru comunicare, prin schimburile de bune practici.

Distanța și timpul rutei:

Distanță Arad-Păuliș: 23,9 km. Timp aproximativ: 30 minute;

Distanță Păuliș-Lipova: 10,4 km. Timp aproximativ: 12 minute;

Distanță Lipova-Miniș: 11,7 km. Timp aproximativ: 13 minute;

Distanță Miniș-Ghioroc: 2,5 km. Timp aproximativ: 3 minute;

Distanță Ghioroc-Covăsânț: 6 km. Timp aproximativ: 6 minute;

Distanță Covăsânț-Șiria: 8,6 km. Timp aproximativ: 9 minute;

Distanță Șiria-Mâsca: 5,5 km. Timp aproximativ: 8 minute;

Distanță Mâsca-Pâncota: 3,8 km. Timp aproximativ: 7 minute;

Distanță Pâncota-Măderat: 4,6 km. Timp aproximativ: 6 minute;

Distanță Măderat-Târnova: 7,7 km. Timp aproximativ: 7 minute.

Distanță Târnova-Ineu: 15,3 km. Timp aproximativ: 18 minute;

Distanță Ineu-Arad (retur): 59,6 km. Timp aproximativ: 1 oră, 2 minute.

Foto: Mircea Boran

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite