Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pesta porcină bagă autoritățile în priză: pe lângă porci au fost confiscate și peste 3.400 kilograme de pește

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și-au intensificat acțiunile de control, având în vedere focarele de pestă porcină care au pus țară pe jar. Asta, cu atât mai mult cu cât pesta a ajuns și în municipiul Arad, în Grădiște, din cauza unui individ care se ocupa cu comerțul ilegal de porci.

Pesta porcină bagă autoritățile în priză: pe lângă porci au fost confiscate și peste 3.400 kilograme de pește
Comentează 0

În aceste condiții, inspectorii DSVSA și polițiștii  fac controale în trafic pentru depistarea transporturilor de animale vii, în special porci neidentificați, fără documente sanitar veterinare de mișcare și a produselor de origine animală neconforme. În data de 07.02.2019, pe raza localității Bârsa a fost oprit în trafic un mijloc de transport din județul Bihor care transporta patru porci vii  neidentificați, fără documente de mișcare, proveniți din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor, cu destinația localitatea Vârfurile, județul Arad. Proprietarul a fost sancționat contravențional. Transportul a fost dirijat către firmă de neutralizare, unde s-au recoltat de la porcii respectivi probe de sânge în vederea examenelor serologice și virusologice, apoi au fost eutanasiați și carcasele neutralizate.  La examenul serologic probele au fost negative, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

Pește picat în plasa echipelor de control

Pe lângă porci, în plasa echipelor de control a picat și un transport de pește. Și în acest caz marfa a fost confiscată și distrusă. În data de 08.02.2019, a fost depistată în vama Nădlac o autoutilitară care transporta o cantitate de 3.465 de kilograme de pește, din diferite specii, provenit din Italia şi Spania. Peștele achiziţionat nu provine din unități autorizate pentru schimburi intracomunitare, iar în România nu a fost notificat.  Transportul a fost dirijat către o unitate de neutralizare   iar proprietarul autoutilitarei a fost sancționată contravenţional. Menţionăm că Inspectoratul Județean de Poliției Arad a deschis un dosar de cercetare penală pentru ambele cazuri, a mai spus Agud.

În aceste condiții, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  Arad reiau solicitările către fermieri să nu cumpere porci neidentificați prin crotalii și fără să fie însoțiți de documente sanitar veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor din exploatațiile de origine către alte locații se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală. Controalele vor continua împreună cu reprezentanți ai Inspectoratul Județean de Poliției Arad, a încheiat directorul DSVSA.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite