Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Despăgubiri de peste 1,8 milioane de lei pentru porcii omorâți din cauza pestei; Ce alte măsuri au fost dispuse recent

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor anunță că au cerut convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor care a luat o serie de măsuri pentru combaterea pestei.

Despăgubiri de peste 1,8 milioane de lei pentru porcii omorâți din cauza pestei; Ce alte măsuri au fost dispuse recent
Comentează 0

„S-a dispus intensificarea vânătorii la mistreț precum și la șacali, cioara grivă și coțofană în fondurile de vânătoare în care evoluează pesta porcina africană, până la eliminarea acestora. În fondurile de vânătoare în care nu evoluează pesta porcină africană trebuie asigurate de către gestionarii fondurilor de vânătoare reducerea drastică a efectivelor de mistreți la 0,5 capeye/kmp. S-a mai dispus atenționarea tuturor primăriilor să se aprovizioneze cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție pentru a se putea interveni și pentru a identifica locațiile necesare îngroparii cadavrelor în caz de apariție a bolii. Pentru a preveni introducerea bolii în gospodăriile populației recomandăm dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport care ies cu recoltă din câmp, ținând cont de faptul că acestea pot fi infectate de la mistreții care au fost în culturi”, susține Viorel Agud, directorul DSVSA.

Acesta a ținut să precizeze că evoluția bolii este în permanentă monitorizare prin examene clinice și de laborator la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, se analizează zilnic situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. „Insistăm asupra faptului că omul este unul din principalii vectori, de aceea crescătorii de porci sunt sfătuiți să respecte măsurile de maximă biosecuritate din exploatația proprie”, a continuat Agud.

Directorul DSVSA a ținut să precizeze că instituția pe care o conduce a întocmit un număr de 323 dosare de despăgubire, în valoare de 1.824.420 lei, pentru porcii uciși preventiv. Dosarele au fost aprobate, iar banii urmează să ajungă la destinatari.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite