Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Este oficial: Aradul a scăpat de pesta porcină africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad are o veste bună pentru crescătorii de porci din județ: este oficial, Aradul a scăpat de pesta porcină africană.

Este oficial: Aradul a scăpat de pesta porcină africană
Comentează 0

„Având în vedere  rezultatele de laborator și a efectuării examenelor clinice  din zona de protectie și supraveghere, începând cu data de 9.04.2019 (n.r.-adică de ieri) s-au ridicat restricțiile privind pesta porcină africană (PPA) conform Actului sanitar de stingere oficială a focarului nr.293/09.04.2019. Așadar judeul Arad a fost declarat liber de pesta porcina africană”, susține Viorel Agud, directorul DSVSA.

Acesta a ținut să precizeze din nou că pesta porcină africană este o boală infecțioasă virotică, netratabilă și fără măsuri de prevenție specifică (vaccin), care afectează porcii domestici și sălbatici dar nu se transmite la om. „Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad supravghează în continuare prin examene clinice serologice și de laborator probele provenite din teritoriu de la porcii domestici si sălbatici. Proprietarii de exploatații de porcine au obligația să respecte următoarele măsuri: achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare; porcinele trebuie să fie identificate și să figureze în Baza Natională de date și obligatoriu însoțite de  documente sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine; obligativitatea respectării măsurilor de profilaxie generală și de a anunța medicul veterinar de orice suspiciune de boală”, mai spune Agud.

Un comerciant din Grădiște a pus Aradul pe harta focarelor de pestă

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, inspectorii DSVSA au depistat un focar de pestă în Grădiște. În urma unei descinderi la un arădean care se ocupa cu comerțul neautorizat de porci,  au fost găsite nu mai puţin de 55 de animale suspecte. Era vorba despre porcii cumpăraţi fără acte din judeţul Bihor, unde pesta îşi făcea de cap de o bună bucată de vreme. Astfel a existat suspiciunea că porcii ar putea avea virusul respectiv. Deși primele rezultate ale analizelor au ieșit negative, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a decis eutanasierea animalelor, pentru evitarea oricărui risc. Ulterior, a fost depistat virusul, dovedindu-se că decizia autorităților a fost cât se poate de corectă.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite